Dividende od akcija legle, a građani se žale da ne mogu da podignu novac: Detaljan vodič za rešenje svih sličnih problema

Svako ko nije ispoštovao rok za upis besplatnih akcija, bez obzira na to koji su bili razlozi, ne može da ostvari to pravo

  • 1
posta, novac, dinari pare, besplatne akcije

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić, A. Nalbantjan

Otkako je počela podela dividendi aerodroma "Nikola Tesla", javio se veliki broj naših sugrađana koji nisu mogli da podignu novac. 

Na pitanja mnogih odgovorio je Nenad Gujaničić, broker iz investicionog društva Momentum securities.

- Saznao sam da je račun u banci na koji sam prijavio da želim da primam novac od akcija u međuvremenu ugašen. Da li i dalje mogu da podignem novac?

Foto-ilustracija: Profimedia, Telegraf

U slučaju da je banka zadržala novac na privremenom računu, klijent treba samo da otvori novi račun gde će biti preusmerena sredstva.

Ako je novac vraćen, u slučaju da je akcionar dobio akcije po osnovu zakona o pravu na besplatne akcije, on se nalazi u Poštanskoj štedionici. Ako je, pak, sticao akcije preko berze, onda će novac biti vraćen korporativnog agentu Aerodroma, Komercijalnoj banci, i tamo bi građani trebalo da se obrate za podizanje novca.

- Gde mogu da saznam da li posedujem akcije?

Servisne informacije, kao što su cena akcija, da li posedujete akcije i slično mogu dobiti na svakom šalteru pošte u Srbiji.

Printskrin: Posted.co.rs

- Ukoliko u pošti nemaju odgovor, kome još mogu da se obratim?

Za sva pitanja u vezi sa besplatnim akcijama nadležna je Poštanska štedionica odnosno njihovo brokersko odeljenje. Ako imate, njima možete postaviti neko "teže", tj. kompleksnije pitanje o akcijama.

- Nisam se upisao za besplatne akcije kada je bio rok. Da li i dalje mogu da steknem pravo na akcije?

Svako ko nije ispoštovao rok za upis besplatnih akcija, bez obzira koji su bili razlozi, ne može da ostvari to pravo.

Nadamo se da smo vam pomogli da rešite nedoumice vezane za podelu akcija. Podsećamo, građani treba da podignu novac na šalteru preduzeća "Pošta Srbije", uz obavezno pokazivanje lične karte. Novac od akcija možete dobiti samo ako prodate deonice i to se takođe vrši u "Pošti" davanjem naloga za prodaju. Upis akcija 2008. godine trajao je šest meseci, a pravo na njih ostvarilo je oko četiri miliona građana.

(Telegraf.rs/Kamatica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA