≫ 

Uhapšen Dušan Marković, predsednik organizacije BUNT, i njegov zamenik: Bili smo lišeni slobode na Batrovcima 5 sati

Privedeni su na granici i za to vreme nisu mogli da se javljaju na mobilne telefone. Oni su krenuli na proslavu Dana Republike Srpske

  • 0

Predsednik organizacije BUNT Dušan Marković i njegov zamenik Aleksandar Racić uhapšeni su 8. januara na graničnom prelazu Batrovci.

Zadržani predstavnici veterana i potomaka nastavili su put Banjaluke na proslavu Dana Republike Srpske, zahvaljujući Ministarstvu inostranih poslova Vlade Republike Srbije koje je 8. januara brzo reagovalo.

Put su nastavili pošto su privedeni na graničnom prelazu Batrovci zajedno sa svojim porodicama.

Dušan Marković i Aleksandar Racić Foto: Privatna arhiva

Nakon intervencije ambasade Srbije u Zagrebu, kako se saznaje Ljudmila Ostojić, konzul naše zemlje u Vukovaru lično se pojavila na graničnom prelazu.

- Bili smo lišeni slobode na graničnom prelazu pet sati - kaže predsednika BUNT-a Dušan Marković.

- Ona je tražila hitno objašnjenje zašto su državljani Srbije zadržani i praktično uhapšeni, i svaka joj čast. Zatekla je naše sugrađene privedene na granici i oni nisu mogli da se javljaju na mobilne telefone. Tek posle njene intervencije nastavili su put - kažu sagovornici, piše Kurir.

Ranije tokom dana vlasti Republike Hrvatske zadržali su delegaciju Udruženja veterana i potomaka nekoliko sati, iako su bili sa porodicama i decom.

Privedeni su predsednik Skupštine VRS Milan Milanović i Ivan Petrović, predsednik Udruženja potomaka. Među privedenima su bili i Dušan Marković i Aleksandar Racić, visoki funkcioneri ovih organizacija. Razlog privođenja je nepoznat i nije saopšten, mada sagovornici kažu da su njihova imena proveravana na nekom od spiskova koje su hrvatski graničari i policajci imali u kompjuteru.

Udruženje veterana Srbije tražiće od srpskog Ministarstva inostranih poslova da uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj i traži odgovore zbog ovog incidenta.

Organizacija "Bunt" ima cilj da mladi dobiju bolji status u društvu i da imaju veću zastupljenost na mestima odlučivanja, kako stoji na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici. Takođe je navedeno da im je u planu bavljenje misionarskim radom, i mnogim drugim aktivnostima.

VIDEO: Granična policija EU u akciji na Jadranu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA