≫ 

Ako se na igračkama ne nalazi ovaj znak, nikako nemojte da ih kupujete jer je to alarm!

Koncentracije opasnih susptanci na igračkama u Srbiji i 300 puta veće od dozvoljenih

  • 16

Čak 7 od 15 testiranih plastičnih igračaka i predmeta za negu dece sadrži opasne supstance, ftalate, pokazalo je novo istraživanje Alternative za bezbednije hemikalije, ALHem. Za ove hemikalije propisana je zabrana prisustva u koncentraciji iznad 0,1 odsto, a izmerene koncentracije u ispitivanim uzorcima se kreću u opsegu od 0,5 do 31,5 odsto, što je i do 300 puta veće od dozvoljene.

Ispitivanje je sprovedeno od novembra 2018. godine do januara 2019.  i obuhvatilo je analizu 15 uzoraka dečijih igračaka i predmeta za negu dece kupljenih po metodi slučajnog uzorka u prodavnicama azijske robe široke potrošnje, kao i u specijalizovanim prodavnicama za prodaju igračaka u Beogradu.

ALHem je odmah po dobijanju laboratorijskih rezultata obavestio nadležni organ, Ministarstvo zdravlja, i podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor ovih predmeta.

Jasminka Ranđelović, programski koordinator ALHema kaže da je istraživanje deo kampanje “Igračka plačka“ kojom žele da skrenu pažnju javnosti na mogućnost prisustva opasnih hemikalija iz grupe ftalata u plastičnim igračkama sa kojima deca svakodnevno dolaze u kontakt tako što ih dodiruju, igraju se sa njima ili ih stavljaju u usta.

- Kampanjom želimo i da skrenemo pažnju Ministarstvu zdravlja da pojača inspekcijski nadzor igračaka, i to ne samo pri uvozu, već i igračaka u unutrašnjem prometu, kao i da usvoji i sprovode Program monitoringa. Takođe apelujemo na sve privredne subjekte koji su uključeni u promet igračaka da poštuju propise i podsećamo ih da su dužni da na tržište Srbije stavljaju smo igračke koje su ispunile sve propisane bezbednosne uslove - kaže ona.

Igračkle prepune opasnih materija, Foto-ilustracija: Profimedia

U sklopu ovog istraživanja  analizirane su i informacije na deklaraciji svih kupljenih predmeta.

- ALHem preporučuje potrošačima da izbegavaju plastične igračke sa reciklažnom oznakom 3, da ne kupuju igračke na pijacama i uličnim tezgama i da provere da li je na deklaraciji proizvoda uredno naveden proizvođač i robna marka. Na taj način povećavate šansu da svojoj deci kupite igračku bez opasnih hemikalija - kažu u AlHem-u.

Ftalati se često dodaju plastici od koje se izrađuju igračke kako bi ih učinili mekšim i savitljivijim za igru, ali i da bi smanjili fizičke povrede kod dece.

Ftalati su supstance za koje je dokazano je da imaju toksične efekte na reprodukciju tako što štetno da utiču na plodnost i na plod, a za neke od njih (DEHP, DBP, BBP, DIBP) je dokazano da mogu dovesti do poremećaja rada endokrinog sistema, odnosno da su endokrini disruptori.

OVO ĆE MORATI DA SADRŽI DEKLARACIJA IGRAČAKA

Kako bi se povećao stepen bezbednosti igračaka, upravo je na snagu stupio Zakon o predmetima opšte upotrebe kojim je, između ostalog, regulisan izgled deklaracije igračaka.

Pre stavljanja igračke na tržište, uvoznici će morati da dokažu da su proizvođači sproveli postupak ocenjivanja usaglašenosti, odnosno da igračke ispunjavaju sve bezbednosne standarde. Svaka igračka moraće da bude označena srpskim znakom usaglašenosti koji podseća na trougao sastavljen od tri slova A.

Ovaj znak postoji već dugo, ali ga i dalje pojedini proizvođači i uvoznici izbegavaju, a ukoliko karakteristični trougao nije utisnut na pakovanje, to je prvi alarm da sa proizvodom nešto nije u redu.

Ovaj znak moraju da imaju svi uvozni proizvodi, Foto: Znak usaglašenosti

- Pre stavljanja igračke na tržište, proizvođač je u obavezi da izvrši analizu opasnosti koje igračke mogu predstavljati u smislu hemijskih, fizičkih, mehaničkih, električnih opasnosti i opasnosti u vezi sa zapaljivošću, higijenom i radioaktivnošću, kao i da izvrši procenu moguće izloženosti tim opasnostima - stoji u tek usvojenom zakonu.

Proizvođači će tehničku dokumentaciju o igračkama, kao i deklaraciju o usaglašenosti morati da čuvaju 10 godina.

Proizvođači na svakoj igrački moraju da označe vrstu, seriju, serijski broj ili broj modela ili drugi element kojim se omogućava njena identifikacija, ili, ako to nije moguće zbog veličine ili prirode igračke, da na ambalaži, ili u dokumentu koji je priložen uz igračku, stoje potrebne informacije.

Proizvođači na igrački moraju i da navedu svoje ime, registrovano trgovačko ime ili registrovanu robnu marku i adresu na kojoj je moguće stupiti u kontakt sa njima, kao i uputstva i bezbednosne podatke na srpskom jeziku.

VIDEO: Zgrozićete se kad vidite šta je majka pronašla u čokoladnom jajetu koje je kupila detetu

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zarko

    4. april 2019 | 17:38

    Pa zasto ne reaguju nadlezni to jest drzava? Em su igracke papreno skupe em nam prodaju smece i sto je najgore unistavaju nam deci zdravlje. Mozete i vi novinari da pokrenete to pitanje bilo bi korisno i za vasu decu.

  • 0008034

    4. april 2019 | 19:34

    Da je ovo neka drzava, igracke koje nemaju taj znak ne bi ni mogle da se nadju u prodaji.

  • По џепу.

    4. april 2019 | 17:52

    Увознике и царинике за "гушу". Ако има закона, ваља га поштовати.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA