Miloš i Zlatko su dobili po 5 godina robije za silovanje kolege, ali njihov DNK nije pronađen na tom muškarcu (FOTO)

Milanovića i Miloševića Viši sud je dva puta oslobodio, pa ih Apelacioni proglasio krivima

  • 25

Miloš Milanović (44) i Zlatko Milošević (37) iz Kragujevca osuđeni su na po pet godina robije zbog silovanja kolege D.J. (37) u toaletu firme gde su zajedno radili. Obojica su već u zatvoru, a podneli su žalbu Ustavnom sudu, tražeći da im se ponovo sudi i tvrdeći da su nevini. Milanovića i Miloševića Viši sud je dva puta oslobodio, pa ih Apelacioni proglasio krivima.

Teške reči koje je majka zverski silovane i ubijene Anđeline (3) rekla o Vladici Rajkoviću, kidaju srce iz grudi!

Njihove supruge kažu da na telu silovanog nije nađen DNK njihovih muževa, a da je iskaz oštećenog bio pun nejasnoća. Suđenje je bilo dodatno teško jer je žrtva lako mentalno ometena i skoro gluva.

Foto: Telegraf

Silovanje

Drugog septembra 2013. godine D.J. radnik preduzeća u kom su radila sva trojica, traži dozvolu da ode kući jer ga boli stomak i muka mu je. Više puta telefonom zove majku. Ona dolazi po njega i odlaze kod lekara koji utvrđuje da D.J. ima crvenilo i podliv u predelu čmara, koji mogu da ukazuju na silovanje. Lekar obaveštava policiju. Upitan ko ga je napastvovao, D.J. nije znao da kaže imena.

Rekao je da je odvučen i silovan u toaletu firme, da su u pitanju dvojica kolega- jedan crnoput, bez kose i sa bradom i drugi sa braon kosom, te da su to učinili već treći put. Sutradan D.J. u fabričkoj hali, sa roditeljima i socijalnim radnikom, prstom pokazuje na Milanovića i Miloševića. Njih hapse. Mirjana Milanović, Miloševa supruga, kaže da nakon 18 godina braka zna kome

je decu rodila i sa kim je kuću kućila.

Foto: Telegraf

- Ja verujem da je mladić silovan, ali znam da to nije učinio moj muž, sa kojim živim u braku kakav žene samo sanjaju i sa kojim se svađam samo jer sinovima od 13 i 17 godina ništa ne želi da naredi. U njemu nema mrve nasilničkog.

- Kada je shvatio za šta ga terete, moj muž je tražio poligraf. Rekli su mu da pošto mu je već saopšteno za šta je osumnjičen, ne može na poligraf. On je pitao postoji li neki test da se dokaže da nije imao odnose nekoliko dana, jer sam ja tada imala ciklus. Rekli su da nema takvog testa. Tako je sve počelo - svedoči Mirjana Milanović.

Foto: Telegraf

Viši sud - nisu krivi

Na prvom suđenju aprila 2014, u kragujevačkom Višem sudu, i Miloš i Zlatko su oslobođeni jer nije bilo dokaza koji bi direktno ukazivali da su krivi.

Foto: Telegraf

- Na tom suđenju D.J. nije bio sposoban da svedoči, bilo šta da kaže, pa je pročitan njegov iskaz iz istražnog postupka, nakon silovanja, septembra 2013. Međutim, on je tada svedočio uz majku i socijalnu radnicu, što je protivno zakonu, morao je da da samostalni iskaz. Kako je on lako mentalno zaostao i vrlo slabo čuje, majka je tada sudiji tumačila šta on govori i pokazuje, što nije po zakonu. Zbog toga je ovaj iskaz odbačen - objašnjava Mirjana Milanović.

U pomenutom iskazu je i niz nelogičnosti. Oštećeni je rekao da su ga isti ljudi- Milanović i Milošević, silovali tri puta, na istom mestu- u toaletu firme, od oktobra 2012. do septembra 2013. Ipak, Milanović u vreme prvog silovanja nije ni radio u firmi!

Foto: Telegraf

Takođe, oštećeni je u istrazi rekao da sa optuženima radi na mestima udaljenim dva do tri metra, a oni zapravo rade u različitim halama. Ovo je samo deo nepodudarnosti zbog kojih su, između ostalog, optuženi oslobođeni na prvom suđenju.

Foto: Telegraf

U njihov prilog išlo je i što niko nije video ni čuo nešto tokom napada, iako se sve događalo u toaletu za radnike. Takođe, u njihovu korist išlo je i što na brisu analnog otvora oštećenog nisu pronađeni biološki tragovi (DNK) niti tragovi sperme optuženih. Tužilaštvo se zatim žalilo na oslobađajuću presudu.

Foto: Telegraf

Usledilo je novo suđenje u Višem sudu aprila 2015. Kako je iskaz oštećenog dat u istražnom postupku proglašen nezakonitim, a na prvom suđenju D.J. nije progovorio ni reč, na drugom je ispitan tako što je pitanja čitao na monitoru, a odgovarao putem tastature. On je tada u desetak rečenica odgovorio na postavljena pitanja, ali ipak nije opisao sled događaja tokom silovanja.

D.J. i tada iznosi nelogične podatke, kaže da Milanovića zna od januara 2012. iako ovaj počinje da radi tek decembra te godine. Zbog ove i drugih nejasnoća, sud opet optužene oslobađa.

Foto: Telegraf

Krivi samo za treće silovanje

Sledi nova žalba tužilaštva, a suđenje stiže pred Apelacioni sud septembra 2015. Sve vreme, dvojica optuženih terete se za produženo krivično delo silovanje, odnosno za tri silovanja. Dva puta su za to delo oslobađani. Apelacioni sud donosi presudu da su Milanović i Milošević krivi samo za treće, silovanje od drugog septembra 2013, kada je napad prijavljen.

U presudi je navedeno da sud za treće silovanje ima dokaza, da su iskazi D.J. i svedoka (majka silovanog, socijalni radnik i andragog preduzeća gde radi) - u saglasnosti, kao i izveštaji veštaka- lekara i defektologa.

Foto: Telegraf

- Ne razumem kako sud ne veruje iskazu oštećenog za dva silovanja, ali mu potpuno veruje za treće? Drugo, kada je D.J. svedočio putem tastature, napisao je samo desetak rečenica, koje su bile nedovoljne Višem sudu da shvati sled događaja, ali su posle bile dovoljne Apelacionom. I treće, i možda najbitnije, analiza DNK je pokazala da nema bioloških tragova mog muža i Zlatka Miloševića, što znači da oni nisu bili u dodiru sa telom oštećenog - napominje Mirjana Milanović pokazujući dokumentaciju.

Foto: Telegraf

Veštačenja su pokazala da analizom brisa analnog otvora oštećenog "nije uočeno prisustvo spermatozoida, niti su prisutni biološki tragovi okrivljenih (DNK).

Viši sud je na osnovu ovih veštačenja odlučio da se "iz ovih dokaza ne može da utvrdi da su polni organi okrivljenih bili u dodiru sa navedenim delom tela oštećenog. Ali, u osuđujućoj presudi Apelacionog suda piše da je realno moguće da se seksualni čin okonča ejakulacijom van analnog otvora oštećenog.

Foto: Telegraf

DNK nije isto što i sperma!

Ovo je jedan od osnovnih razloga zbog koga se advokat optuženih, Goran Brdar, i obratio Ustavnom sudu. On u žalbi navodi da je Apelacioni sud nepravilno tumačio dokaze, te poistovetio spermu i DNK. Sperme može da nema na analnom otvoru silovanog ako je napasnik ejakulirao van analnog otvora silovanog, ali DNK ipak ostaje (ako se nađu krv, sekret, pljuvačka, dlaka), smisao je žalbe.

Posebno bi trebalo da je ostao ako su optuženi penetrirali (prodrli) u analni otvor silovanog. Veštaci su utvrdili da nije pronađen DNK osuđenih. Brdar je žalbu podneo pozivajući se na povredu Ustavom zajamčenih ljudskih prava okrivljenih na pravično suđenje. Pozitivan odgovor značio bi vraćanje suđenja na početak.

Foto: Telegraf

Maja Milošević, Zlatkova supruga, kaže da o pravu malo zna, ali da veruje mužu sa kojim ima troje dece, dve devojčice od pet i 11 godina i sina starog 8 godina.

- Stalno čitam priče kako su se preko DNK mnogi nevino osuđeni domogli pravde, pa se još nadam. Ja samo želim da se ovo završi pravedno, jer bi tako stigla pravda i za Zlatka, a možda i za prave silovatelje - kaže Maja Milošević.

Daljinac baner

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    8. avgust 2017 | 11:47

    U skoli sam imala devojku koja je imala mentalne probleme jedno vreme je sedela iza mene imala sam strpljenja za nju ali dosadila.mi je i nisam htela da se okrecem kad god me zove jedan dan se pojavila u skoli sva u modricama kao ja je tukla .direktor profesori UZAS da ne gnjavim ispostavilo se da je brat tukao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA