≫ 

Bio je hladan kao neko ko je noć proveo napolju, a naš sin je gotovo nepokretan: Progovorili roditelji mladića koji je preminuo u Domu za lica ometena u razvoju (FOTO)

- Imao je simptome kao neko ko je celu noć proveo napolju, a naš sin je bio gotovo nepokretan - rekao je otac preminulog mladića

  • 24

- Dok se ne okončaju sva toksikološka ispitivanja i ne utvrdi zbog čega je naš sin preminuo, nikoga ne želimo da optužujemo za njegovu smrt - kažu Žarko i Vesna iz Niša, roditelji preminulog Stevana Đorđevića (27), koji se skoro devet godina nalazio u Domu za ometene u razvoju u blačkom selu Trbunju. Mladić je preminuo 1. februara od posledica upale pluća, a uzrok fatalnog ishoda izaziva različite sumnje, jer je u prokupačku bolnicu dovezen sa temperaturom tela od svega 24 stepena.

Roditelji su posetili sina četiri dana pre nego što je umro i nisu primetili da je teško bolestan. Stvari su se naglo iskomplikovale i sada im ostaje samo da čekaju šta će reći toksikološki nalazi obdukcije, za koje je potrebno dva meseca.

- Pozvao sam Dom u Blacu 31. januara oko 9 časova ujutru da se raspitam kako nam je dete. Redovno smo ga posećivali i brinuli o njemu koliko smo mogli u takvim okolnostima. Rekli su nam tada da je nešto bolestan i da će nam javiti uskoro šta se dešava. Ponovo sam pozvao oko 11 časova i tada sam saznao da nam je dete prebačeno za Prokuplje. Odmah sam se sa suprugom uputio tamo - kaže otac Žarko.

Sobe su pune vlage/ Foto: Telegraf

Prema njegovim rečima, Stevan je bio živ kada su stigli, ali potpuno hladan.

- Bio je pokriven sa nekoliko ćebadi i u krevetu pored njega bile su plastične flaše napunjene toplom vodom, ali lekari nisu mogli da ga ugreju. Imao je simptome kao neko ko je celu noć proveo napolju, a naš sin je bio gotovo nepokretan. Kretao se samo uz tuđu pomoć, tako da to nije imalo logike. Nije mogao sam da napusti postelju - priča otac.

On objašnjava da je prostorija u kojoj su poslednji put boravili tokom posete bila topla, ali da ne zna kako je po sobama.

- Ne verujem da su ih pustili da se smrzavaju - zbunjen je Žarko, kome je patolog neznanično rekao da mu je sin umro od upale pluća.

Direktor doma Srđan Aničić ne želi da spekuliše o razlozima smrti dok ne budu gotovi rezutati obducije, a u prokupačkoj bolnici, gde je preminuo mladić, ističu da je dovezen u stanju velike hipotermije i besvesti.

U ustanovi nema grejanja/ Foto: Telegraf

- Pored veoma niske telesne temperature, on je imao vidljive modrice po rukama i nogama, verovatno usled vezivanja. Uprkos pokušajima utopljavanja i pružanju svih mogućih vidova pomoći, stanje njegove svesti je opadalo i pacijent je preminuo sutradan - rekla je za "Novosti" dr Snježana Arsić, direktorka prokupačke bolnice.

O nehumanim uslovima, u kojima žive štićenici Doma, saznalo se tek nakon treće smrti. Svo troje umrlo je u poslednjih mesec dana.

Vlaga, zapuštene ledene sobe sa propalim krevetima u njima i samo jednim ćebetom po korisnuku, fekalije koje se izlivaju u dvorištu jer nema kanalizacije - prava su slika ove ustanove.

Štićenici se pokrivaju samo jednim ćebetom/ Foto: Telegraf

Onog dana kada je Stevan Đorđević preminuo, vrata Doma zatvorena su za javnost. U njemu zaposleni navlače vunene čarape, a štićenici idu polugoli.

Da je vrag odneo šalu, nadležni su shvatili tek kad je smrt odnela treći život iz ove ledene zgrade. Kada je korisnik Stevan Đorđević prošle nedelje dovezen u prokupačku Opštu bolnicu sa temperaturom tela od samo 25 stepeni Celzijusa, masnicama po rukama i nogama, tada se reagovalo. Doduše, samo tako što su se vrata Doma još jače zakatančila, a svi koji bi trebalo da objasne šta se desilo - zaćutali su.

Slučaj je sada pod istragom.

VIDEO: Čovek maskiran u duha opljačkao dom za stare 

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    22. februar 2019 | 15:44

    A juce na vestima jedna od vaznijih je bila ta da je u Bosilegradu otvoren novi smestaj za azilante.Uslovi sjajni,a pogledajte ovaj dom.Sramota Srbijo u sta se pretvaras

  • etika

    22. februar 2019 | 20:43

    Bitni je da ste se vi napljuvali na nesrećne roditelje, ko da im nije dovoljno jada bilo u životu što im je dete tako bolesno.Jedini krivac za ovo je DRŽAVA. Jedna država se ogleda po odnosu koji ima prema najnemoćnijima.Ova naša je surova i bezdušna.Ne mogu ni da zamislim kako li je zaposlenima u ovoj "ustanovi", kako li je gorak i crn hleb koji oni zarađuju ovde.Zatvoriti pod hitno ovaj "dom" i preseliti ove jadnike na humanije mesto!

  • Ja

    22. februar 2019 | 15:26

    Jel moguće da neko svoje dete ostavi na ovako užasno mestu i da mirno živi život?!?? Pretužno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA