Ova novčanica više se neće izdavati, jer su je kriminalci koristili za plaćanje droge i oružja: Da li ste je ikada držali u ruci?

Takođe, zaključeno je da njeno korišćenje stvara problem kada je potrebno da se vrati kusur

  • 3

Novčanicu od 500 evra od danas izdaju samo centralne banke Nemačke i Austrije, ali i one će prestati 26. aprila, tako da je nijedna od 19 centralnih banaka u evrozoni neće izdavati, a do sada štampane novčanice i dalje će važiti.

Direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca u Sektoru za poslove s gotovinom Narodne banke Srbije Miroslav Jeremić kaže da će građani i dalje moći da koriste novčanicu od 500 evra.

- Građani će bez vremenskog ograničenja i dalje moći da je koriste i za plaćanje i za štednju, bilo u banci ili slamarici - rekao je za RTS Jeremić.

Podseća na primer nemačke marke, koja i dalje može da se zameni u nemačkoj centralnoj banci, bez provizije. To je moguće učiniti i u Srbiji, ali nije besplatno.

Objašnjava da se odustalo od izdavanja novčanice od 500 evra jer je Evropska centralna banka zaključila da se često koristi za kriminalne transakcije - plaćanje narkotika i oružja, i stvara problem kada je potrebno da se vrati kusur.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA