≫ 

Majka Lozničanke teško ometene u razvoju okrivila Dom u Kulini za njenu smrt: Rekla je policiji da je satima bila vezana dok nije umrla!

Mrtvozornik je izdao potvrdu da je smrt prirodna i nije tražena obdukcija

  • 6

Majka Lozničanke Đ.J. (36) koja je 3. februara preminula u Domu za smeštaj odraslih lica u Kulini, prijavila je policiji nadležne u ustanovi optužujući ih da je njena ćerka neposredno pre smrti satima bila vezana što je i dovelo do tragičnog ishoda. Povodom ovog događaja, medijima su se obratili i zaposleni u ustanovi, sa željom, kako se navodi u anonimnom dopisu, da objave informaciju kako bi se saznala prava istina i sprečilo da neko od nedužnih radnika bude neosnovano optužen.

U nastojanju da saznamo sve činjenice o ovom događaju, novinar Telegrafa se obratio Domu u Kulini koji nas je uputio na Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku koje je potvrdilo da je Đ.J. preminula u ustanovi, ali je odbacilo sve ostale navode.   

- Mrtvozornik je izdao potvrdu o smrti u kojoj je konstatovao da je smrt prirodna, da je nastupila od nezarazne bolesti iz kog razloga nije zatražena ni obdukcija. Sahranjena je 5. februara u Loznici, odakle je rodom - navodi se u dopisu Ministarstva.

Kategorički su odbačeni navodi da je Đ.J. bila vezivana neposredno pre smrti.      

Printskrin; B92

- Prema korisnici na dan smrti nije se koristila mera mehaničkog sputavanja, odnosno fiksacije. Ustanove socijalne zaštite izuzetno retko i kratkotrajno primenjuju ove mere i to samo po nalogu nadležnog psihijatra i uz njegovu kontrolu i to kada proceni da je ugrožen život ili zdravlje korisnika - navodi Ministarstvo.

Potvrđeno je da je majka korisnice pokrenula postupak pred organima gonjenja radi utvrđivanja okolnosti pod kojima je Đ.J. preminula.

- Dobili smo informaciju da je pokrenut postupak kod nadležne Policijske stanice u Loznici, koja je nakon izjašnjenja Doma i dostavljene potvrde o smrti obustavila dalji rad na predmetu. Takođe, inspekcija socijalne zaštite nije ovim povodom vršila nadzor, jer je ustanovljeno da je Dom postupio u skladu sa propisanim procedurama u vezi sa slučajem smrti korisnika  - zaključuje se u dopisu Ministarstva.

Pokojna Đ.J. koja je bila teško ometena u razvoju u Domu u Kulini se nalazila od svoje šeste godine.

Pre devet godina u Domu u Kulini smrtno je stradao petnaestogodišnji G.N. koji je pod nikada razjašnjenim okolnostima, bačen kroz prozor. Za njegovu smrt bio je optužen stariji štićenik, ali tokom sudskog postupka nije dokazano da je on izvršilac ubistva. Smrt dečaka nije rasvetljena, ali su nakon ovog događaja sva deca izmeštena iz Kuline.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markić

    14. februar 2019 | 11:56

    Koliko god se trudio da shvatim ljude koji bolesnu decu ostavljaju u nekim ustanovama nikako ne uspevam! Da li je dete zdravo ili bolesno, njemu je potrebna LJUBAV i mesto mu je uz roditelje!!!

  • Rade

    14. februar 2019 | 12:14

    Zatraziti ponovnu obdukciju i eshumaciju tela i kad se ustanovi na telu tragovi vezivanja onda fino sve ove zaposlene " dobrice " osuditi na pp 20 god za ubistvo !!!

  • DARKO 100%

    14. februar 2019 | 12:22

    Kroz svaki posao svremenom srce otvrdne, izgubi se i strpljenje i mnogo stosta pa se zna biti i surov i bezoosecajan prema deci ometenoj u razvoju ,nebude ni njima lako sa takvom decom jer takva deca nemogu dokuciti gde je granica normalnog ponasanja a gde pocinje nenormalno ponasanje , tesko je i roditeljima ali sta ce ljudi peihvati cinjenicno stanje realnosti i koliko se god moze stvari popravljati i ziveti sa tim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA