• 0

Ovi papiri su otrovni, a svakodnevno ih koristimo: Među njima su i izveštaji s bankomata

Toksični su i brojevi u redu za čekanje, parking-kartice, putarine i računi za plaćanje u javnom prevozu

  • 0

Svi smo čuli upozorenja da fiskalni računi sadrže opasnu supstancu bisfenol A, da bi odmah po rukovanju njima trebalo da operemo ruke i da ne bi trebalo da ih stavljamo u kese sa hranom, ali ono što nismo znali je da računi nisu jedini papirići kojih bi trebalo da se čuvamo.

U istraživanju naučnička Univerziteta Masačusets utvrđeno je da su osobe koje su rukovale papirom koji se koristi na bankomatima, više od dva sata i bez rukavica, u urinu imale povećan nivo bisfenola A.

Ovo hemijsko jedinjenje koristi se i u papiru za potvrde na bankomatima, POS automatima u supermarketima, što znači da je većina ljudi često u kontaktu sa njim, a to nije bezopasno.

Da stvar bude bizarnija, banke nam uslugu štampanja ovog papira najčešće naplaćuju.

Otrovni su i računi iz POS terminala, Foto: Shutterstock

Bisfenol A su naučnici već ranije povezali sa hormonskim poremećajima, problemima sa začećem i razvojem mozga kod male dece. Za ovu supstancu dokazano je da može da ometa rad endokrinog sistema, da može da izazove alergijske reakcije na koži i iritaciju respiratornih organa, kao i da dovede do teškog oštećenja oka.

Osim što se nalazi na fiskalnim računima i izveštajima sa bankomata, Bisfenol A može se pronaći i u konzerviranoj hrani, nekim tkaninama i u u tvrdoj plastici poput one koja se koristi za bočice za decu. Toksični su i brojevi u redu za čekanje, parking-kartice, putarine i računi za plaćanje u javnom prevozu.

Ne stavljajte fiskalni račun u kesu sa hlebom, Foto-ilustracija: Telegraf

Bisfenol A se sa papira prenosi direktno preko kože. Deo hemikalije se može skinuti sa kože ako ubzo nakon dolaska u dodir sa ovom materijom operete ruke, ali ako to ne učinite odmah, koža apsorbuje bisfenol A.

Zato, ako već morate da uzimate izveštaje sa bankomata, stavite ih u novčanik, najbolje u pregradu koja će biti namenjena samo za fiskalne račune i izveštaje sa bankomata i POS terminala. Takođe, ne stavljajte ih u kese sa hranom, pogotovo ako ćete je jesti u sirovom stanju.

Dok se u EU toleriše maksimum 0,02 odsto ove materije, u našim računima ima je i do 45 puta više - od 0,63 do 0,91 odsto.

(G. Avalić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima