Za dlaku izbegnut teroristički napad u Beogradu: BIA uhapsila džihadistu samotnjaka

Veru je promenio pre godinu dana. Nije imao direktnu vezu sa Islamskom državom. Reč je o psihički labilnom čoveku

  • 5

Ekstremista I. D. (35) iz Beograda priveden zbog namere da kontaktira sa teroristima i izvede ekstremističke akcije. Veru je promenio pre godinu dana. Nije imao direktnu vezu sa Islamskom državom. Reč je o psihički labilnom čoveku, pišu Večernje Novosti.

Dikić negirao krivicu: Išao sam na Ostrog da se lečim, ne da organizujem teroristički napad u Crnoj Gori

Džihadisti udaraju na vernike: Ove crkve u Evropi gde Srbi često putuju su sledeće mete terorista (FOTO) (VIDEO)

Kako prenose naši izvori iz bezbednosnih službi, to ne umanjuje potecijalnu opasnost koju je on predstavljao, jer su u njegovom stanu pronađene skice i beleške o tome u koje vreme, na kojim mestima i kako treba organizovati napad kako bi bilo što više civilnih žrtava. Takođe, pronađeni su i "recepti" za različita eksplozivna sredstva.

Sagovornici smatraju da je reč o psihički labilnom čoveku, iz razorene porodice, koji se svojim aktivnostima na društvenim mrežama i nastojanjima da uspostavi vezu sa džihadističkim grupama u regionu i svetu dospeo na "radar" BIA i MUP.

- Primetili smo da je I. D. uporno pokušavao da se priključi osobama čije nam je delovanje interesantno po pitanju terorizma. Pošto je reč o labilnoj osobi, koja se osećala izolovanom od društva, morali smo da pojačamo budnost. Naša operativna saznanja su se ispostavila tačnim, ali ovo, ipak, treba posmatrati kao izolovan slučaj, jer I. D. nije bio deo ćelije Islamske države. Zato ovu akciju posmatramo kao klasičan preventivni rad - kaže naš sagovornik iz bezbednosnog sektora.

Izvor podseća da je I. D. prošle godine prešao u islam i počeo da se interesuje za ekstremistička tumačenja ove religije, ali i za baze džihadista u regionu. Okidač za njegove postupke bili su i narušeni porodični odnosi i nevolje sa bolesnim roditeljima.

Otkrivanje ovakvih slučajeva, prema ocenama stručnjaka za bezbednost, veoma je značajno jer upravo ovakvi "usamljeni vukovi", a ne već dokazani teroristi, predstvaljaju veliku pretnju za bezbednost. Oni često deluju samostalno i u mnogim zemljama uspevaju da se provuku ispod radara jer nisu na vezi sa velikim "igračima".

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Sve bezbednosne službe u regionu pojačale su oprez i zbog toga što je Islamska država u Siriji i Iraku razorena, zbog čega je zapretila opasnost od povratka njihovih boraca poreklom sa ovog prostora. Sa teritorije uže Srbije ID se pridružilo tridesetak ljudi, dok ih je iz BiH više od sto.

Kao regrutni centar posebno se ističe Kosovo, odakle je nekoliko desetina ekstremista otišlo u Siriju i Irak, a oni su u međuvremenu stekli krvavi imidž izuzetno surovih ratnika. Nedavno je tako stigla vest da je u Siriji ubijen Albanac sa Kosova Lavdrim Muhadžeri, koji je bio jedan od komandanata terorista ID. On je postao poznat kada je objavljen snimak na kome nožem ubija jednu osobu i spaljuje kosovski pasoš.

ABDULAH IZ BOSUTA

Slučaj I. D. nije usamljen, jer je Tužilaštvo za organizovani kriminal prošle godine podiglo optužnicu zbog Gorana Pavlovića Abdulaha iz Bosuta kod Aranđelovca zbog veza koje je uspostavio sa Islamskom državom i Nusra frontom.

Pavlović, koji je rođen u Beogradu, prihvatio je islam posle ženidbe muslimankom pod uticajem prijatelja islamske veroispovesti. Ubrzo se preselio u Gornju Maoču, a pre oko tri godine sa porodicom se preselio u Siriju. Sa njim je otišla i ćerka koja je tamo, navodno, i poginula.

Maskirani radikali Islamske države. Foto: Tanjug/AP

NOVI PAZAR POČETNA STANICA

ZA rasadnik ekstremnog islamizma u Srbiji važi Tutin, odakle je više verskih militanata krenulo u džihad u Aziju. Centar okupljanja pristalica ovog učenja je i Novi Pazar, koji slovi za početnu stanicu na putu ka Islamskoj državi.

Trasa ih odatle vodi u Beč, koji je već godinama centrala islamskog ekstremizma u ovom delu Evrope. Iz Beča u Novi Pazar, Tutin ali i Gornju Maoču, Prištinu, Tetovo i njihova druga tiha uporišta stižu instrukcije i novac za regrutovanje boraca za ID, Al nusru, Al kaidu i ostale džihadističke organizacije na Bliskom istoku.

Daljinac

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Destrukcija

    7. septembar 2017 | 11:20

    Ispitati 'detaljno' sve u Srbiji koji su prešli u islam u poslednjih par godina...i na taj način preduhitriti bilo koji vid potencijalne opasnosti!!!

  • ATIMUS

    7. septembar 2017 | 22:29

    Svaka čast za policiju uhašsili su jos jednu dijabolu

  • zoran

    11. septembar 2017 | 19:51

    Destrukcija Bravo i samo tako moze i Mora da se radi ...znaci Preventiva i Tacka!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA