≫ 

Ovo je vozač autobusa smrti: Milan Čudo na saslušanju nije mogao da objasni zašto se snimci ne poklapaju sa njegovom izjavom

On je priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu gde je dao izjavu nakon čega mu je sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Nišu odredio pritvor do 30 dana

Niška policija uhapsila je Milana Zdravkovića (31) iz okoline Aleksinca, koga zovu Čudo, zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 21. decembra prošle godine izazvao saobraćajnu nezgodu na pružnom prelazu u Donjem Međurovu čiji je bilans sedmoro mrtvih i tridesetak povređenih.

Kako saznajemo, on je priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu gde je dao izjavu nakon čega mu je sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Nišu odredio pritvor do 30 dana.

Foto: Facebook/Milan Zdravkovic-Cudo

Kako nezvanično saznajemo, Milan je tvrdio da je na pružnom prelazu zastao i pogledao levo i desno da vidi da li nailazi voz, nakon čega ga je kompozicija udarila. On nije mogao da objasni kako nije video lokomotivu koja mu je dolazila sa leve strane na kojoj je i sedište vozača autobusa.

 Međutim, njegove navode osporili su snimci nadzorne kamere iz autobusa, na kojima se jasno vidi da uopšte nije pogledao da li je sigurno preći pružni prelaz.

Foto: Telegraf.rs

Za krivično delo koje mu se stavlja na teret zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

DETALJI NESREĆE U DONJEM MEĐUROVU

Podsetimo, u stravičnoj nesreći putnički voz sudario se sa punim autobusom oko 7.30 sati i prepolovilo ga. Na licu mesta poginulo je tri osobe, među kojima je jedno dete, a u toku dana još dve. U danima koji su usledili, još dve osobe izgubile su bitku. Poslednja žrtva preminula je danas, kada joj se pogoršalo stanje u noći između 1. i 2. januara.

Autobus koji je krenuo oko 7.10 sati iz Novog sela za Bubanj, prevozio je uglavnom đake koji su krenuli u školu, a sudario se na prelazu kod Donjeg Međurova sa vozom na relaciji Prokuplje-Niš.

Polovine autobusa završile su na dve strane pruge.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je do tragedije na nesreći najverovatnije došlo zbog vozača autobusa. Kasnije je dodao vozač nije jedini subjekt bezbednosti saobraćaja koji je pogrešio jer kao vozač drumskog vozila nije ustupio prvenstvo šinskom, i naveo da je upravljač puta bio u obavezi da je upravljač puta bio obavezan da postavi adekvatnu saobraćajnu signalizaciju, koja podrazumeva i svetlosni saobraćajni znak.

Foto: Telegraf.rs

Iz Niš ekspresa, koji je prevozio putnike, oglasili su se zvanično šest sati nakon nesreće.

Zamenik direktora na održanoj konferenciji 21. decembra "Niš ekspresa" Novica Tasić kazao je da ne želi da spekuliše sa uzrocima saobraćajne nezgode, dok svoj deo posla ne završe istražni organi, ali je istakao da se mora uzeti u obzir da je pružni prelaz bio neobezbeđen.

Tasić je isticao da je vozač ispunjavao sve uslove za rad Foto: Telegraf

- Mi smo više puta upozoravali nadležne, ne samo što se tiče ovog već i ostalih sličnih pružnih prelaza, jer vozimo po celoj Srbiji, da moraju da budu adekvatno opremljeni svetlosnom i zvučnom signalizacijom, kao i branicima, što je i zakonska obaveza. Ovo iz razloga što smo svedoci da ova mesta predstavljaju crne tačke, jer se tu ukrštaju železnički i drumski saobraćaj - kazao je Tasić.

Tada nije mogao da govori o odgovornosti vozača, ali je naglasio da je on ispunjavao sve zakonske uslove za obavljanje poverenog mu posla.

U niškoj bolnici zbrinuli su desetine povređenih Foto: Telegraf

- On je 17. jula 2017. godine prošao sistematski pregled, koji se prolazi na dve godine, i ispunjavao je sve uslove za vozački posao. Vozač ima 31 godinu, ima radno iskustvo od pet godina i devet meseci a u našoj firmi je godinu i po dana.  Smenu je završio juče u 16.45 a jutros je počeo da radi u 6.25 sati, što pokazuje da su ispunjeni uslovi i u pogledu dužine obaveznog odmora. Autobus je kontrolisan, vozač je alkotestiran i bili su ispunjeni svi uslovi da počne sa radom - istakao je Tasić.

ČEKALI OPORAVAK VOZAČA, ČUVALA GA POLICIJA

Tužilac Saša Đokić 22. decembra istakao je da je uviđaj odmah obavljen, ali da proces ne može biti nastavljen dok se vozač, takođe povređen u nesreći, ne oporavi.

On je zbog povreda glave i grudnog koša bio u veštačkoj komi, u kritičnom stanju.

Vozača je tokom lečenja čuvala policija.

MEŠTANI PROTESTOVALI

Protest na pruzi kod Niša organizovali su meštani već dva dana posle tragedije, tražeći odgovornost za smrt svojih najmilijih i obezbeđenje pruge. Njih 400 blokiralo je drumski i železnički saobraćaj.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

POSTAVLJENA RAMPA

Na dan kada je preminula šesta žrtva, 78-godišnja Gajtana, 30. decembra prvi put spuštena je rampa. Meštani su apelovali da bude izgrađena pet decenija, a radovi na njoj trajali su petnaestak dana.

VIDEO: Mesto stravične nesreće

VIDEO: Rebić: Do železničke nezgode najverovatnije je došlo zbog propusta vozača autobusa

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vozac

    3. januar 2019 | 18:32

    Voleo bih ubuduce da se izbacuje slika u novinama kada se uhapse i narko diler a ne samo inicijali

  • Mestanin

    3. januar 2019 | 19:27

    Za sve neobavestene a u komentarima ocigledno ima ih mnogo da smo mi mestani na pomenutom prelazu vise puta protestvavali trazeci da se isti obezbedi kako bi zastitili sebe i svoju decu jer to nije prva nesreca na tom mestu, uopozoravali smo da autobusi preko istog voze dece i niko nas nije slusao da bi samo dva dana nakon tragedije za koju je predhodno optuzen vozac autobusa rampa i signalizacija bili postavljeni. Iz svega navedenog sami zakljucite ko je glavni krivac pre nego sto pocnete suditi bilo kome. Ima jos vozacs koji su po nekima krivi kao i ovaj samo sto na zalost nisu preziveli kao ovaj.

  • dr. rusofil

    3. januar 2019 | 19:26

    ne znam ko je kriv ali znam da je najlakse na vozaca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA