• 2

Kamion sa kavezima stigao na Horgoš: Kada su carinici videli snimak sa skenera, uhvaćeni su na delu

- Ovi kavezi su namenjeni za ljude koji upravljaju radnim mašinama poput viljuškara, bagera, dizalica i sl. Imaju otvor sa strane kako bi radnik mogao da uđe, pa su migranti upravo to i iskoristili - rekao je carinik

Migranti, krijumcarenje migranata

Foto: Uprava carina

Na graničnom prelazu Horgoš 24. septembra 2019. godine zahvaljujući snimku sa mobilnog skenera carinici su otkrili da se u tovaru jednog kamiona koji je prevozio sigurnosne kaveze nalaze migranti.

Na snimku sa skenera, u kamionu koji je iz Severne Makedonije ka Belgiji transportovao metalne sigurnosne kaveze za radne mašine, primećene su ljudske siluete, što je iznenadilo i iskusne službenike.

Migranti, krijumcarenje migranata

Foto: Uprava carina

Tovar je odmah otvoren, i videlo se da su trojica migranata, dva Indijca i jedan Avganistanac, ušli u kaveze sa bočne strane prikolice.

- Ovi kavezi su namenjeni za ljude koji upravljaju radnim mašinama poput viljuškara, bagera, dizalica i sl. Imaju otvor sa strane kako bi radnik mogao da uđe, pa su migranti upravo to i iskoristili. Kavezi su imali zaštitni omotač i jasno je da im je neko pomogao da uđu u ovaj tovar, bilo da se radi o drugim migrantima ili krijumčarima ljudi - rekao je carinik koji je na snimku skenera uočio migrante.

Migranti, krijumcarenje migranata

Foto: Uprava carina

Ovo nije bio jedini slučaj otkrivanja migranata na prelazu Horgoš tokom jučerašnjeg dana, jer je u tovarima još dva kamiona otkriveno ukupno 8 migranata iz Avganistana. Petorica mladića su se sakrila u kamion koji je prevozio rolne lima iz Turske ka Češkoj, dok su se trojica našla u tovaru tepiha koji je iz Srbije upućen u Mađarsku.

Taj trend se nastavlja i danas, 25. septembra, kada su u tovaru auto-navlaka koje su iz Makedonije upućene ka Slovačkoj otkrivena još trojica Avganistanaca.

Migranti, krijumcarenje migranata

Foto: Uprava carina

Podsetimo da se carinski službenici na najfrekventnijim prelazima ka EU svakodnevno suočavaju sa pokušajima ilegalnih migranata da neopaženo pređu granicu, te da su od početka 2019. godine u tovarima robe pronašli gotovo 1.000 ljudi.

Da su rezultati koje granične službe postižu u sprečavanju ilegalnih migracija prepoznati, svedoči i jučerašnja izjava šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija koji je istakao da je ostvaren napredak u borbi protiv tog fenomena i naglasio da su pripadnici granične policije i carinski službenici prošli kroz više obuka, što je ojačalo njihove kapacitete za hvatanje u koštac sa ilegalnim migracijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • I sta sad

  Sad ostaju kod nas,je l da?Jako koristan posao.

  3
  0

  Podelite komentar

 • Toni

  Koliko ti mucenici daju love za to prebacivanje i da dodju a svi bi u nemacku jer ima tamo zelena stranka koja ih podrzava medjutim za neko vreme dodje murija u 2 ili 3 sata noci pokupi ih i pravo na aerodrom nazad u Afganistan eto ni sami nisu svesni sta ih ceka.

  2
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima