Pokrenut hidro projekat "Gornja Drina"

"Buk Bijela" – zelena snaga EPS i ERS

  • 3
EPS

Foto: Danilo Mijatović

Izgradnja hidroelektrana ovog tipa važna je za energetsku bezbednost, ali i za zaštitu životne sredine

Posle više od četiri decenije pokreću se investicije u gradnju hidro kapaciteta gornjem toku Drine. Udruženim snagama, "Elektroprivreda Srbije" i "Elektroprivreda Republike Srpske" realizovaće projekat, a 17. maja položen je i kamen temeljac za hidroelektranu "Buk Bijela" kod Foče, prvu od ukupno tri HE.

HE "Buk Bijela" je deo projekta izgradnje tri hidroelektrane ne Drini ukupne snage 211 megavata, vrednog oko 520 miliona evra. Projekat će realizovati zajedničko preduzeće HES "Gornja Drina" u kojem EPS ima 51 odsto vlasništva, a ERS 49 odsto.

- Gradnja HE "Buk Bijela" na Drini predstavlja novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i celog regiona, te pokazuje kako se zajednički radi u interesu budućih generacija koje neće poznavati granice za rad, kapital, projekte i opstanak. Ovo je projekat koji otvara mnoga druga vrata i mogućnosti - rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

- Izgradnja hidroelektrana ovog tipa važna je za energetsku bezbednost, ali i za zaštitu životne sredine, jer manje utiču na ekologiju nego termoelektrane.

Projekat je temeljno pripremljen, uz poštovanje pravne i tehničke procedure, domaćih zakona i međunarodnih standarda.

- Zajednički sa "Elektroprivredom Republike Srpske", posle decenija čekanja na ovaj projekat, EPS kao strani investitor sa 51 odsto vlasništva u kompaniji HES "Gornja Drina", učestvuje u gradnji tri nove hidroelektrane. Ova investicija od 520 miliona evra doneće zelene kilovat-sate i povećati energetsku bezbednost Srbije i Republike Srpske – rekao je Vladimir Marković, pomoćnik direktora JP EPS i direktor Sektora za ključne investicione projekte.

EPS

Foto: Danilo Mijatović

- Plan je da snaga HE "Buk Bijela", prve koju gradimo, bude između 93,5 megavata i 114,5 megavata, sa projektovanom godišnjom proizvodnjom do 355 miliona kilovat-sati.

Gradnja hidro sistema "Gornja Drina" doprineće održivom ekonomskom rastu, društvenom razvoju i zaštiti životne sredine, a HE će obezbediti obnovljivu baznu električnu energiju i poslužiti kao dodatak drugim promenljivim obnovljivim izvorima energije.

Do sada su urađeni Studija opravdanosti sa Idejnim projektom, studija ekonomske isplativosti kao i dodatna analiza opravdanosti, i potpisani su koncesioni ugovori za sve tri hidroelektrane. Izgradnja sistema elektrana "Gornja Drina" stvara uslove za optimalno upravljanje vodnim resursima, kako u pogledu proizvodnje električne energije tako i vodosnabdevanja, navodnjavanja, smanjenja rizika od poplava i poboljšanja kvaliteta voda.

Vrednost radova i opreme u HE "Buk Bijela" iznosi više od 200 miliona evra, dok će ukupna investicija iznositi do 250 miliona evra. Buduća hidroelektrana imaće tri agregata, a svi agregati turbine tipa Kaplan sa vertikalnom osovinom. Očekuje se da tokom izvođenja radova bude angažovano više od 500 radnika različitih profila i stepena stručne spreme. Procenjuje se da će u periodu eksploatacije na ovom objektu biti potrebno oko 100 stalno zaposlenih

Ceo projekat "Gornja Drina" predviđa i izgradnju hidroelektrana "Foča" moguće snage od 44,15 do 53,58 megavata i "Paunci", snage 43,21 megavat.

BiH nema nadležnost

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da osporavanja projekata poput ovog nemaju osnova.

- Bosna i Hercegovina nije nadležna za izgradnju hidroelektrane "Buk Bijela", te nisu osnovane primedbe iz Sarajeva. Ova lokacija nije granica između Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, nego je to isključivo teritorija Republike Srpske i koncesija je u nadležnosti Komisije za koncesije Republike Srpske. Vlada Srbije nije imala potrebe da razgovara sa nekim drugim, izuzev Vlade Republike Srpske – rekao je Višković.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko

    9. jun 2021 | 17:50

    Bravo za projekat sto bi pevao Esad Plavi nece meni drina biti granica.

  • Ekologija

    9. jun 2021 | 18:18

    Drina nikada vise nece biti kao sto je bila . Pogledajte Dunav koji je dostigao preko 20 m mulja na brani . Jesetre i Morune vise nema u reci zu vreme mresta a Dunav je sve plici i prljaviji jer ne tece slobodno i cisti korito reke . Uzas koliko ne cuvamo prirodu 🥶🥶🥶

  • Seka

    9. jun 2021 | 18:31

    Koliko će ovo da košta ovu jadnu Srbiju, koja, čim se malo uzdigne, odmah joj i troškovi ka drugima rastu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA