• 8

Osuđena bankarka Jovanka iz Pančeva: Dizala novac s računa klijenata, uzela oko 200.000 evra

Odluka prvostepena, moguća žalba

  • 8

Viši sud u Pančevu prvostepeno je Jovanku Vuković Joku, bivšeg kontrolora u ekspozituri Banke Inteza, oglasio krivom za krivična dela: pronevera u obavljanju privredne delatnosti u produženom trajanju i krivično delo neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca, pa je u zbiru osudio na 7 i po godina zatvora.

Kako se navodi u presudi koja je doneta početkom oktobra, Jovanku Vuković sud je oglasio krivom što je od 2009. godine do 28. avgusta 2017. godine u Pančevu prisvojila novac koji joj je poveren na radu u subjektu privrednog poslovanja. I to tako što je  kao kontrolor Banke Inteza, expozitura Pančevo, vršeći transakcije uplate i isplate, neovlašćeno podizala novac sa  računa više građana - klijenata. Za sebe je tako pribavila ukupno, kaže sud, protipravnu imovinsku korist od 198.712 eva i 3.030 švajcarskih franaka, što u dinarima iznosi 23,8 miliona.

Sud je konstatovao da je bila svesna svog dela, htela njegovo izvršenje, i svesna da je zabranjeno.

Nju je Viši sud oglasio krivom  i zato što je avgusta 2017. godine u pismu zatražila od izvršnog direktora Banke Inteza Darka Popovića da ne prijavljuje nadležnim organima dela koja je ona izvršila - čime je izvršila krivično delo neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca.

Za prvo delo Viši sud joj je dosudio 7 godina zatvora, a za drugo osam meseci – pa je kao jedinstvenu kaznu proglasio 7 i po godina zatvora za do sada neosuđuvanu Vuković, pravnog tehničara bez imovine.

Vreme zadržavanja, od jednog dana, uračunava se u kaznu, odlučio je sud, a Banku Inteza uputio da imovinsko pravni zahtev u celini može da ostvaruje u parničnom postupku.

Presuda Jovanki Vuković za ova dva krivična dela je prvostepena, pa će ona i javno tužilaštvo koje je u ovom slučaju gonilo moći da se na nju žale.

Video: Snimak pljačke milion evra iz Poštanske štedionice u Subotici

(Telegraf.rs/ 013info.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KK PREDGRAĐE

    Jednom odvratna osoba!!!

  • Komšija Jova

    Jel vratila pare ili? Ako nije, kazna nije ni velika, sta vise pola srbije bi se menjalo sa njom. Osudjena na 90 meseci, u prevodu 2200e mesečno, nit ore niti kopa, toplo, 3 obroka... Evo ja prvi, dajte 200000 i zatvorite me na tih 90 meseci...

  • Dasa

    Bolje i osuditi propisno pocinioce nego da ih unaprede da jos bolje mogu da kradu...pa neka i drugi iz toga izvlace pouke!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima