Šta sve morate imati da biste bili deo srednje klase u Srbiji: Džakuzi, roštilj, smart televizor, komforan stan, dobar automobil...

Ako vam nešto od ovoga fali - siromašni ste

  • 9

Da li idete na more? A na zimovanje? Kada napunite potrošačku korpu ostaje li vam dovoljno novca za odlazak u pozorište i bioskop? Imate komforan stan i dobar automobil? Ako ispunjavate sve ove uslove, vrlo je verovatno da pripade srednjoj klasi.

Ako se niste pronašli, proverite pravac kretanja - da li se penjete ka vrhu ili klizate ka dnu društvene lestvice.

Ko se u našoj zemlji može nazvati srednjom klasom? Profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu dr Jelena Žarković Rakić kaže za Politiku da srednju klasu kod nas čine domaćinstva koja mesečno ostvaruju priohod između 40.000 i 120.000 dinara. Tako, uzimajući u obzir raspon prihoda, njeni pripadnici danas su dobrim delom zaposleni u javnom sektoru,kao i u stranim kompanijama, sektoru finansija, informacionih tehnologija...

- Oni imaju relativno stabilno zaposlenje pa mogu da zadovolje želje koje se tiču vlasništva nad nekretninama, boljeg obrazovanja i putovanja - dodaje sagovornica lista.

Međutim, podaci Republičkog zavoda za statistiku iz 2017, pokazuju da je u Srbiji za oko 57 odsto domaćinstava nemoguća misija odlazak na sedmodnevni odmor. Štaviše, 44 odsto njih ne može da izdvoji 10.000 dinara kako bi pokrili neki nepredviđeni trošak. Isto istraživanje pokazalo je više od 60 procenata ispitanika smatra da teško i vrlo teško sastavljaju kraj s krajem, dok je za samo četiri odsto njih to lak posao.

Iako većiona ljudi tvrdi da pripada srednjoj klasi, ovo je možda najslikovitiji pokazatelj koliko je dubok jaz između siromašnih i bogatih.

Ili kako je to objasnio jedan mladi britanski komentator društvenih zbivanja - on je sastavio spisak stvari koje bi trebalo da budu u kućama predstavnika srednje klase. Na toj listi su smart televezor, džakuzi, gramofonske ploče, retro frižider, epl računari. I roštilj. Dobro je, to, bar, imamo.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    30. april 2019 | 17:32

    A ja naivan pomislio da broj pročitanog knjiga, obrazovanje, vaspitanje... nešto od čoveka stvara klasu, kad ono džakuzi ...

  • gaga

    30. april 2019 | 16:28

    treba da imam platu bar 70 000 din da bi sa ovim cenama i porezima mogao da budem srednja klasa.sad vidite koliko je bede u srbiji i koliko procenata prima tu platu.

  • Naki

    30. april 2019 | 18:03

    Ja imam frižider Obodin...koja sam ja klasa?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA