≫ 

"Hteli smo da pomognemo, ali ona je odbijala": Maja se obesila zbog nasilja u porodici, a ovo smo saznali u Centru za socijalni rad u Ivanjici

- Radili smo u skladu sa zakonom i uredno poslali izveštaj. Ipak, ona nije htela da prihvati pomoć, odbijala je, a nismo mogli da predvidimo šta će da se desi - tvrde iz Centra

  • 36

Ivanjičanka Maja Jovanović (30) obesila se u utorak i iza sebe ostavila oproštajno pismo. Navodno, u njemu za svoju smrt optužuje svog supruga, koji ju je godinama tukao, za šta su, po nezvaničnim informacijama, znali i njeni roditelji, ali su je vraćali nasilniku, ne želeći razvedenu ćerku.

Nakon svega, Maja je izvršila samoubistvo.

Kako su njeni rođaci ispričali medijima, sa njenim slučajem upoznati su bili i policija i Centar za socijalni rad u Ivanjici, ali je reakcija izostala. Iz Centra za socijalni rad, međutim, ističu da im se Maja javljala, ali bi na kraju odustajala od pomoći, te je tu prestajala njihova nadležnost.

Iz Centra kažu da je Maja odbila sigurnu kuću Printskrin: Google maps

- Imali smo saznanja o ovom slučaju i sa naše strane pružali smo podršku. Reakcije su nam bile u skladu sa prijavama iz policijske stanice. Međutim, imamo izjavu Maje u kojoj ona navodi da ne želi da bude smeštena u sigurnu kuću - rekli su iz Centra za socijalni rad u Ivanjici.

Kako kažu, Maja je povremeno išla kod roditelja, ali se vraćala suprugu.

- Mi smo sačinili plan usluga, odredili kompletne zadatke, pratili stanje u porodici, ali nije bilo saznanja da ima elemenata prekršaja ili krivičnog dela. Radili smo u skladu sa zakonom i uredno poslali izveštaj. Ipak, ona nije htela da prihvati pomoć, odbijala je, a nismo mogli da predvidimo šta će da se desi - tvrde iz Centra.

Foto: A. Nalbantjan

Kako kažu, protiv njenog supruga pokrenut je postupak tužilaštva.

Objašnjavaju, nisu lekari ni istražni organi, ali modrice na Maji nisu primetili kada im se obraćala.

- Kada je dolazila kod nas, nije imala vidne povrede. Mi nismo istražni organi u Centru za socijalni rad. Dolazila je urednog fizičkog izgleda, nikada konkretno nije iznela da je tuče, tu se radilo o poremećenim porodičnim odnosima, nesuglasicama i pitanju da li će se razvesti. Dali su nam postupak mirenja i nagodbe, ali se predomislila i vratila kod supruga - dodali su oni.

ŠTA JE SA DETETOM?

Na pitanje kako je moguće da, ukoliko postoji sumnja da je njen suprug nasilnik, dete i dalje boravi kod njega, iz Centra su rekli da se on i ranije brinuo o detetu i da protiv njega nisu preduzete mere nadležnih.

- Dete je kod oca i dalje, zdravo je i zbrinuto. On se brinuo o njemu i dok je majka bila živa, isto kao i ona što se brinula o njemu. Dolazili su juče kod nas, a danas im je zakazan razgovor sa psiholgom ovde. Imali smo razgovor sa babom i dedom. Saradnja i dogovor dobro idu - kratko su odgovorili oni.

(M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roditelji

    19. mart 2019 | 15:49

    Pa niste ih rodili da bi se stideli ako je razvedena! Sad nemate zbog koga da se stidite. Sram vas bilo

  • Ja sam

    19. mart 2019 | 15:18

    A vi i sada mirno spavate?i vi iz tuzilastva isto?i vi iz policije?a roditeljem se svako zove

  • Mika

    19. mart 2019 | 15:12

    E to je ono nase, cuti i trpi i sta ce da kazu komsije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA