Druga faza u projektu "Naše selo": Počinje modernizacija poljoprivrede u selima Dubočane i Mala Jasikova

Uručenjem sertifikata o završenoj obuci za više od 40 meštana, obeležen je završetak prve i početak druge faze u projektu „Naše selo“, koji Delta Holding sa partnerima sprovodi u selima Dubočane i Mala Jasikova kod Zaječara

  • 1

Cilj projekta je da unapredi poljoprivrednu proizvodnju i društveni život u ovim mestima. Time bi se sprečio trend odumiranja srpskog sela i pokazalo bi se da kvalitet života može da bude na istom nivou na kojem je u selima razvijene Evrope.

Foto: Promo

S obzirom na to da je znanje osnov moderne poljoprivrede, u prvoj fazi projekta akcenat je bio na edukaciji u oblasti stočarstva i voćarstva, finansiranja poljoprivredne proizvodnje, udruživanja i konkurisanja za sredstva iz domaćih i međunarodnih izvora. Organizovan je obilazak imanja Delta Agrara, a u samim selima održana su 33 predavanja.

Foto: Promo

U drugoj fazi projekta, čiji početak je označen danas, krenuće konkretna modernizacija proizvodnje. Stručnjaci iz Delta Agrara i Erste Banke sačinili su individualni plan razvoja za svako domaćinstvo. Erste Banka je, kao partner u ovom projektu, obezbedila povoljne kreditne proizvode za 20 poljoprivrednih gazdinstava, u iznosu od približno 200.000 evra, a trošak kamate preuzeće na sebe Delta Agrar. U ovoj fazi akcenat će biti na povećanju proizvodnje, kroz zaštitu voćnjaka od štetočina i biljnih bolesti, promenu ishrane stoke, poboljšanju objekata za smeštaj muznih goveda i druge aktivnosti kojima se proizvodnja na selu modernizuje i postaje profitabilnija.

Foto: Promo

Pored kreditne podrške prilagođene svakom od gazdinstava, Erste Banka će za sva zainteresovana gazdinstva iz sela Dubočane i Mala Jasikova kreirati i program finansijske edukacije, sa ciljem razvoja znanja članova gazdinstava o upravljanju finansijama.

Foto: Promo

U trećoj fazi projekta, koja će uslediti kasnije, Delta Fondacija i partneri u projektu radiće na unapređenju društvenog života, kroz obnovu škola, organizovanje kulturnih događaja.

Foto: Promo

Projekat „Naše selo“ započet je uz punu podršku lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem. Projektu „Naše selo“ priključili su se i Privredna komora Srbije, Telekom Srbije, kompanija Square Affair Keramika Kanjiža, a projekat je otvoren i za druge kompanije i institucije koje u njemu prepoznaju pravi put za opstanak i razvoj srpskog sela.

Foto: Promo

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    17. april 2019 | 19:41

    Jesu u pitanju sela u kojima niko odavno ne zivi a ima ih na stotine ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA