≫ 

Srbi na meti prevaranata: Posao iz snova i fantastična plata, a firma ne postoji

- Ako nešto izgleda previše dobro, sigurno nije istina - smatra umalo gastarbajter Nenad S.

  • 5

Krajem novembra, veći broj, uglavnom visokokvalifikovanih građana Srbije, preko "regrutera" na društvenoj mreži Linkedin, dobio je ponudu i pitanje da li su zainteresovani za rad u Velikoj Britaniji. U pitanju je, navodno, kompanija SOGEL iz Edinburga, koja nudi izuzetnu platu i uslove za stručnjake iz Srbije, piše Alo.

3 mesta na svetu koja će vam platiti da tamo živite (FOTO)

- Naravno da sam se odmah zainteresovao za ponudu i poslao povratni mejl. Posle niza upitnika i onlajn intervjua, koje sam morao odraditi u roku od 72 sata, javili su mi iz kompanije da sam ušao u najuži izbor. Naravno, počinje ushićenje i uzbuđenje. I dok se spremam za put u Edinburg na finalni razgovor uživo ili makar "skajp" intervju, na mejl mi stiže dokument sa poslovnom ponudom koju je teško odbiti: ugovor na tri godine, fantastična plata, zdravstveno, benefiti, plaćen put i prevoz - prenosi mašinski inženjer Nenad S. (44), jedan od onih koji su dobili, na prvi pogled, fantastičnu ponudu.

Foto: sxc.hu/rajsun22

- Ono što napominju u mejlu je da morate da potpišete ugovor u roku od 72 sata i da se javite na posao za mesec dana (ponovo je brzina od presudne važnosti). Za odlazak na rad u Britaniju neophodna je radna viza, a da bi se dobila, potrebno je mnogo papirologije i vremena. E, tu uskače kompanija i sve one koji nemaju radnu vizu (a nema je gotovo niko u Srbiji) upućuje na njihovog posrednika za imigraciju kako bi vizu dobili po ubrzanom postupku. Iz "imigracione agencije" javljaju vam da ne brinete i šalju vam dokumenta kako biste ih popunili, pa čim na određeni način uplatite 900 funti, sve će biti završeno - nastavlja priču Nenad i dodaje da se tu suočio sa dva šoka.

OD KOGA POZAJMITI NOVAC?

- Prvi je što ste posao dobili, a da nikoga u oči pogledali niste, a drugi je da se na posao morate javiti u veoma kratkom roku. I dok u panici smišljate od koga da pozajmite novac za vizu, šta ćete sa porodicom, sadašnjim poslovima, roditeljima, ne razmišljate o najvažnijoj stvari: ako nešto izgleda previše dobro, sigurno nije istina - smatra Nenad.

Foto: sxc.hu/mikha_el

Na telefon dotične kompanije se niko nije javljao. Na navodnoj adresi ne postoji kompanija SOGEL. Agencija za imigraciju fizički nigde ne postoji, a na njihov broj telefona javila se osoba sa veoma lošim izgovorom engleskog jezika. Prevaranti su posao razradili do detalja - pa tako na Linkedinu postoje profili i direktora i zaposlenih, pretraga na Guglu pokazuje da firma postoji u različitim registrima.

KOPIJA DRUGOG SAJTA

Naknadnom proverom utvrđeno je da je sajt kompanije klon-kopija sajta stvarne firme iz SAD koja se bavi energentima. Na "who is" proveri sajta vidi se da je registrovan novembra ove godine i to u Moskvi.

VIZA ONLAJN

Najvažnija stvar koja mora da se zna; viza za Veliku Britaniju popunjava se i plaća isključivo onlajn, putem zvaničnog sajta njihove vlade u nema prečica. Pažljivo proveravajte sve detalje u vezi sa državom u koju bi trebalo da odete da ne biste postali žrtva prevare.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    8. decembar 2017 | 09:04

    Prevarantima je Srbija i socijalna situacija u njoj pogodan teren za rad , jer se ljudi u očaju hvataju i za imaginarne slamke spasa . Pojavio se i neki beskućnik ,iz Novog Sada , koji je u parku našao laptop i u njemu račun od 174,39 $ ,na nekom sajtu za trgovanje akcijama i mic po mic dođe do preko 4 miliona zelenih . Možda bih i poverovao u ovu braća Grimovsku priču da ispod te vesti nisu bili komentari , tipa kao i oni su uložili po par stotina dolara i dobili su par stotina hiljada , a opet ispod komentara uputstvo kako da se učlanišu tu berzu . Dovoljna je samo stotka za početak . Opet skromnija prevara od one škotske .

  • renata

    8. decembar 2017 | 08:59

    I ne rece da li se osvestio pre nego sto im je platio, mada cisto sumnjam.Dvoje mojih prijatyelja sam odvracala od uplate u nesto slicno ali nije bilo pomoci. Gledali su me kao u najveceg neprijatelja, kao da im zavidim sto cu oni na pragu uspeha. Kad su bili ispaljeni i dalje su tvrdili da nije tako kako izgleda. Jedna je rekla da joj je taj tip koji je posredovao rekao da im je bankovno racun bio hakerisan i sve njihocve pare nestale. Ne zeli da prihvati cinjenicu da je bila glupa.

  • Stojko

    8. decembar 2017 | 08:58

    Taj Linkedin je od drustvene mreze sasvim druge namene prerastao u Facebook, pun vacarosa i pilicara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA