≫ 

Ovo su srpski putevi droge: Kako je organizovan transport kokaina i u čemu je Grupa Amerika skrivala kilograme narkotika (TELEGRAFIKA)

Kokain skrivaju u tovarima druge robe

  • 8

Ilustracija: Nikola Jovanović

Povezanost narko-kartela u Južnoj Americi sa brojnim krijumčarima sa Balkana, uključujući Srbe i Crnogorce, postala je "jača" sredinom devedesetih godina. To je period kada je srpska mafija počela sa formiranjem međunarodnih grupa za transport velikih pošiljki droge, bežeći iz tadašnje Jugoslavije posle mafijaških ubistava koje su imale potpis državne bezbednosti.

Posle zasluga za državu, većina njih se sklonila upravo u Južnu Ameriku, gde je krenula s novim poslom - organizacijom šverca kokaina do Evrope. Upravo je i jedan krak "Grupe Amerika".

Fotografije sa prvog i poslednjeg hapšenja Zorana Jakšića u Peruu Foto: Ministerio del interior Peru

Početak angažovanja naših kriminalaca u Južnoj Americi vezuje se za poslove mule, kurira i telohranitelja narko-dilera i bosova i ubrzo su postali provereni kadar. Oni koji nisu poštovali lokalne mafijaške zakone, ubrzo bi bili likvidirani.

U međuvremenu, razvili su grupu dilera kokaina koji su je kupovali od Peruanaca, Kolumbijaca ili Bolivijanaca koji ga uzgajaju i pakuju za transport. Zatim se postaraju da do Španije, Holandije ili Grčke paketi stignu preko luka Južne Amerike ili direktno do luka ovih zemalja.

Ananas punili sa kokainom Foto: Ministerio del interior Peru

Jedan od finansijera međunarodne bande koja je krijumčarila drogu iz Latinske Amerike u Evropu, je i jedan od vođa "Grupe Amerika" Zoran Jakšić (57) koji je uhapšen jula 2016. godine. On je pred peruanskim sudom u Limi osuđen na 20 godina zatvora. Jakšić je još od 2008. godine optuživan da je šef organizacije koja je krijumčarila tečni kokain u Evropu morskim putem. On je i pre toga hapšen, 2009. godine u Madridu, međutim, ubrzo je pušten.

Naša mafija je deo veće strukture i rfade za mnogo jače igrače. Naši kriminalci su uglavnom organizatori brodova, zaduženi da se pronađu kuriri... Srbi su uglavnom „vojnici“ u piramidalnom lancu, obični izvršioci, ali i sa određenom autonomijom.

Paketi oslića u kojima je bila sakrivena droga Foto: Printskrin/Ministerio del Interior

Krijumčari iz Srbije koriste sofisticirane metode skrivanja, uključujući i ugrađivanje kokaina u različite materijale kako se krijumčarenje ne bi otkrilo. Neke od metoda podrazumevaju inkorporiranje u implante, što uključuje hirurške procedure na kuririma i predstavlja rizik po njihov život. Metode su veoma raznolike i uglavnom zavise od transportnih sredstava kojima se vrši krijumčarenje.

Jedan od zaplena kokaina u kojoj su uhapšeni i Srbi Foto: Printskrin/Ministerio del Interior

Srbi organizuju prevoz kokaina prvo u kamionima, a zatim se paketi droge pakuju u kontejnere na prekookeanaskim brodovima koji isplovljavaju iz luka Južne Amerike u Evropu.

VIDEO: Dva Srbina u rumunskom zatvoru zbog učešća u međunarodnom švercu narkotika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ujka Zitko PFK

    19. april 2019 | 10:00

    Sto nikad nisu koknuli nekog albanca koji je povezan sa narkoticima??? Nego samo kokaju srbe i crnogorce??? Pa ko ce da zapuca na albanca koji je bogotac na narko trzistu.Albanci sada zaokupirali ceo london tj prelili ga sa kokainom.Da ne pricam koliko su albanci mocni u svajcarskoj,americi,italiji,nemackoj,belgiji,francuskoj... Prosirili se albanci sve do kine... Ovi pilicari srbi i crnogorci sluze kao potrcko na narko trzistu.

  • BralE

    19. april 2019 | 09:45

    Al su ovi nekome stali na zub, dok se odjednom toliko pise o njima!!!

  • Ujka Zitko PFK

    19. april 2019 | 09:51

    Svi oni rade za albance.Albanci kraljevi na narko trzistu,zgrcu milijarde.Ovi im dodju kao piuni za prljave poslove.Razumes?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA