10 godina od požara u novosadskom kafiću kada je osmoro mladih izgubilo živote: Bol roditelja za decom ne jenjava

U požaru su poginuli brat i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23)

  • 7
Kafe Laundž, Novi Sad, poginuli Foto: Youtube/kanal9tvns

Na današnji dan pre 10 godina osmoro mladih izgubilo je život u požaru u novosadskom kafeu "Laundž". Porodice i prijatelji osmoro mladih ljudi okupili su se danas ispred spomen-table u Zmaj Jovinoj 8 u centru grada kako bi položili cveće i odali pomen preminulima.

Venerin vapaj nema ko da čuje: Devojci izgoreo stan, majka se ugušila, a ona sa jednogodišnjom ćerkicom nema gde (VIDEO)

U požaru su poginuli brat i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23). Iz objekta u plamenu, skokom kroz prozor, uspeli su da se spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić.

Tragedija, koja je nekoliko porodica zavila u crno, dogodila se u Zmaj Jovinoj 8 u Novom Sadu, a na mestu tragedije u znak sećanja na žrtve postavljena je spomen-ploča. Juče su porodice i prijatelji preminulih položili vence kod spomen- ploče. Među njima bili su roditelji Mirjane i Miloš Pekić, brata i sesetre koji su stradali u požaru.

Printskin-ilustracija: Tanjug/Davorin Pavlović

- Danas je deset godina od smrti naše dece. Nedostaju mi puno! Kada sam video Miloševe drugare koji su došli, a njega nema, šta da vam kažem. Miloš je bio četvrta godina elektrotehničke škole, a Mirjana četvrta godina fakulteta. Danas je na mestu njihove pogibije puno ljudi, kao i svake godine - rekao je neutešni otac za Alo.

On je istakao kada mu je teško prođe ulicom gde su mu stradala deca ili ode na groblje.

- Prolazim često tom ulicom. Kad god mi je teško odem u Zmaj Jovinu ili na groblje. Supruzi je teže, jer radi u vrtiću. Ona je vaspitačica i stalno je sa decom. Inače često se viđamo sa roditeljima poginule dece. Sa Brankinom majkom idemo na groblje, svake nedelje - rekao je za Alo otac Miloša i Mirjane Pekić.

Za izazivanje požara u Laundžu osuđen je Miloš Malešev iz Novog Sada na 12 godina zatvora. Na osnovu Zakona o amnestiji 2012. godine Maleševu je smanjena kazna na devet godina zatvora. Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na po sedam godina dok je zbog pomaganja u izazivanju požara na zatvorsku kaznu od dve godine osuđen i Bojan Kulačanin.

Foto: Youtube/kanal9tvns

- Malešev i Kalučanin su bili u kafeu. Kako se tada navodilo Malešev je zapalio jamboliju kojom je bio obložen zid iznad stepeništa. Veštaci su utvrdili da je prvooptuženi imao 3,2 promila alkohola u krvi - kaže za Alo izvor upućen u istragu.

Ovo je jedan od dva tragična požara koje Novi Sad pamti poslednje decenije.

Svega četiri godine posle tragedije u "Laundžu", 1. aprila 2012, u požaru u diskoteci "Kontrast" poginulo je šestoro mladih - Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21).

Sudski postupak u ovom slučaju izazvao je bes javnosti zbog višestrukih ublaženih i oslobađajućih presuda. Tako je krajem oktobra prošle godine građevinski inspektor Veselin Kerac na ponovljenom suđenju oslobođen krivice da je prilikom kontrole "Kontrasta" zloupotrebio službeni položaj.

Pogledajte video kako je izgledao kafić nakon požara:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA