≫ 

Među gomilom falsifikovanih dinara, evra i dolara, u Nišu je pronađena jedna novčanica kineskog juana

Najčešće krivotvorene novčanice su dinar, evro i dolar

  • 0

Među 1.225 komada falsifikovanih stranih novčanica, koliko je tokom prošle godine otkriveno u Srbiji, nalazi se, prvi put, i jedna kineska. 

Novčanica od sto lažnih juana pojavila se u Nišu. Kako je Novostima potvrđeno u Narodnoj banci Srbije, ovo je prvi slučaj otkrivanja falsifikata kineskog juana u našoj zemlji.

- Falsifikat je konstatovan Izveštajem o ekspertizi novca koji je izrađen 5. oktobra 2018. godine. Zahtev za ekspertizu novčanice u apoenu od 100 juana podnelo je fizičko lice preko MUP u Nišu - ističu u NBS.

Poznato je da se u našoj zemlji falsifikatori najčešće bave dinarom, evrom i američkim dolarom. Ređe se otkrivaju falsifikati nemačke marke, britanske funte, švajcarskog franka, australijskog dolara i konvertibilne bosanske marke.

- Veoma retko konstatovali smo i falsifikate ruske rublje i mađarske forinte - preciziraju u NBS.

Nemačka marka se redovno nalazi na izveštajima otkrivenih falsifikata ikao od 2002. godine nije sredstvo plaćanja. Međutim, NBS je i dalje kotira na zvaničnoj listi, zajedno sa još 10 nevažećih evropskih valuta, zbog potrebe vođenja kbjiga.

U našoj zemlji samo dve banke menjaju nekadašnju nemačku valutu, i to za dinare. 

 

VIDEO: U bankomatima žive male računovođe?

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA