• 7

Rat pčelara i suncokretara: Pčele su otrovane pesticidima, ali bez njih, suncokret bi propao!

Kolege nemaju razumevanja jedni za druge

  • 7

Proleće umesto da ujedini poljoprivrednike na početku sezone, stvorilo je razmirice koje su na ivici eskalacije. Pčelari su, s jedne strane, očajni zbog pomora pčela koji je uzeo maha, a suncokretari se plaše da upravo zbog njih neće moći da pripreme i zaštite svoje biljke.

Kao što smo već pisali, pčele su, kako se ispostavilo uglavnom otrovane pesticidima koje su koristili voćari, ali i povrtari na svojim voćnjacima i njivama. Tako su se ovih dana društvenim mrežama proširile fotografije u video snimci uništenih pčelinjaka.

Foto: Marija Raca

Ali nisu te slike jedine koje kruže. Zapravo, vodi se pravi mali rat između suncokretara i pčelara.

Naime, suncokretari nisu spremni da se odreknu svog redovnog posla, odnosno prskanja njive i bune se, pa deluje kao da kolege nemaju razumevanja jedni za druge.

- Zatvorite tu gamad dok se ne obavi prskanje. Ko će mi to nadoknaditi? Vi ne plaćate porez nikome što iskorišćavate te inskete a med vam je 700 dinara. Šta ste vi uložili za kilogram meda - samo jedan je od komentara.

Drugi se nadovezuju kako to nije ničiji trud, odnosno da je to "rad tih gamadi".

Foto: Tanjug/AP

Pčelari se pravdaju da pčele imaju važnu ulogu i da nije njih, bilo bi gladnih, odnosno, da ne bi postojale ni biljke. Pozvaju i na međusobni bojkot.
Mnoge rasprave, koliko smo primetili idu i u pravcu dileme da li je starija kokoška ili jaje, ali ima i onih koji pozivaju da se smire strasti i prozivaju državu da bi trebalo nešto da preduzme.

A predstavnici države i jesu obećali pomoć. Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede pokrenula je akciju za zaštitu pčela u Srbiji. Upravo se ta akcija odnosi na zaštitu pčela od trovanja opasnim materijama. Predlaže se i unapređenje regulatoronog okvira i jačanje kapaciteta inspekcija.

Šta mislite? Ko ima pravo? Odgovorite nam u komentarima

(V.B/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pcela

    U pravu su pcelari . Ako se ne smire vocari i suncokretasi oprslacemo ih totalom da vide kako njihov trud postaje uzalid,isto kao i pcelarski kad oni koriste insekticod u cvetu.

  • Vesna

    Opšte je poznato da svaka biljka višestruko bolji i obilniji plod daje kada su pčele oprašivači.Tako je sa voćem, povrćem pa i suncokretom. Proizvođači voćari, povrtari i ratari bi trebalo da shvate da će čuvajući pčelu sačuvati i svoju proizvodnju u budućnosti. U Kini se zapošljavaju ljudi koji obavljaju oprašivanje biljaka umesto pčela.Probajte da zamislite koliko je to mukotrpan posao. Trebalo bi da budemo srećni što imamo pčele. Njihova korist je zaista značajna za naše zdravlje i naš opstanak. PČELE NISU GAMAD!

  • Asasinn

    Zlo medju ljudima,mnogi su zbog profita spremni na sve prskaju voce i povrce truju nas i nasu decu pcele,mnoge vrste ptica i zivotinja su ugrozene a nama je samo profitbitan.E takav smo narod nerazuman i tvrdoglav. Ja u rasinskom okrugu muku mucim sa vocarima imam trovanje pcela, prskaju voce u punom cvetu, a toje odlika neznanja i neupucenosti u tom segmentu umesto da to rade predvece i u fazi precvetavanja .Šta reci...Tuga muka i žalost...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima