• 0

Obeleženo pola veka TENT A

Planovi za budućnost garantuju još 50 godina

  • 0

Termoelektrana „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu dočekala je 50 godina od početka rada kao očuvan i modernizovan objekat koji ima svoju budućnost - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS na obeležavanju pola veka od povezivanja na sistem prvog bloka TENT A.

Grčić je istakao da su takvi rezultati postignuti zahvaljujući radnicima koji su uspeli da održe TENT A i u vreme ratova, sankcija i hiperinflacije.

- Uskoro ćemo početi i revitalizacije blokova A1 i A2, gradimo sistem za odsumporavanje za četiri najveća bloka, sa kineskim partnerima „Pauer Čajna“ smo potpisali Preliminarni sporazum o završetku izgradnje Termoelektrane „Kolubara B“ u Kaleniću, a u RB „Kolubara“ imamo nove kopove. Uradili smo mnogo i projekti koji su u toku su najbolji dokaz da politika države i predsednika Srbije Aleksandra Vučića podrazumeva da se modernizuje, očuva i sačuva EPS u državnom vlasništvu – istakao je Grčić. - TE „Kolubara B“, koja je zamenski kapacitet, gradiće se u skladu sa ekološkim standardima EU, a sa završetkom projekta odsumporavanja dimnih gasova TENT A biće po svim ekološkim standardima.

EPS Tent A

Foto: Danilo Mijatović

Grčić je rekao da je EPS u poslednjih nekoliko godina uložio 60 milijardi dinara samo u distributivnu mrežu, zahvaljujući kojoj je u Srbiji otvoreno 200 novih fabrika sa hiljadama novih radnim mesta, a novoizgrađeni autoputevi imaju najmoderniju tehnologiju.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike rekao je da Vlada Srbije, predsednik države i čitava sadašnja struktura vlasti nemaju ni u bilo kakvim razmišljanjima privatizaciju EPS-a.

- Naš plan je da EPS bude vlasništvo Republike Srbije i da ga jačamo i razvijamo. Upravo iz tog razloga su naši planovi pre svega investicioni, a sve su to jasne poruke da Srbija hoće da razvija svoju elektroprivredu. To je naša čvrsta politika - naglasio je Antić.

Ministar je podsetio da su TENT i Hidroelektrana „Đerdap“ dale ključni doprinos da se Srbija i tadašnja Jugoslavija razvijaju kao industrijske zemlje i dodao da je ponosan što je TENT A sačuvan i što je na pedesetom rođendanu u odličnom stanju. Za to su posebno zaslužni radnici koji su naši heroji.

- Sve brojke TENT A su fantastične. Za 50 godine proizvedeno je 366 milijardi kilovat-časova električne energije, što je kada se pretvori na današnju cenu vrednost od 18 milijardi evra. Toliko je ova termoelektrana proizvela nove vrednosti za Srbiju - rekao je Antić.

Predsednik sindikata radnika EPS Milan Đorđević rekao je da su TENT i RB „Kolubara“ snaga EPS i da su opstali zahvaljujući vrednim i predanim radnicima. On je naglasio da ako se nastavi sa dobrim održavanjem i radom, TENT A može da doživi još 50 godina, a država, poslovodstvo i radnici su zajedno na zadatku da očuvaju EPS od pritisaka EU.

Penzioner Toma Pavlović, nekadašnji radnik EPS-a koji je 7. marta nekoliko sati posle ponoći radio na puštanju u rad TENT A, podsetio je da su radnici mesecima bili u elektrani i njihove porodice nikad nisu znale kada će doći kući, ali kada je blok pušten svima je laknulo.

Obeležavanju 50 godina od početka rada TENT A prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava, poslovnih partnera, članovi Nadzornog odbora JP EPS, sindikata i poslovodstva.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima