≫ 

Ove opasne igračke su i dalje u našim prodavnicama, a i kućama: Evo kako da sami proverite čime se igraju vaša deca (FOTO)

Na jednom mestu popisane su sve igračke koje se prodaju širom Evrope, a sadrže ftalate

  • 11

Nijedna igračka nije povučena iz prodaje u Srbiji otkako je NVO ALHem u javnost izašla sa podacima da se u najmanje 7 proizvoda za mališane nalaze opasne supstance ftalati, koje mogu čak i da utiču na nerođene bebe. Kako oni tvrde, Sanitarnu inspekciju su o ovome obavestili još pre dva meseca, a u međuvremenu se saznalo da bi broj problematičnih igračaka mogao da bude još veći od 7.

Za sada se zna da ftalate sadrže gumena pink stvorenja "My little petz", mekana ragbi lopta, "Pepa prase" figure za kupanje, patkice za kupanje, plastična knjiga za kupanje, Maša lutka i jedna barbika. Ipak, kako je Sanitarna inspekcija objavila da po njihovim podacima 35 igračaka od ispitane 51 sadrži opasne ftalate, ovaj spisak bi trebalo da bude pet puta duži.

Ove igračke su navodno opasne, sudeći po ALHemu Foto: Instastore

Da ove igračke budu uklonjene sa štandova može da naloži samo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, koji, kako tvrde, to nisu uradili, jer ih niko o ovom problemu nije obavestio.

- Do sada nismo primili obaveštenje od Sanitarne inspekcije o opasnim igračkama za objavljivanje preko Nacionalnog sistema za brzu razmenu informacija o opasnim proizvodima (NEPRO) - rekli su za Telegraf.rs iz Ministarstva trgovine, Sektor tržišne inspekcije.

Oni su istakli da isključivo Sanitarna inspekcija ima ovlašćenje i obavezu da nadzire i primenjuje mere kada je reč o postojanju igračaka koje mogu imati štetne posledice za zdravlje dece.

Pepa prase porodica za kupanje je na ALHem listi Foto: Redmart/Lazada

- O ovom riziku za bezbednost potrošača saznali smo iz štampe i elektronskih medija, a kako nismo dobili obaveštenje od Sanitarne inspekcije, upravo smo im uputili zahtev, tražeći da postupe u skladu sa zakonskim obavezama. Sanitarna inspekcija ima zakonsku obavezu da dostavi obaveštenje o opasnim proizvodima Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija-Sektor tržišne inspekcije, uključujući obaveštenje o merama nadzora koje je preduzela da bi se povukle sa tržišta i opozvale od potrošača opasne igračke koje su već plasirane na tržište, ili su prodate, ili za koje postoji sumnja da bi mogle da se pojave na tržištu i da su eventualno mogle biti već prodate - rekli su oni.

Znamo li čime nam se deca igraju? Foto: Profimedia

Pošto obaveštenja nije bilo, oni su zatražili od Sanitarne inspekcije da im to obaveštenje dostave u što kraćem roku, sa svim podacima koji su potrebni da bi distributivna mreža u Srbiji mogla da prepozna opasne proizvode, povuče ih iz prometa i opozove od potrošača - rekli su iz Ministarstva.

ČAK 1.893 IGRAČKE TREBA DA IZBEGAVATE

Da li u 35 igračaka o kojima je Sanitarna inspekcija govorila spada i ovih 7 koje je otkrio ALHem, za sada nije poznato. Na pitanja koje su igračke u pitanju Ministarstvo zdravlja do objave ovog teksta nije odgovorilo, a držanje u mraku samo povećava paniku kod roditelja.

- Kako da znam da li mi se dete baš u ovom trenu igra sa nečim što može da mu ugrozi zdravlje - najčešće je pitanje koje su čitaoci upućivali na našem portalu.

Problmatične lutke bebe, one sa kolicima, krevecima, flašicama Foto: Evropska komisija

Na sajtu Evropske komisije čak 1.893 igračke koje se prodaju širom Evrope označene su da sadrže prekomernu količinu ftalata i samim tim su opasne za mališane.

To su uglavnom barbike i lutke bebe, odnosno igračke koje mahom koriste devojčice. Više od dve trećine potencijalno problematičnih igračaka jesu barbike jeftinije proizvodnje, ali i šminka za decu, te lutke koje se prodaju uz kolica, krevece, flašice. Iz nekog razloga, vrlo često su tu i lutke sirene.

Barbike su najčešće problematične Foto: Evropska komisija

Često se kao problematične navode i igračke koje deca stavljaju u ili blizu usne duplje: baloni, plastične trube i maske za ronjenje, kao i one za maskenbal.

Predmeti koje deca stavljaju blizu lica Foto: Evropska komisija

Na listi, pored barbika, dominiraju i setovi za kupanje, slični kakve je ALHem našao, a naročito gumene patkice. U manjoj meri tu su i plastične loptice za stoni tenis, potom mirisni "kap kejkovi" u kojima su lutke, zatom gumeni i plastični poniji, kao i predmeti za plažu na naduvavanje.

Tu su i doktorski setovi, plastični slepi miševi Foto: Evropska komisija

U manjoj meri pojavljuju se plastični lukovi i strele, policijski setovi sa lisicama, pištoljima, značkama, kao i oprema za male lekare.

Ftalati se najmanje pojavljuju, po ovoj listi, u automobilima, figurama super heroja, plišanim i edukativnim igračkama.

Kada kupujete policijske setove i lukove i strele, obratite pažnju da li sadrže ftalate Foto: Evrposka komisija

PROIZVODI U BRENDIRANIM PRODAVNICAMA

Kako su naveli iz ALHema, igračke koje su oni ispitali nisu kupljene samo u prodavnicama azijske robe, već i u brendiranim trgovinama. U svom istraživanju oni su naveli da su dve od sedam igrački koje su ispitivali u Institutu "Milan Jovanović Batut" kupljene u nekoliko prodavnica. Mi smo s navedenim prodavnicama kontaktirali sa pitanjem na koji način proveravaju i znaju da su proizvodi koje nude hemijski bezbedni, ali nam do objave ovog teksta odgovori nisu stigli.

Ipak, redakcija Telegraf.rs proverila je sve brendove koji se nalaze na policama velikih trgovina u Srbiji sa listom Evropske komisije. Dobra vest je da se ti brendovi veoma retko pojavljuju na ovoj listi, a kada se to i desi, u pitanju su jedan ili dva proizvoda od velikog broja koje godišnje izbacuju na tržište.

Od 1.893 proizvoda koji sadrže ftalate, u brendiranim prodavnicama u Srbiji potencijalno se može naći ovih 17. Naravno, to NE ZNAČI da i drugi proizvodi ovih brendova sadrže opasne supstance, već da je greška u datim modelima, sudeći po istraživanjima Evropske komisije.

Brend Wow Foto: Evropska komisija
Brend Mickey Mouse and Friends Foto: Evrposka komisija
Brend Wow Foto: Evropska komisija
Brend Marvel Foto: Evropska komisija
Brend Cars Foto: Evroska komisija
Brend Farlin Foto: Evropska komisija
Brend Spajdermen Foto: Evropska komisija
Brend Mattel, u pitanju je Barbi kecelja Foto: Evropska komisija
Brend se navodi kao BRATZ, ali sudeći po pakovanju, moguće da je u pitanju kopija Foto: Evrposka komisija
Brend Farlin Foto: Evropska komisija
Brend Barbie Foto: Evropska komisija
Brend Barbie Foto: Evropska komisija
Brend Akuku Foto: Evropska komisija
Brend Marvel Foto: Evropska komisija
Brend Barbie Foto: Evropska komisija
Brend Disney Foto: Evropska komisija

DOK NADLEŽNI NE ODREAGUJU, PROVERITE SAMI

Da li su omiljene igračke vaše dece potecijalno opasne, ne samo zbog svojih hemijskih sredstava, već i mogućnosti da se lakše zapale, da li sadrže sitne i nedovoljno pričvršćene delove koje manja deca mogu da progutaju, da li su opasne za sluh ili vid, ili mogu dovesti do posekotina i drugih proizvoda, možete proveriti OVDE.

A ukoliko primetite takvu igračku, njenu potencijalnu opasnost i sami možete prijaviti na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekominukacija na ovom linku:

VIDEO: Od ove igračke možda može da se zatrudni

(D. Savanović/d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    10. april 2019 | 20:43

    Ma sta mi da pazimo????!!!!!! Gde je ta inspekcija, da li ce ikada da rade svoj posao!!!!!???????

  • Trik

    10. april 2019 | 20:15

    Kada se nesto ovako bombasticno objavi uvek razmišljam u cemu je trik.Ko je uvezao iste igračke samo sa nalepljenim znakom i mnogo većom cenom.

  • faruk

    10. april 2019 | 21:14

    Del boj(Mucke) garantovano uvalio nasima pa uzeo pare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA