Otkrivamo kada će Marjanovići morati da svedoče: Zoran može godine da provede u pritvoru, to zavisi samo od jedne stvari

Članovi porodice Marjanović mogu da odbijaju da svedoče sve dok im se status ne promeni

  • 24
Porodica Marjanovic, Vladimir, Milos, Zoran, Zorica, Milica snajka, Porodica Marjanović/Foto: Telegraf

Članovi porodice Zorana Marjanovića, koji se nalazi u pritvoru zbog ubistva pevačice, njegove supruge Jelene Marjanović, nikada ne moraju da svedoče u okviru istrage koja se vodi protiv njega. Sa druge strane, Zoran Marjanović, kojem je 13.oktobra produžen pritvor za još mesec dana, u njemu može ostati do u nedogled.

Kuma porodice Marjanović svojom izjavom menja tok istrage: Čula se s Jelenom tačno u 16.42, a to MNOGO govori!

Postoji tajni snimak i Jeleninog svekra hapse zbog njega? "Zorice, izvukli smo se, sve smo ih za*ebali", ponavljao je posle saslušanja

U okviru istrage koja se vodi protiv Zorana Marjanovića, do sada da bili pozvani da svedoče svi članovi porodice Marjanović - njegov otac Vladimir, majka Zorica, brat Miloš i sin iz prvog braka - Uroš. Svi oni su iskoristili pravo i odbili da svedoče.

Advokat Vladimir Vučić objašnjava za Telegraf.rs da u praksi, takozvanim privilegovanim svedocima, kao što su članovi porodice, to dozvoljava član 94 Zakonika o krivičnom postupku.

On kaže da, s tim u vezi, oni to svoje pravo mogu da koriste sve dok im se status, eventulano, ne promeni.

Foto: Telegraf

-  Ukoliko su u porodičnim odnosima sa okrivljenim, svedoci imaju pravo da uskrate iskaz svaki put kada budu pozvani da svedoče, pozivajući se na član 94 Zakonika o krivičnom postupku. Prvi put kada mogu da odbiju da svedoče je tokom sprovođenja istrage u tižilaštvu, a drugi put na glavnom pretresu na sudu, ali i svaki drugi put kada eventulano budu pozivani imaju pravo da iskoriste tu zakonsku odredbu i da uskrate davanje iskaza - objašnjava Vučić.

Po članu 94, od dužnosti svedočenja oslobođene su osobe sa kojim okrivljeni živi u braku, vanbračnoj ili drugoj trajnoj zajednici. Isto važi i za srodnika okrivljenog po krvi u prvoj liniji, u pobočnoj liniji do trećeg stepena zaključno, kao i srodnika po tazbini do drugog stepena zaključno.

Foto: Telegraf

Takođe, pravo da ne svedoči ima i osoba koju je okrivljeni usvojio ili koja je njega osvojila, ali maloletna osoba, koja, s obzirom na uzrast i duševnu razvijenost, nije sposobna da shvati značaj prava da je oslobođeno od dužnosti svedočenja. S tim u vezi ona se ne može ispitati kao svedok, osim ako to sam okrivljeni ne zahteva.

Iz porodice Marjanović prvo su u tužilaštvo pozvani da svedoče Vladimir i Miloš Marjanović. Oni su se u Više javno tužilaštvo pojavili 16. oktobra i tada su odbili da daju iskaz. Juče su isto postupili i Zoranova majka Zorica i njegov sin iz prvog braka - Uroš.

Foto: Telegraf

Zoran Marjanović uhapšen je u petak, 15. oktobra, a njemu je 13. oktobra pritvor produžen za još 30 dana.

Njegov branilac Veljko Delibašić kaže za Telegraf.rs da Marjanović u pritvoru može da provede ukupno šest meseci ukoliko se protiv njega ne podigne optužnica. U suprotnom, pritvor mu se može produžavati u nedogled.

-  U fazi istrage pritvor se produžava tri puta na svakih mesec dana, a posle toga se produžava za još tri meseca, i o tome odlučuje veće neposrednog Višeg suda, u ovom slučaju Apelacioni. Ako se za tih šest meseci ne podigne optužnica, moraju da ga puste da se brani sa slobode, dok će postupak ići svojim tokom. A, ako se optužnica podigne, mogu da mu produžavaju pritvor u nedogled - objašnjava Delibašić, koji na pitanje kako je Marjanović kaže:

Pritnskrin: B92

- Super je.

Pevačica Jelena Marjanović nestala je 2. aprila prošle godine, a sutradan je u kanalu na nasipu Crvenka u Borči pronađeno njeno unakaženo telo.

Daljinac

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Agata

    24. oktobar 2017 | 21:42

    Super je? Zar ne tuguje za Jelenom? Zar nije očajan što ga nevinog i ožalošćenog drže u pritvoru?Super je, a dete mu nema majku?

  • xy

    25. oktobar 2017 | 12:33

    Gospodine najbolji advokatu Delibasic i ostali cetiri oko Vas..da je Vasa kcerka u pitanju da li bi osumnjaceni bio super..eeee vidite taj ko bi ubio Vase kceri..toga bi pojeo mrak..i onda bi bilo super....Ja se nadam da ce pravda da pobjedi i da se konacno rijesi slucaj nesretne Jelene...da njena dusa nadje mir i spokoj..anajvise me dusa boli za malom Janom...neka je dragi Bog cuva...

  • Tijana

    25. oktobar 2017 | 08:23

    Ma da , samo neka je on super ...kakav odgovor advokata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA