• 12

Psihijatrijsko lečenje za oca koji je izbo svoje četrdesetomesečne blizance u Štrpcu: Jednog iskasapio, drugog spasila majka

Nalaz veštaka psihijatrijske forenzike pokazuje da okrivljeni ima paranoidnu šizofreniju

  • 12

Dejanu Krstičiću (36) iz Štrpca koji je 20. februara prošle godinu ubio sina Nemanju starog samo četrdeset dana, a teško ranio njegovog brata blizanca Danila, izrečena je mera obaveznog psihijatrijskog lečenja jer je veštačenjem ustanovljeno da boluje od paranoidne šizofrenije, te da je zločin izvršio u neuračunljivom stanju.

Jezivo svedočenje oca monstruma iz Štrpca: Znam kako sam, ali ne i zašto sam izmasakrirao sinove

Krstičić je u svojoj porodičnoj kući naočigled supruge Ane kuhinjskim nožem iskasapio Nemanju, a Danila je od sigurne smrti spasila majka koja se rvala sa pomahnitalim čovekom. Nemanja je preminuo na putu do bolnice, dok je druga beba sa teškim povredama prebačena u niški Klinički centar gde su nakon jedanaestodnevne borbe, lekari uspeli da joj spasu život.

Drugu bebu je od sigurne smrti spasila majka, Foto-ilustracija: pixabay.com

Dejan mislio da će "Šiptari da mu otmu decu", pa ih zato izmasakrirao. Novi detalji stravičnog zločina u Štrpcu

- Departman za teški kriminal Osnovnog suda u Uroševcu postupajući po predlogu Osnovnog tužilaštva, Dejanu Krstičiću optuženom za teško ubistvo izrekao je meru obaveznog psihijatrijskog tretiranja u instituciji zdravstvene nege. Mera će se izvršiti u Institutu psihijatrijske forenzike Kosova i trajaće sve dok prestane potreba za daljim lečenjem odnosno do poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja – navodi se u dopisu uroševačkog suda.

Prema navodima ovog suda, izricanje mere zasnovano je na nalazu veštaka psihijatrijske forenzike koji je zaključio da okrivljeni ima mentalni poremećaj paranoidnu šizofreniju.

Jeziv detalj zločina u Štrpcu: Dejan Krstičić nahranio blizance i ljuljao ih u naručju, pa ih iskasapio

- U međunarodnoj klasifikaciji mentalnih bolesti paranoidna šizofrenija se kodira sa "F20", smatra se teškim poremećajem koji karakteriše promenu mišljenja, percepcije, humora i ponašanja sa pojavljivanjem deluzija, halucinacija i lošeg tumačenja realnosti – saopštio je sud koji je Krstičiću izrekao meru.

Paranoidna šizofrenija smatra se teškim poremećajem koji karakteriše promenu mišljenja, percepcije, humora i ponašanja, Foto: Pixabay.com

TRAGEDIJA BI BILA IZBEGNUTA DA JE KRSTIČIĆ POSLAT NA LEČENJE?

Sudeći prema izjavama prijatelja porodice Krstičić, tragedija se mogla sprečiti da je na vreme poslat na lečenje, ali je njegova porodica skrivala da Dejan boluje od teške psihijatrijske bolesti.

- Dejan je uvek bio tih i povučen čovek, a posle rođenja dece njegovo stanje je izmaklo kontroli. Mnogo se plašio, govorio je da će mu neko oteti, ubiti decu i povaditi mu organe. Trebalo je da ode kod psihijatra u Kosovsku Mitrovicu 21. februara, ali je samo dan pre toga počinio masakr – kazali su nakon svirepog zločina prijatelji Dejana Krstičića koji je do zločina radio kao profesor fizičkog vaspitanja.

ŠTA MI RADE DECA?

Dok je bio u pritvoru, Krstičić je tvrdio da se ničeg ne seća, ali da nikada ne bi naškodio deci. Čak je u jednom trenutku pitao tužioca:

- Šta mi rade deca?

Dejanova supruga Ana i preživela beba nakon zločina nastavili su da žive kod njenih roditelja.

VIDEO: Ljube kip umesto sina: Predrag i Jelica četiri i po godine tragaju za ubicom svog jedinca Marka

(D. K.)

Komentari

  • Tanja

    Ovaj ubica sopstvenog deteta treba da dobije otkaz.Posto boluje od ozbiljne bolesti postoji opasnost da decu u skoli pobije i kaze da se ne seca.Ta bolest je neizleciva i moze se samo drzati pod kontrolom ako redovno pije lekove.

  • Mj

    Na robiju roditelje koji su krili bolest. Nije on kriv sto je bolestan, vec roditelji sto su krili, i nisu ga poslali na lecenje. Njega na psihijatriju dozivotnu, a roditelje u zatvor kao saucesnike.

  • Nina

    On nije kriv, paranoidna sizofrenija je tesko psihijatrijski oboljenje, bolest se lekovima moze drzati pod kontrolom, ali... Opet je sistem zakazao. U mom okruzenju ima teskih psihijatrijskih slucajeva, oni prave manje ili vece ekscese, slobodno se krecu, ljudi izbegavaju konfliktne situacije, ali nikad se ne zna sta moze da im bude okidac. U ovom slucaju krivi su njegovi bliznji sto su krili "sramotu".

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima