Najveća zabluda je da natpis "bez šećera" znači da ga proizvod ne sadrži: Industrija je smislila 50 novih naziva za njega (LISTA)

Dodavanjem šećera povećava se i količina soli, pa zato ne osećamo slatkoću kada jedemo slane priozvode pune šećera

  • 0

Očekujemo ga u slatkišima, sad već znamo da se u velikim količinama nalazi u voćnim sokovima, naučili smo i da ga je puna "zdrava hrana", ali većina ljudi i dalje ne zna da se šećer nalazi u 75 odsto industrijskih slanih namirnica, skriven iza pedesetak različitih naziva.

Kečap, prelivi za salatu, hamburgeri, supe u kesici, senf, suvi začin za jela, ren, slane grickalice i čili sos samo su neke od namirnica za koje nikada ne bismo pretpostavili da su pretrpane šećerom.

Oni koji žele da smanje unos šećera pri kupovini gledaju šta piše na deklaraciji, ali industrija je sve prepredenija, pa su umesto klasičnog belog šećera počeli da koriste njegove zamene koje mnogi od nas ne prepoznaju kao šećer na ambalaži.

Spisak svih naziva za šećer, Foto: Pngtree

Nutricionista Branka Mirković kaže da je najveća zabluda da natpis "bez šećera" znači da proizvod ne sadrži šećer.

- To samo znači da se u tom proizvodu ne nalazi beli konzumni šećer. Čak i kada piše fruktoza, to najčešće nije voćni šećer, nego sintetička fruktoza koja se dobija iz kukuruza i koja je možda čak i nezdravija od šećera, ali je jeftina, pa je proizvođači mnogo koriste. Žuti šećer je samo obojeni beli šećer, a braon šećer koji je lepljiv i vlažan je nešto zdraviji jer ima manje kalorija - objašnjava ona.

Foto: Pixabay.com

Ona objašnjava da je razlika između prirodnih i veštačkih šećara u tome što prirodnih ne možemo mnogo da pojedemo, dok veštačkih možemo. Najbolji primer su med i čokoladni krem. Dok nam je svima kašika meda više nego dovoljna, kašika krema najčešće je samo početak, a ako nas neko ne zaustavi, lagano može da "ode" i čitava tegla.

- Praktično da i ne postoji proizvod u kome nema šećera. Čak i suvo voće je često preliveno tankim slojem šećera, a pune su ga i mesne prerađevine, paštete, supe. Dodavanjem šećera povećava se količina soli, pa zato ne osećamo slatkoću kada jedemo ove proizvode, ali cilj je da taj šećer utiče na naš apetit i da ga povećava - objašnjava Mirkovićeva.

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA