5 najčešćih nebezbednih proizvoda i rizika: Igračke su na vrhu alarmantne liste, evo kako da proverite koje su opasne i ima li ih u Srbiji

Supstance koje su zabranjene u dečijim igračkama, a koje se najčešće nalaze baš u tim predmetima su upravo ftalati – oko 20% (DEHP, DBP i BBP)

  • 2

Svaka peta ispitivana igračka u EU sadrži nivo ftalata viši od dozvoljenog, pokazuju podaci iz februara prošle godine. Supstance koje su zabranjene u dečijim igračkama, a koje se najčešće nalaze baš u tim predmetima su upravo ftalati – oko 20% (DEHP, DBP i BBP). Za oko 39 % uzoraka poreklo nije poznato, dok je 17 % ispitanih uzoraka u kojima su pronađene zabranjene supstance poreklom iz Kine.

Nijedna igračka nije povučena iz prodaje u Srbiji otkako je NVO ALHem objavila da se u najmanje 7 proizvoda za mališane nalaze opasne supstance ftalati, koje mogu čak i da utiču na nerođene bebe.

Ove igračke su navodno opasne, sudeći po ALhemu, Foto: Instastore

Prema podacima objavljenim u Izveštaju Sistema brze razmene informacija o nebezbednim proizvodima u zemljama EU (RAPEX) za 2017. godinu, na prvom mestu po broju nebezbednih proizvoda nalaze se igračke (29%), zatim motorna vozila (20%), odeća i tekstil (12%), električni uređaji (6%), predmeti za negu dece (5%), itd (Rapex, 2018).

Najveći rizik od navedenih nebezbednih proizvoda potiče od povreda (28%), a na drugom mestu se nalazi rizik od hemikalija (22%), zatim od gušenja, električnog udara i požara.

Potrošači u Srbiji nemaju uvid u to šta objavljuje RAPEX sistem, izuzev onih građana koji znaju engleski jezik i koji se sami informišu.

I Pepa prase, porodica za kupanje je na ALhem listi, Foto: Redmart/Lazada

Bez obzira što Srbija još uvek nije pristupila Evropskoj uniji i samim tim nije obavezna da primenjuje evropske zakone, na osnovu člana 6. Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, koji je usvojen 2009. godina (Službeni glasnik 41/09), Vlada RS je u obavezi da u roku od 20 dana nakon dobijanja informacija od Rapex sprovede mere u smislu da te iste proizvode povuče sa tržišta Srbije, odnosno da izda uputstva nadležnim inspekcijskim organima i carini.

Svi potrošači koji žele da provere koji proizvodi su povučeni sa tržišta Evropske unije i informišu se da li opozvane robe možda ima na našem tržištu mogu to da učine preko sajta za brzo alarmiranje na nebezbedne proizvode nа sledećem linku.

Pet najčešćih nebezbednih proizvoda i rizika u EU (2017.godina):

Najnebezbednije su igračke - 29 %, Foto: http://alhem.rs

VIDEO: Ne biste voleli da vam se ova lutkica nađe iznad kreveta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    12. april 2019 | 09:57

    Ovo je novi kriminal. Ako mocnici hoce da smanje broj stanovnika ne moraju trovati decu. Da li je i ovo jedan od programa novog svetskog poredka kojeg mi slepo pratimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA