• 0

EPS do 2025. ulaže 860 miliona evra u zaštitu životne sredine: Predstavlјen Nacrt Akcionog plana

Istorijska ulaganja u "zeleniju" budućnost

  • 0

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" uložilo je u projekte zaštite životne sredine više od 320 miliona evra i do 2025. godine investiraće još oko 860 miliona evra da bi Srbija ispunila svoje obaveze prema Evropskoj uniji i Energetskoj zajednici.

EPS prati strateški pravac Srbije koji je definisan u nacionalnim dokumentima i planira i realizuje projekte kojim će smanjiti emisije štetnih gasova iz termopostrojenja za čak devet puta - poručeno je na predstavljanju Nacrta EPS-ovog akcionog plana za zaštitu životne sredine do 2025. godine.

- Mi podržavamo i sarađujemo sa EPS-om na izradi i sprovođenju Akcionog plana koji je veoma važan u pregovorima Srbije sa EU. Hvala EPS-u na velikom razumevanju, jer je mnogo lakše graditi nova, nego adaptirati stara postrojenja. Važno je da nailazimo na razumevanje EU u tom pravcu, jer je u Srbiji proizvodnja uglja i električne energije u potpunosti domaći proizvod i nešto čime obezbeđujemo energetsku stabilnost zemlje – istakla je Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike u Vladi Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U oblasti zaštite životne sredine identifikovano je oko 50 projekata koji će biti realizovani do 2025. godine, da bi postrojenja JP EPS ispoštovala propise utvrđene domaćim zakonodavstvom, a u skladu sa EU regulativom. U fazi realizacije je osam projekata za zaštitu životne sredine vrednih 296,4 miliona evra, dok je u pripremi njih 16, vrednosti 325,2 miliona evra. Za realizaciju su predviđeni i dodatni projekti vredni 242,6 miliona evra.

- EPS je posvećen ne samo zaštiti životne sredine, što i potvrđujemo jer smo ubedljivo najviše uložili u taj segment u Srbiji u poslednjih 15 godina, već sveukupno - održivom razvoju. To je pojam koji je znatno širi i obuhvata projekte koji se tiču povećanja udela obnovljivih izvora energije u našoj proizvodnji, zatim povećanju energetske efikasnosti, efikasnijem korišćenju uglja upravljanjem kvalitetom, i smanjenju gubitaka na mreži. U te oblasti uložićemo 2,3 milijarde evra do 2025. godine, što dovoljno govori koliko je EPS svestan svojih obaveza i odgovornosti – poručio je Aleksandar Jakovljević, direktor sektora za strategiju JP EPS.

Samo u projekte zaštite životne sredine u termokapacitetima EPS će uložiti više od 600 miliona evra do 2025. godine. Akcioni plan podržava i Ministarstvo zaštite životne sredine iz kojeg napominju da Srbija ima ograničene resurse obnovlјivih izvora energije.

- Ovaj Akcioni plan zasnovan je na više strategija koje Srbija ima. Važno je da se naglasi da obnovlјivi izvori energije nijednoj državi ne mogu da obezbede energetsku sigurnost i stabilnost, jer njima nije moguće podmiriti sve energetske potrebe – jasan je Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine.

I EBRD pozdravlja Akcioni plan i posebno pohvaljuje otvorenost EPS-a u komunikaciji s različitim javnostima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Mi blisko sarađujemo sa EPS-om duže vreme i učinićemo sve da to bude što bolja i respektabilnija kompanija u svakom pogledu, posebno na polju zaštite životne sredine – izjavio je Danijel Berg, direktor EBRD za Srbiju.

Nezavisni konsultant Entoni Ajls naglasio je da na osnovu iskustava Velike Britanije, dostizanje evropskih cilјeva u zaštiti životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova dugotrajan i skup proces.

- EPS to ne može sam da uradi i potrebna je koordinacija i pomoć ne samo u finansiranju, već i u znanju i tehnologijama, a pre svega odgovarajući regulatorni okvir – rekao je Ajls.

(Telegraf.rs/ PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima