PIONIRI: Ovo su prvi zaposleni u kompaniji Apple (FOTO)

Ovo su prvi zaspoleni u Apple-u, koji su na neki način doprineli da kompanija postane ono što je danas

  • 2

Sedamdesetih godina niko nije ni pomišljao da će kompanija koja je počela u garaži danas postati jedna od najjačih u svetu. Fotografije koje se nalaze u tekstu su veoma retke i pokazuju same početke kompanije koja se razvijala velikom brzinom.

1977. godine Stiv Džobs i Stiv Vozniak su se po prvi put iselili iz garaže u kojoj je osnovana kompanija Apple u prvu zvaničnu zgradu koja se nalazila u Kupertinu, Kalifornija.

Ovaj duo je uspešno lansirao svoj prvi računar koji su nazvali Apple I. Uređaj nije imao ni tastaturu ni ekran. Apple I je više služio kao oprema kojom su ljudi koji se razumeju u računare mogli da stvore nešto mnogo bolje.

Na ovoj fotografiji su Krisan Brenan, Robert Martinengo i Mark Džonson ispred kutija Apple II računara.

Brenan je u to vreme imala 22 godine i kasnije je postala Džobsova devojka. Kada je zatrudnela on je prekinuo vezu sa njom i dete je priznao tek kad je ona postala tinejdžerka.

Na sledećoj fotografiji je veći deo tima Apple II računara, među kojima i Stiv Džobs.

S leva na desno: Elmer Baum, Majk Markula, Gari Martin, Andre Duboa, Stiv Džobs, Su Kabanis, Majk Skot i Don Bruener. U pozadini je Mark Džonson.

Ovde se Džobs raspravlja sa Skot Majkom koji je prvi predsednik kompanije,i tu je doveden kako bi Stiva držao pod kontrolom.

Elmer Baum je bio inženjer. Pošto je bio stariji u odnosu na ostatak tima bio je i najzreliji. Majk Markula je prvi obezbedio sredstva za finansiranje i stvorio prvi menadžment u kompaniji.

Andre Duboa je prvi menažer prodaje u Evropi, Su Kabanis sekretar, Gari Martin je radio u računovodstvu, a Don Bruener je inženjer.

Apple II računar je mašina koja je kompaniji donela neverovatnu popularnost. Kućni kompjuter sa tastaturom i ekranom koji je dostupan svima.

Nacrt zgrade kompanije koji se nalazi ispod nacrtao je Mark Džonson i pokazuje kako je kompanije bila mala na samom početku.

U ovoj zgradi kancelarije Stiva Vozniaka i Stiva Džobsa nalazile su se jedna pored druge ali kako je kompanija rasla i preselila se na novo mesto dvojica osnivača Apple-a su sedeli što dalje jedan od drugog.

S obzirom da je Apple II imao ekran u boji, odlučili su se da logo bude u boji. Ovako je nekada izgledao logo kompanije, ali se danas retko može naći.

Apple je počeo svoj rad u garaži da bi danas postao jedna od najjačih i najrevolucionarnijih kompanija u celom svetu, najviše zahvaljujući Stiv Džobsu.

(Telegraf.rs/ Izvor: Business Insider)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA