≫ 

Stefanović o "Jovanjici": Objasnio zašto se ćutalo danima i pokazao lažnu legitimaciju uhapšenog

Ministar unutrašnjih poslova govori o aktuelnim temama i radu svog ministarstva

  • 82

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obratio se javnosti na konferenciji za medije, a na početku je rekao da je cilj današnjeg obraćanja prikazivanje rezultata rada pripadnika MUP-a.

- Danas želim da pohvalim rad profesionalaca iz policije koji su veoma požrtvovani. U ovoj godini, do 20. novembra smo uhapsili i zadržili 770 osoba koje su vezane za distribuciju oružja, oduzeto je više od 6.2 tone narkotika i obavljena rekordna zaplena heroina, preko 150 kg. I tokom prethodne noći dogodila se akcija. Pripadnici granične policije su uhapsili na graničnom prelazu Preševo L.B. albanske nacionalnosti koji je kod sebe imao 7.8 kg heroina - rekao je on.

O slučaju "Jovanjica"

Ministar je rekao da želi da govori o slučaju "Jovanjica" i otkrije zašto se jedno vreme nije izlazilo u javnost sa detaljima.

Nebojša Stefanović Printscreen: Tanjug/Youtube

Izneo je da je 13. novembra, prilikom pregleda lica koja su se nalazila u vozilu sa svetlosnom i zvučnom signalizacijom, koja nema veze sa policijskom ili državnom, već je kupljena mimo toga, otkrivena lažna policijska legitimacija.

- Zaustavljanjem takvog vozila pokazujemo ozbilnost države, da ne znači da ako neko ima tu signalizaciju da neće biti zaustavljen. Prilikom pretresa vozača i suvozača pronađeno kod Predraga Koluvije falsifikovana legitimacija MUP-a, navodno izdata 2009.godine. Ova elgitimiacije sa brojem postoji kod drugog policajca, koji se nalazi u jednoj od PU u Kruševcu ili Kraljevu. Utvrđeno da je skenirana ili manipulisana sa nekom od legitimacija, uklapane su slika i brojevi. To se dešavalo u nekom ranijem periodu, misleći da to može 2009. Srećom policajci su to dobrom akcijom prozreli, zaplenili,i uhapsili, a tim ljudima određeno je zadržavanje - objasnio je on.

Istog dana obavešten je tužilac Višeg tužilaštva u Sremskoj Mitrovici, koji je izdao nalog za pretres stanova.

Pretresi su obavljeni od 14. do 19. novembra, a u Jovanjici je pronađena laboratorija za proizvodnju opojne droge, 800 kilograma suve droge, i više hiljada stabljika sirove droge, koja je zaplenjena i koja će nakon sušenja biti izmerena kako bi se dobila precizna težina narkotika rekao je on.

Po dobijanu naloga od tužioca da se započnu istražne radnje, policija, prema njegovim rečima, nije imala mogućnost da obaveštava javnost o preduzetim aktivnostima.

Nebojša Stefanović Printscreen: Tanjug/Youtube

- Pošto je bilo pitanje što ministar nije došao da se slika. Nisam došao ni ranije da se slikam pored narkotika, jer to nije moj zadatak, već da organizujem podršku policiji da najbolje radi. Tužilac je taj koji procenjuje u kom trenutku izlazimo sa informacijom u javnost. Ako imamo istragu koja na tom imanju traje, zaplenjena ogromna količina narkotika, da li bi bilo normalno da obaveštavamo javnost šta smo pronašli i time upozorimo moguće saučesnike - upitao je on dodajući da su pronađeni i pištolj i revolver.

Rekao je da su pojedinci iskoristili ovaj slučaj kako bi uputili niz lažnih optužbi, kako bi se dobra akcija policije prikazala u lošem svetlu.

- Potpuna je izmišljotina da je jedan od uhapšenih zvao brata predsednika Srbije, Andreja Vučića. Šest meseci unazad nije bilo niti jedan poziv njemu. Niti ga je Andrej Vučić zvao, niti su se sreli, ili viđali - podvukao je on.

Stefanović je ukazao da je bilo ljudi koji su odlazili na ovo privredno dobro, navodeći ministra Aleksandra Vulina, koji je 2015. obišao to imanje, ali kada se ono bavilo uzgojem organskog paradajza.

Rekao je da je policija odlično obavila istragu, došla do svakog dokumenta, obezbedila lice mesta, kako ništa ne bi nestalo, zaplenila sve mobilne telefone.

Sve je, kako ističe, urađeno po zakonu, i postupalo se po slovu zakona i nalogu tužioca. Utvrđeno je, kako kaže, a to je stvar koja će se dalje proveravati, jer istraga još traje, poslovni odnos koji je Jovanjica imala sa privrednim društvom “ Superior“ iz Velike Plane, društvom koje je dobilo odobrenje da se bavi industrijskim konopljem.

Tom društvu je dato odobrenje da koristi jednu parcelu u Staroj Pazovi.

Odnosi između dva privredna društva biće istraženi, i na svaki detalj istražni organi obraćaju pažnju, rekao je Stefanović ističući da ne postoji način da bilo ko izbegne pravdu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    30. novembar 2019 | 15:07

    Od krucijane vaznosti jeste cinjenica da su gradjani Srbije svesni da policijski sistem odgovorno vrsi svoju funkciju!

  • Marija

    30. novembar 2019 | 14:34

    Vazno je da policija radi svoj poso kako treba a opozicija moze da prica sta hoce jer oni dok su bili na vlast nista nisu radili samo su unistavali Srbiju.

  • Tasa

    30. novembar 2019 | 13:59

    Policija Srbije izvanredno radi svoj posao, a za to mozemo da se zahvalimo Ministru Stefanovicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA