"Da je carski rez urađen ranije, beba bi preživela" - rekli su Ivani, a sada je valjevski ginekolog oslobođen optužbi jer je sud promenio mišljenje

Veštačenjem odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu utvrđeno je da bi se beba rodila živa "da je carski rez urađen pet sati ranije"

  • 6

Ginekolog Slobodan Gvozdenović nije kriv za smrt nerođenog deteta Ivane Katić iz Kožuara kod Uba u januaru 2007. godine. Tu presudu je danas izrekao Osnovni sud u Valjevu. Suđenje doktoru Gvozdenoviću, koji je bio optužen za teško delo protiv zdravlja ljudi, okončano je posle osam godina. Majka nerođenog deteta je presudu dočekala u suzama, tužilaštvo i odbrana su najavili žalbu na oslobađajuću presudu, dok je advokat valjevskog ginekologa poručio da je "ovaj postupak tipičan primer zloupotrebe pravosuđa u političke svrhe".

Odloženo suđenje ginekologu koji se sumnjiči za smrt bebe u Valjevu

U nastavku današnjeg suđenja svoje mišljenje izneli su veštaci Sudsko medicinskog odbora iz Beograda, koji su suprotno od mišljenja prethodnog Odbora istog Medicinskog fakulteta, stava da je dr Gvozdenović porodilji pružio blagovremenu lekarsku pomoć po svim pravilima medicinske struke. Stav novog Odbora iz Beograda je identičan ranijem mišljenju veštaka iz Novog Sada, tako da predlog tužilaštva da se uradi superveštačenje, sud nije prihvatio.

Foto: Telegraf

Veštaci iz Beograda nisu dali konkretan odgovor na pitanje tužilaštva i odbrane kako su došli do novog mišljenja koje ginekologa oslobađa krivice, s obzirom na to da je ranije veštačenje odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, kome je u međuvremenu istekao mandat, mišljenja da je dete umrlo zbog nemara lekara, odnosno da bi se beba rodila živa "da je carski rez urađen pet sati ranije".

SUĐENJE DUGO 11 GODINA, KAZNA ZA RODITELJE

U završnoj reči advokat oštećenih Mladen Nikić je rekao da je ovaj postupak sramota za srpsko pravosuđe, jer je od smrti nerođenog deteta porodice Katić prošlo 11 godina, te da je tako dugo suđenje svojevrsna "kazna" za roditelje.

Ivana Katić je, nakon normalne trudnoće, primljena u valjevsku bolnicu 23. januara 2007. godine. Posle nekoliko sati ju je pregledao dr Slobodan Gvozdenović i konstatovao da se neće poroditi do jutra. Međutim, posle nekoliko sati joj je urađen hitan porođaj carskih rezom i rodila je mrtvu bebu.

U obdukcionom nalazu dr Ljubiša Božić naveo da je smrt muškog ploda nastupila u materici usled udisanja plodove vodice, a veštačenje odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu potvrdilo je da je dete umrlo zbog nemara lekara, odnosno da bi se beba rodila živa "da je carski rez urađen pet sati ranije".

Printksin: Youtube/Vtv Valjevo

Zbog lekarske greške valjevska bolnica je u parničnom postupku porodici Katić iz Kožuara u maju 2010. godine isplatila odštetu od 1,2 miliona dinara za pretrpljene fizičke i duševne bolove, strah, troškove sahrane i sudskog postupka.

UZROK SMRTI - UPALA PLUĆA

Prethodni sudija u ovom procesu je prihvatio zahtev odbrane da se uradi novo veštačenje Sudsko-medicinskog odbora iz Novog Sada. Ti veštaci smatraju da je uzrok smrti novorođenčeta upala pluća te "da ranije završavanje porođaja ne bi imalo bolji ishod po novorođenče".

Postupajući sudija je tražio da svedoče i veštaci Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda, koji su u svom izveštaju naveli da je smrt bebe nastupila zbog nemara lekara, a na osnovu čijeg mišljenja je i 2010. godine podignuta optužnica protiv Gvozdenovića. Pošto je, u međuvremenu, tom Odboru istekao mandat, novi Odbor je na današnjem suđenju izneo potpuno suprotno mišljenje, po kome je ginekolog Gvozdenović preduzeo sve neohodne radnje u ovom slučaju, te da njegove odgovornosti zbog smrti nerođenog deteta nema.

Foto: Pixabay

Advokat odbrane Radoslav Tadić je u završnoj reči poručio da je "ovaj postupak tipičan primer zloupotrebe pravosuđa u političke svrhe".

- Događaj se desio u vreme kada je sadašnji gradonačelnik u to vreme bio odbornik opozicije, a na vlasti je bila druga stranka. Ceo događaj je iskorišćen za obračun sa Gvozdenovićem - rekao je Tadić.

Daljinac

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krsta.

    3. april 2018 | 09:02

    Banda lekara i pravosuđa

  • Jelka

    3. april 2018 | 11:23

    Kada bi oci mogle da progovore umesto usta i kada bi casni zdravstveni radnici progovorili,bilo bi zlo.

  • Valjevka

    3. april 2018 | 09:06

    Kakva korist od toga da se doktor osudi? Ne verujem da ni jedna kazna može vratiti vreme u nazad i promeniti nemili događaj. Tužno jako, ali ne verujem da je dr namerno izazvao nesreću.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA