Strateška rezerva EPS-a za sigurnost Srbije

Svi članovi NO JP EPS prihvatili su predlog za inicijativu v. d. direktora EPS

  • 1
eps

.Nadzorni odbor 18.10.2021./Foto: Danilo Mijatović, JP EPS

Nadzorni odbor Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije“ uputio je Ministarstvu rudarstva i energetike inicijativu za uvođenje mehanizma strateške rezerve kao prelaznog rešenja za obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja kupaca u Srbiji.

- Strateška rezerva znači konzerviranje svih elektrana koje treba da izađu iz redovnog rada i za slučaj energetske krize, dekonzerviraju se i pokreću - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS.

- Cilj ove inicijative je obezbeđivanje stabilnog snabdevanja uz nepromenjene cene za građane Srbije. Kapaciteti koji budu konzervirani posle analize stručnih službi mogu se aktivirati u uslovima kriza sličnih današnjoj kada dođe do poremećaja na tržištu, odnosno kada cena i količina električne energije opravdavaju rad termo kapaciteta koji su u strateškoj rezervi.

Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za trgovinu električnom energijom, pojasnio je da je ovo prelazno rešenje urađeno po modelu iz Evropske unije.

- Neke zemlje kao što je Nemačka uvele su strateške rezerve i u ovoj situaciji ih aktiviraju, dok je Rumunija u potpunosti zavisna od vetra. Postojeći zakon napravljen je trgovački, a ukoliko ministarstvo prihvati ovu inicijativu bili bismo u mogućnosti da sačuvamo postojeće i gradimo nove kapacitete – rekao je Vlaisavljević.

Prof. dr Petar Stanojević, član NO JP EPS ispred Vlade Srbije, pozdravio je ovu inicijativu.

- Ja sam i za strateške rezerve i za konzervaciju kapaciteta, jer ovo jeste prva velika energetska kriza, ali verujem da nije poslednja - objasnio je Stanojević.

Svi članovi NO JP EPS prihvatili su predlog za inicijativu v. d. direktora EPS.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toza

    21. oktobar 2021 | 18:32

    Strateška rezerva se uvodi sa termoelektranama koje su starije od 45 godina a ovi koji su tu odluku doneli ne znaju uopšte kakvo je stanje tih blokova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA