Potresne reči radnika koji je našao mrtvu bebu na deponiji: Telo poplavelo, naduveno, prizor koji neću nikad zaboraviti

Majka negira da je kriva za smrt novorođenčeta

  • 0

S. M. (33) iz Vrbasa, osumnjičenoj za ubistvo deteta pri porođaju, sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Vrbasu je na predlog tužilaštva odredio pritvor do 30 , pišu Večernje novosti. Majka petoro dece sumnjiči se za smrt novorođenčeta čije je beživotno telo pronađeno u smeću na gradskoj deponiji u Vrbasu.

Umotala bebin leš u ćebe, stavila ga u ormar, pa ga kasnije bacila u kontejner: Zastrašujuća izjava majke čije je mrtvo novorođenče pronađeno na deponiji

Po nezvaničnim saznanjima, S. M. posle privođenja u policiju nije mnogo govorila o zločinu i o tome kako se prošle srede porodila u porodičnoj kući. Nekoliko puta je samo ponovila da ona nije usmrtila svoju tek rođenu bebu, i da je dečak rođen mrtav, odnosno da nije disao. Zbog čega je novorođenče zamotala u ćebe i stavila u orman, pa bacila u smeće nije objasnila.

Osnovni sud u Vrbasu/ Foto: vb.os.sud.rs

Ukućani S. M, koja sa suprugom i petoro dece živi u porodičnoj kući sa svekrom i svekrvom, nisu ni znali da je u drugom stanju, niti da se sama porodila u sobi. Tog 9. avgusta im se požalila da jako krvari zbog čega su je odveli u bolnicu u Vrbas, gde je ostala do petka, 11. avgusta.

Njena svekrva kaže da je S. M. po povratku iz bolnice bila slaba i malokrvna, i da od tada nije ustajala iz kreveta. Porodica je još u šoku i ne može da poveruje u sumnje koje se S. M. stavljaju na teret.

- Potpuno je posvećena porodici i deci. Muž joj radi kao autoprevoznik i često je odsutan od kuće, tako da je ona najviše brinula o mališanima od kojih najmlađe dete ima četiri, a najstarije 11 godina. Porodica joj je pomagala, ali je najveći deo tereta bio na njenim plećima - kaže jedna poznanica S. M.

Dejan Golub, sakupljač sekundarnih sirovina koji je pronašao leš novorođenčeta, rekao je za Informer da je prizor bio užasan.

Foto: Profimedia/Alamy

- Sa kolegama sam na deponiji čekao kamion da dotera đubre i krenuo sam da premećem po njemu. U jednom trenutku nešto se skotrljalo sa vrha gomile pravo meni pod noge. Izgledalo je kao lutka, ali kad sam malo bolje pogledao, video sam malu, mrtvu, modru bebu - priča šokirani Dejan.

Ljubo Puškaš, portir sa vrbaske gradske deponije, kaže da taj prizor neće zaboraviti do kraja života.

- Telo poplavelo, naduveno, šta da vam kažem... Duša me je zabolela kad sam ga ugledao. Dečačić maleni... Kakva je to majka, što ga je rađala ako nije htela da mu pruži bilo kakvu šansu za život - priča Ljubo.

Po rečima dr Danijele Budiše Ubović, kliničkog psihologa i psihoterapeuta, vrlo je važno napraviti razliku između postporođajne depresije i postporođajne psihoze.

Foto - Ilustracija: Profimedia

- Kada je reč o postoporođajnoj depresiji, ona ne podrazumeva čedomorstvo - objašnjava dr Budiša Ubović, ističući da se ona obično javi kod presavesnih majki koje nikad ne bi povredile dete. Postoporođajna psihoza može imati uticaja da majka bude agresivna prema detetu, ali je to onda poremećaj. Čedomorstvo mogu da počine i žene koje nisu neuračunljive - objašnjava doktorka.

Do čedomorstva, kako dodaje, može doći u slučajevima kada majka dete vidi kao trajnu prepreku u ostvarenju svojih želja i potreba. Takve majke nisu želele i planirale trudnoću.

- Žena se na potomstvo može odlučiti iz raznih razloga, a da ga zapravo ne želi, što može biti jedan od razloga da majka oseća mržnju prema detetu više ili manje. A mržnja pokreće na destrukciju - navodi dr Ubović.

Osumnjičena za čedomorstvo će, prema nezvaničnim saznanjima, biti podvrgnuta neuropsihijatrijskom veštačenju, kako bi se utvrdilo njeno stanje. Nalaz i mišljenje stručnjaka biće priključeni ostalim izveštajima i nalazima.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA