• 22

Ovo je Aleksandar Terek iz Zrenjanina, kojeg su kidnapovali pirati tokom napada na američki brod

Za sada nema detalja o otmičarima i njihovim motivima

  • 22

Pomorac Aleksandar Terek iz Zrenjanina otet je zajedno sa još šestoricom kolega sa broda koji je namirnicama snabdevao naftnu platformu u vodama Ekvatorijalne Gvineje, piše “Blic”.

Ministarstvo inostranih poslova Ekvatorijalne Gvineje dostavilo je juče diplomatskim kanalima zvaničnicima u Srbiji informaciju u kojoj se navodi da je do otmice došlo 20. novembra ujutru na brodu “Vorden”, koji snabdeva naftne platforme na nalazištu “Safir”, nezvanično saznaje list.  Brod je napustio naftno polje smešteno na 12 nautičkih milja od obale i krenuo je prema Lubi, lučkom gradu na južnom ostrvu Bioko, kada je napadnut.

- Platformu su napali pirati koji su krenuli ka luci Luba i oteli sedmoricu članova posade. Među njima je i jedan srpski državljanin, Aleksandar Terek - kaže naš izvor.

Naše ministarstvo spoljnih poslova zatražiće od ambasade Ekvatorijalne Gvineje zvanične podatke, a o ovoj informaciji obavešten je i srpski počasni ambasador Vlastimir Radović.

Somalijski pirati

Među sedam mornara nalazi se i jedan Srbin Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Za sada nema detalja o otmičarima i njihovim motivima.

Iskusan pomorac

Terek više od 10 godina unazad radi na prekookeanskim plovidbama. Pomorski fakultet završio je u Kotoru, a osim za američku kompaniju “Ekson mobajl”, na čijem se brodu nalazio kada je kidnapovan, radio je i za poznatu turistički orijentisanu kompaniju MSC, koja putnike vodi na krstarenja širom planete. Pre nekoliko godina je i u srpskim medijima govorio o svojim iskustvima na plovidbama.

- U ovom poslu je najvažnije da poslodavci steknu poverenje u tebe, jer dok si na brodu odgovoran si za velike vrednosti. Brodovi na kojima radim tovare od 5.000 do 14.000 kontejnera, što znači da nose teret iznad 100.000 bruto registarskih tona. Svaki propust u mašinskom odeljenju mogao bi skupo da me košta. Nema tu mnogo filozofije, radnici na brodu su tu zbog zarade, a poslodavci ih drže kako bi ih sa što manje troškova što bolje iskoristili. Teretnjak je primer globalizacije i ukrštanje interesa jačih i slabijih – rekao je prvi brodski mašinac Terek pre nekoliko godina za “Politiku”.

“Ekson mobajl” jedna je od najvećih multinacionalnih kompanija koje se bave naftom i gasom. Prošle godine su imali prihod od 279 milijardi dolara.

Zona sa najčešćim otmicama na svetu

Ekvatorijalna Gvineja nalazi se na južnom obodu Gvinejskog zaliva, jednog od svetskih žarišta za pomorsko piratstvo. Za prvih devet meseci ove godine, u ovom regionu zabeleženo je čak 82 odsto otmica posada na svetu, saopštio je Međunarodni pomorski biro.
Pirati u Gvinejskom zalivu ponekad preusmeravaju brodove po nekoliko dana, dovoljno dugo da opljačkaju teret i zahtevaju otkupninu pre nego što oslobode članove posade.

Osmorica uspela da umaknu

Aleksandar Terek otet je zajedno sa još nekoliko mornara. Kako prenosi agencija AP, kidnapovani su i mornari iz Južnoafričke Republike, Filipina i Kameruna. Prvobitne nezvanične informacije da među otetima ima još srpskih državljana nisu potvrđene. Na brodu je bilo 15 članova posade, sedmorica su kidnapovana, dok su osmorica uspela da se sakriju, preneo je južnoafrički sajt EWN.

Zvanična potvrda

- Od vlasti Ekvatorijalne Gvineje zvanično smo obavešteni da se među sedam mornara koje su pirati oteli u Gvinejskom zalivu nalazi i jedan državljanin Republike Srbije. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naložio je Ambasadi Republike Srbije u Angoli, koja je na nerezidencijalnoj osnovi nadležna i za Ekvatorijalnu Gvineju, da prikupi sve relevantne podatke u vezi sa otmicom i položajem našeg građanina - saopštili su iz Ministarstva spoljnih poslova.

Naša Ambasada je u stalnom kontaktu sa vlastima Ekvatorijalne Gvineje u vezi sa ovim događajem i preduzima sve mere koje su potrebne za pomoć državljaninu Republike Srbije.

(Telegraf.rs/Blic)

Komentari

  • Marko cg primorje

    Da ste u Nato ne bi smijeli da vas kidnapuju dje stignu😂

  • Marko cg primorje

    Nase pkmorce ne smiju u Nato smo💪

  • Mako

    Ako treba platimo otkup za našeg čoveka .

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima