Planirao je da ubije Luku Bojovića po nalogu Šaranovića, počinio je filmske pljačke, a sinoć je izrešetan na Voždovcu: Ko je zaista Dalibor Despotović?

Despotović je ubijen s leđa kada je izašao iz menjačnice da baci smeće

  • 9

Dalibor Despotović (37), vlasnik menjačnice koji je sinoć ubijen u sačekuši na uglu Zaplanjske ulice i Mirča Aceva na Voždovcu, radio je u obezbeđenju Slobodana Šaranovića,  i veruje se da ga je on 2010. godine poslao da likvidira Luku Bojovića.

Stravični video i fotografije sa lica mesta: Dalibor ubijen s leđa dok je bacao đubre, njegovo telo leži kraj kontejnera

Kako saznaje Telegraf.rs, Despotović je ubijen s leđa kada je izašao iz menjačnice da baci smeće. Njegovo telo je pronađeno kraj kontejnera, a na fotografijama sa lica mesta se vidi i kanta za đubre.

Ubistvo Dalibora Despotovića Foto: Tanjug/Tanja Valic

Despotović je bio među devetoro uhapšenih u novembru 2010. godine, koji su sumnjičeni da su u toku te godine, izvršili nekoliko razbojništava, među kojima su i pljačka Vojvođanske banke na Čukarici, NLB banke u Železniku, kao i dvostruka pljačka Alfa banke u ulici Vojvode Stepe, čime su pričinili materijalnu štetu u vrednosti od 10 miliona dinara.

Tada je otkriveno da su Despotović i Miloš Kljajić, obojica državljani Crne Gore, u iznajmljenim stanovima na Karaburmi i Zvezdari, podrumima i automobilima krili čitav arsenal oružja.

Ubijeni Dalibor Despotović Foto: MUP Srbije

Njih dvojica su radili u obezbeđenju Slobodana Šaranovića, koji ih je, kako se verovalo, poslao da likvidiraju Luku Bojovića, vođu zemunskog klana, ali je taj zločin sprečen.

U novembru 2010. zajedno sa njima dvojicom uhapšen je i rođeni brat Saše Cvetanovića - Jugoslav Cvetanović koji je, inače, radio u Šaranovićevom kazinu "Slavija" i, prema nezvaničnim informacijama, poslatim ubicama pružao logistiku.

Jugoslav Cvetanović Foto: vranjske.co.rs

Jugoslav Cvetanović je ubijen u septembru 2017. godine, a njegov brat je za ubistvo "zahvalio" Luki Bojoviću.

KO JE LUKA BOJOVIĆ?

Luka Bojović, stariji sin Anđelke i Vuka Bojovića, javnosti je postao poznat kao jedan od najmlađih pripadnika Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana. U to vreme je, međutim, počelo urušavanje dotadašnje kriminalne piramide - Arkan je ubijen u januaru 2000. godine, a surčinski i zemunski klan preuzeli su vođstvo beogradskim podzemljem.

Milorad Ulemek Legija, Arkanov i Bojovićev prijatelj i pokrovitelj zemunaca bio je spona koja je dovela do kriminalnog uspona Luke Bojovića 2003. godine, posle akcije "Sablja". Policija je u to vreme tragala za nekolicinom odbeglih pripadnika zemunskog klana, optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ali su oni uvek uspevali da izbegnu hapšenje. Bilo je jasno da imaju dobru logistiku i nekog moćnog iznad sebe. Koga, postalo je jasno u vreme ministra policije Dragana Jočića, koji je 2007. godine prvi javno obelodanio da je novi šef nasleđenog zemunskog klana upravo Luka Bojović.

Luka Bojović Foto: Profimedia/AFP

Vuk Bojović, u to vreme direktor beogradskog ZOO vrta, optuživao je ministra Jočića za medijski linč protiv njegove porodice. Međutim, koliko je Jočić bio u pravu pokazalo se 2010. godine, kada je u Zagrebu došlo do sukoba dvojice odbeglih zemunaca, Sretka Kalinića i Miloša Simovića. Simović je u obračunu ranio Kalinića, koji se zatim pojavio u zagrebačkoj bolnici i predao se tamošnjoj policiji. Usledilo je odmah i hapšenje Simovića, a zatim su na osnovu svedočenja Kalinića počela da isplivavaju zlodela klana pod vođstvom Luke Bojovića.

Bojović, međutim, više nije bilo u Srbiji. Pobegao je par sati posle Kalinićeve predaje u Zagrebu. Kako se ispostavilo, u Španiju, gde je počeo nov život, u društvu nekoliko najbližih saradnika i supruge Barbare i dece, sa kojima se viđao samo u potpunoj tajnosti. Uhapšen je u februaru 2012. godine i tamo je osuđen za pripadanje zločinačkoj kriminalnoj organizaciji na 18 godina zatvora. Ubistvo Milana Jurišića, koga su Zemunci u Valensiji brutalno ubili, isekli i samleli njegovo telo, Luki Bojoviću nije dokazano.

U Srbiji je za to vreme protiv njega pokrenut sudski postupak zbog ubistva Branka Jeftovića Jorge i pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, sva počinjena u ime osvete za ubistvo Arkana. I za ova ubistva je Luka Bojović pravosnažno oslobođen.

Ubijeni Nikola Bojović Foto: MUP Srbije

U međuvremenu, nestankom, odnosno ubistvom Slobodana Radonjića u Baru 2009. Luka Bojović je počeo novi mafijaški rat sa porodicom Šaranović koji se godinama vodi u Srbiji i Crnoj Gori. Posle nestanka Slobodana Radonjića, za koga se pretpostavlja da je ubijen po nalogu Bojovića, ubijeni su i Slobodanov otac Danilo i njegov brat Branislav Šaranović, koji su u samostalnoj istrazi Slobodanovog nestanka, došli na trag Bojoviću.

U ime osvete za ubistvo, Šaranović je naredio ubistvo Nikole Bojovića, koji je ubijen u Beogradu 2013. Šaranović je ubrzo uhapšen u Crnoj Gori, zajedno sa Ratkom Koljenšićem.

Šaranović i Koljenšić su pušteni iz pritvora u decembru prošle godine. Šaranović je ubijen ispred svoje kuće u Budvi u martu, a Koljenšić je u Nikšiću pod stalnim nadzorom policije.

KO JE SLOBODAN ŠARANOVIĆ?

Slobodan Šaranović (79) koji je ubijen u Budvi, a koji se teretio za ubistvo Nikole Bojovića, pripadao je klanu "Amerika", najmoćnijoj tajnoj organizaciji devedesetih, koja i danas deluje od Evrope do Amerike. Slobodan je bio brat Branislava Šaranovića, crnogorskog kriminalca ubijenog 2009. godine.

Na Slobodana su nepoznati napadači pucali iz automobila u pokretu, nakon čega je Šaranović ostao na mestu mrtav. Neposredno nakon što su se čuli rafali iz automata iz kuće je istrčala Šaranovićeva supruga, koja je tokom dana iz Beograda došla u Budvu.

Slobodan Šaranović Foto: e-stock.us/Petar Jovanović

Kako se pretpostavlja, Slobodan Šaranović je naručio ubistvo Nikole Bojovića kako bi se osvetio za likvidaciju brata Branislava i njegovih kumova Danila i Slobodana Radonjića. Pripadnici klana "Amerika" su bili misteriozni i delovali iz senke sve dok Zemunci nisu ojačali. Tek početkom dvehiljaditih "Amerikanci" su počeli javno da se pominju kao grupa koja stoji iza mnogih likvidacija.

Navodi se da su obavljali atentate po spisku koji su dobijali od tajne službe. Dobro je poznat rat koji je besneo između Luke Bojovića i Slobodana Šaranovića. U tom sukobu stradali su i Bojovićev i Šaranovićev brat. Branislav Šaranović je bio dobro poznat policijskim organima u Srbiji kao član crnogorske mafije, a takođe je, kao i Slobodan, dovođen u vezu sa međunarodnom organizacijom koja se bavila krijumčarenjem kokaina, poznatom pod imenom "Grupa Amerika".

Slobodan Šaranović Printskrin: Youtube/b92rtv

Nakon što je spektakularno pobegao iz zatvora u Nemačkoj, gde je služio kaznu od osam i po godina zbog iznude, Branislav Šaranović se u Srbiji bavio držanjem kockarnica i kazina. Ubijen je u Beogradu 2009. godine, kada su ga nepoznati napadači izrešetali automatskim oružjem ispred zgrade u kojoj je stanovao.

Njegovo ubistvo do danas nije rasvetljeno. Brat Slobodan je, nedugo nakon ubistva, u izlog svoje menjačnice u Beogradu, postavio plakat sa bratovljevom slikom i porukom da će vredno nagraditi svakog ko mu pomogne da otkrije ubice svoga brata.

Pogledajte snimak jezivog ubistva Dalibora Despotovića na Voždovcu: 

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Macika

    6. februar 2018 | 18:50

    - To je postena humana porodica guglaj Vuk Bojovic. Luku su ponele 90te ali mogu se i ruzne stvari raditi na posten nacin pa tako i Luka. Nije Luka imao ulogu samo u kriminalu nego i u lepsim stvarima bas kao i njegov otac. Mozda za 20 godina ce izaci neki realna knjiga... Meni uvek podju suze na oci kad procitam za Luku ili njegovog tatu, brata pa mamu i sestru. To je strasno ali eto tako se placaju godine rata i ludila.

  • Ns!

    6. februar 2018 | 15:53

    Ovaj da ubije Luku Bojovica? Ma dajte bre, pa ovakvima se tresu gace od pomena imena Luke Bojovica a ne da mu pridje i puca...

  • Ser

    6. februar 2018 | 17:19

    Glupo pitanje kada su uhapseni 2010 s arsenalom oruzja koliko su odlezali? Ako su uopste i bili u zatvoru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA