≫ 

8 godina misterije u Domu, ubica i dalje šeta Kulinom: Nepokretni dečak (15), težak samo desetak kilograma, brutalno je bačen sa visine od osam metara

Za njegovo ubistvo osumnjičen je tada dvadesetjednogodišnji Zoran Ž, takođe štićenik ustanove, za koga se smatralo da je dečaka izbacio kroz prozor

  • 3

Petnaestogodišnji N. G, štićenik Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju, kako se ova ustanova zvala u to vreme, preminuo je 17. oktobra 2010. godine u niškoj bolnici od posledica povreda koje je zadobio kada je bačen sa drugog sprata paviljona sa visine od oko osam metara. Za njegovo ubistvo osumnjičen je tada dvadesetjednogodišnji Zoran Ž, takođe štićenik ustanove, za koga se smatralo da je dečaka izbacio kroz prozor.

Više tužilaštvo podnelo je predlog da mu se izrekne mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi, ali je utvrđeno je da ne postoji nijedan dokaz da je teško retardirani mladić zaista ubio dečaka, pa je postupak protiv Zorana Ž. pravosnažno obustavljen. Tri godine kasnije Više javno tužilaštvo naložilo je da se ponovo otvori istraga o ubistvu u Kulini što, kako tvrdi Goran Petković, bivši direktor Kuline, nikada nije učinjeno.

Dečak je preminuo 17. oktobra 2010. godine, Pritnskrin: Youtube/DomKulina

UBICA SE I DALJE ŠETA KULINOM?

- Posle svega što se desilo mogu da kažem sledeće: imamo mrtvog korisnika koje je bio nepokretan što isključuje mogućnost da je skočio i jedinog osumnjičenog oslobođenog za taj zločin što navodi na zaključak da se ubica i dalje šeta Kulinom – rekao je za Telegraf Petković.

Ono što je utvrđeno tokom istrage je da je žrtva po stepenu svog psihofizičkog razvoja bila na nivou dvoipogodišnjeg deteta, teška samo desetak kilograma pa je počiniocu bilo veoma lako da ga podigne i baci sa visine. Tadašnji direktor Doma Dragoljub Marković prijavio je organima gonjenja Zorana Ž. koji je po njegovim tadašnjim tvrdnjama, uzeo dete i izbacio ga kroz prozor.

Međutim, tokom istrage je ustanovljeno da stepen retardacije osumnjičenog štićenika dovodi u pitanje njegovu mogućnost obavljanja planiranih radnji kao što su sklanjanje rajbera, otvaranje prozora, uzimanje i izbacivanje deteta, a zatim zatvaranje prozora i ponovno postavljanje rajbera. Iz tog razloga, Zoran Ž. je oslobođen, a njegovi roditelji pretili su tužbom Domu smatrajući da je njihov sin iskorišćen za prikrivanje identiteta pravog ubice.

Direktor Marković je smenjen, a na njegovo mesto došao je Petković koji je insistirao na rasvetljavanju ovog događaja, jer je i danas ubeđen da postoje svedoci ubistva deteta.

Dečak možda stradao prilikom promene posteljine? Foto: Telegraf

IMA I SVEDOKA UBISTVA?

- Kopao sam rukama i nogama tokom celog svog mandata, do 2015. godine, da saznam šta se zaista desilo. Gotovo sam siguran da čak postoje i svedoci ubistva, ali je na delu zavet ćutanja. Žao mi je što se nikad neće saznati šta se zaista desilo sa tim dečakom. U razgovorima sa osobljem imao sam utisak da je bilo onih koji su želeli da progovore, ali su se plašili za posao i odlučili su se da ćute – tvrdi Petković.

ŽRTVA STRADALA PRILIKOM PROMENE POSTELJINE?

Jedna od verzija koja se čini mogućom je da je dečak stradao prilikom promene posteljine, tako što je podignut iz kreveta i zajedno sa prljavim vešom bačen u otvor za vešeraj. Pošto je njegovo telo pronađeno među vešom, izbačeno je ispod prozora kako bi bio fingiran pad iz sobe. Nova istraga trebalo je da ispita ovu mogućnost, ali je okončana pre nego što je i započeta. Petković tvrdi da je ubistvo nerešeno, jer su uklonjeni tragovi sa mesta zločina.

- Jedan policijski inspektor mi je kazao da nemaju sa čim da rade jer je sve bilo sklonjeno pre njihovog dolaska. Iz tog razloga sumnjam da je bilo namernog prikrivanja – zaključuje Petković.

VIDEO: Sedim u sudnici pored ubice svoje ćerke, a on ne sme da me pogleda u oči

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 📢📢📢📢📢📢📢📢

    19. februar 2019 | 07:28

    Da li je toliko vazazni lpzitivni komentari o ppmojniku Sabanj ili dete pre 8god se nije resio slucaj gde ide ova drzava I roditelj je isto se odnosi imao 15g ilil 70g to je kod nas problem on je po, nat a dete ne da li se Drzava po, a Avila na vreme ovoh slucaja a ne pole 8god drzava usranova da je poznat I te kako bi se pozabavila, alosno 34god Sam radila u domu mrlja nije smela da ladne na korisnika mirno smo staji jer oni su uvek u pravu I od njih smo primal I plate toliko o Drzavi I a, ufnozti pojedini, alosno

  • 📢📢📢📢📢📢

    19. februar 2019 | 07:16

    Ljudi u kojoj Drzavi radio da se ovo Desi ja Sam radila u istoj ustanovi samo da star li ima 34g nije smela dlala da I'm fali o cemu ovde se radi zatvor za pocinioca dozivotno PA da se ovaj narod o pameti Drzavo samo ovako mlzemo opstati nemocno dete baciti alo zlo in

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA