≫ 

Svi koji stvore nešto inovativno u Srbiji, plaćaće niži porez na dobit. Deca će učiti kako da misle, a ne šta da misle

Na početku Kopanik biznis foruma okupljenima su se obratili premijerka Ana Brnabić i ministar Siniša Mali

  • 5

Koliko je Srbija ekonomski napredovala za jednu deceniju, od krizne 2009. godine do danas, analizira na Kopaonik biznis forumu premijerka Ana Brnabić. Ona objašnjava da je te krizne 2009. godine Srbija dodatno zacementirala svoju lošu poziciju katastrofalnim odlukama.

- Tadašnja vlast je penzije uvećala u četiri navrata, a takve odluke bez strukturnih reformi, uz nekontrolisano zapošljavanje i poguban zakon o planiranju i izgradnji dovele su do toga da ne samo da nismo profitirali od krize, kako su neki predviđali, nego smo dodatno upali u nju zadužujući se po kriznim kamatama kako bi se isplatile nerealno uvećane penzije - kaže premijerka.

Ona ističe da nakon teških strukturnih reformi mi danas imamo makroekonomsku stabilnost, javni dug je oko 50 odsto BDP-a, a cilj države je da ga i dalje spušta dok ne dođe ispod 45 odsto BDP-a.

Foto: Marko Jovanović

- Bolji poslovni ambijent vidi se i po broju investicija koje su premašile 3 milijarde evra. Stopa nezaposlenosti smanjena je na 12 odsto, ali je i dalje je problem velika nezaposlenost mladih. Ipak, verujem da je ovo godina u kojoj ćemo imati jednocifrenu nezaposlenost - kaže Brnabić.

Ona ističe da naša ekonomija mora da se preorijentiše sa ekonomije zasnovane na investicijama, na ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

- Obrazovanje moramo da reformišemo tako da misle, a ne da ih učimo kako da misle. Uveli smo programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, ne da bi svi postali programeri, već da deca nauče algoritamski način razmišljanja - kaže ona i napominje da u Srbiji postoji 2.000 digitalnih učionica.

Foto: Marko Jovanović

Obučavamo nastavnike, osnovali smo fond za nauku, investiramo u infrastrukturu za istraživanje i razvoj.

- Za četiri do pet godina imaćemo mnogo drugačiju ekonomiju, ekonomiju zasnovanu na dodatoj vrednosti - veruje premijerka.

Ona napominje da država sve više subvencioniše visoku tehnologiju, a udaljava se od podsticaja po radnom mestu.

- Porez na dobit od intelektualne svojine kreirane u Srbiji biće oporezovan sa samo 3 odsto, pa Srbija postaje najkonkurentnija za startap kompanije i inovacije. Iskreno verujem u Srbiju koja stvara, Srbiju kreatuvnih i inovativnih ljudi - kaže Brnabić.

Siniša Mali, Foto: Marko Jovanović

Na Forumu se posetiocima obratio i ministar finansija Siniša Mali koji je izneo trenutne makroekonomske podatke o stanju u Srbiji.

- Suficit u budžetu je u prva dva meseca ove godine bio 22,2 milijarde dinara, umesto planiranog deficita od tri do 3,5 milijardi, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali na Kopaonik biznis forumu - rekao je on.

Mali se obratio na početku Kopanik biznis foruma, Foto: Marko Jovanović

- Ako se po jutru dan poznaje, imaćemo mnogo manji deficit nego što smo planirali - rekao je Mali na plenarnoj sesiji Makroekonomske osnove za snažan rast Kopaonik biznis foruma.

Podsetio je da je za ovu godinu planirani deficit od 0,5 odsto.

(Gorica Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    4. mart 2019 | 12:57

    "Deca će učiti kako da misle a ne šta da misle". A Vučićevi botovi i dalje uopšte ne moraju da misle?

  • Ivan

    4. mart 2019 | 11:53

    Smanjite malo samodoprinose za radnike, samim smanjenjem ima lufta da se podignu plate u privatnom sektoru! Inace samodoprinosi su sad od 15.500 do 16.500 hiljada zavisi od meseca.

  • Bas

    4. mart 2019 | 12:46

    A jel premijerka mozda rekla koliko je sve poskupilo....Povecate penzije i plate 10% s sve ostalo poskupi 20%

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA