7

Cena struje u Srbiji – najniža i u regionu i u EU

Domaćinstva u Srbiji trošila su u proseku 385 kilovat-sati električne energije mesečno u periodu januar-maj 2017. godine, što košta 2.562 dinara bez uračunatih naknada i poreza

Pare, struja, plaćanje, novac, dinar
Foto: eps.rs, Telegraf

Iako je dobro poznata činjenica da se u Srbiji troši skoro pet puta više električne energije po jedinici BDP-a od evropskog proseka, i da je zbog energetske stabilnosti zemlje potrebno da budemo energetski efikasniji, postavlja se pitanje kako dopreti do ljudi da to i učine, s obzirom na to da plaćaju najjeftiniju struju u Evropi.

Kada neka roba nije skupa, ona se gotovo po pravilu više kupuje. U ovom slučaju, električna energija je ta roba. Primanja stanovnika Evropske unije višestruko su veća od srpskog proseka, ali električna energija u Srbiji jeftinija je i od zemalja koje imaju još nižu prosečnu platu. To je pokazatelj koliko je zapravo cena struje u Srbiji ispod tržišne, što ugrožava energetsku stabilnost na duže staze, jer smanjuje konkurentnost elektroenergetskih kompanija na otvorenom tržištu. Tako evropski konkurenti "Elektroprivrede Srbije" imaju mnogo više novca na raspolaganju za investicije i razvoj. Cena struje u Srbiji, i posle poslednjeg poskupljenja 2016. godine od 3,8 odsto, nije tržišna, odnosno nije takva da bi omogućila EPS da nesmetano održava svoja proizvodna i druga postrojenja. U tome su saglasni i Međunarodni monetarni fond i Svetska banka, kao i domaći stručnjaci.

Domaćinstva u Srbiji trošila su u proseku 385 kilovat-sati električne energije mesečno u periodu januar-maj 2017. godine, što košta 2.562 dinara bez uračunatih naknada i poreza. Prosečan mesečni račun domaćinstava za električnu energiju u Srbiji iznosi 3.501 dinar, kada se uračunaju naknada za obnovljive izvore energije, akciza i PDV.

Primera radi, veliki broj domaćinstava u Srbiji otprilike sličnu sumu izdvaja mesečno za troškove kablovske televizije i interneta, za mobilnu telefoniju i više.

Tako je cena električne energije u evropskim zemljama i višestruko viša od cene u Srbiji. Dok kod nas ona iznosi 6,54 evrocenti po kilovat-času, Hrvati je plaćaju više od 13 evrocenti, Francuzi i Grci preko 16, Irci 23, Danci i Nemci preko 30 evrocenti za kilovat-sat.

I uprkos tome, snabdevanje električnom energijom u Srbiji nije ugroženo i "Elektroprivreda Srbije" uspeva da obezbedi kvalitetnu i stalnu proizvodnju i isporuku kupcima, a postoji i ne tako mali prostor za smanjenje te velike potrošnje bez ikakvih odricanja, uz primenu principa energetske efikasnosti.

Racionalna potrošnja primarna je tema u energetskom svetu čak i razvijenim zemljama koje već mnogo manje troše nego u Srbiji. Energetska efikasnost postala je podrazumevajući princip života koji primenjuju sve generacije, dok se deca u školama uče tome u ranim razredima, pre svega kao o jednom od načina na koji se čuva životna sredina.

Nedavno objavljeno istraživanje agencije Ninamedija na uzorku od 2.000 ispitanika pokazalo je da tek svaki drugi ispitanik u Srbiji razume da je struja ograničen resurs na planeti i da je i zbog toga važno živeti sa energetskom efikasnošću. Takođe, ni novčane uštede tu nisu zanemarljive. Promenom određenih navika i minimalnim ulaganjima, moguće je umanjiti iznos računa za struju i do 20 odsto.

(Telegraf.rs/ PR)

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, EPS, Potrošnja struje, Srbija, Struja

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • B
  boćo

  Građani su i finansirali većinu elektrana jer je u SFRJ izdvajano oko 70% iz bruto dohotka za razvoj privrede a i danas na računu za struju imamo stavku za povlaštene izvore akcizu 7.5 % i porez na akcizu 20 %. Valjda zaslužuju za svoj novac da imaju jeftiniju struju iz svojih elektrana.

 • Z
  Zo

  Cena struje najniza u regionu. I plate su nam najnize u regionu.

 • A
  Also

  Pa kod nas je sve najniže da niže ne može da bude.

EPS nabavio tri najmodernija vozila

Prvi ugovor o prodaji „zelene“ električne energije

Prvi rezultati kontrole zbog propusta u radu: Smene 23 odgovornih u JP EPS i EPS Distribuciji

Hapšenja zbog krađe: Uspešna saradnja službi EPS-a i MUP-a

Hapšenje zbog zloupotrebe: Uspešna saradnja JP EPS i MUP Srbije

Otvoren Međunarodni sajam energetike

Delegacija MMF-a posetila „Kolubaru“ i TENT A

Kopaonik dobio najmoderniju trafostanicu u Srbiji (FOTO)

Milorad Grčić, v. d. direktora EPS, obišao dve rekonstruisane TS u Subotici

Uspešni pregovori sa rumunskom "Hidroelektrikom"

Modernizacija svih delova EPS-ovog sistema u cilju unapređenja poslovanja (FOTO)

Grčić i Vesić posetili dispečerski centar

Grčić obišao radove na TS "Sobovica": EPS gradi infrastrukturu za razvoj Srbije (FOTO)

Ministar energetike i v. d. direktora EPS na završetku kapitalnog remonta bloka A4 u TENT A

Čestitka Milorada Grčića, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije", povodom 6. avgusta Dana rudara

Investicije EPS-a za razvoj istočne Srbije: Milorad Grčić, v. d. direktora EPS posetio Majdanpek

Nastavak saradnje EPS i "Silovije mašini": Ugovoren završetak revitalizacije HE "Đerdap 1"

Sa konferencije o investicijama u srpskoj energetici: EPS-ove investicije su garant stabilnosti

Uspešna saradnja službi EPS-a i MUP-a

Grčić i Antić na 1. maj posetili radnike na remontu u TENT A

Međunarodne finansijske institucije: Menadžment EPS-a posvećen reformama

/
<% galerijaAlt %>