• 1

Najbizarnije zaplene na srpskoj granici: Kako su krijumčarili milione evra, drogu, papagaje, guštere

Na srpskim graničnim prelazima od 2013. godine zaplenjeno skoro 25 miliona evra

Zaplena, uprava carina

Foto: Uprava carina

Srpski carinici su tokom 2019. godine na graničnim prelazima zaplenili, pored mnogo drugih, najneobičnijih stvari, i gotovo tri miliona evra, koje su putnici pokušali da prokrijumčare preko granice Srbije. Samo na Gradini zaplenjeno je više od 1,3 miliona evra, pokazuju podaci Uprave carine.

Pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa Rade Knežević kaže da je na srpskim graničnim prelazima od 2013. godine zaplenjeno skoro 25 MILIONA evra.

- Trend ne prestaje, novac se i dalje krijumčari. Od početka ove godine, zaplenjeno je skoro tri miliona evra - kaže Knežević za Tanjug i ističe da taj novac odlazi direktno u državni budžet.

Zbog geostrateške pozicije zemlje, pored novca uglavnom se krijumčare narkotici, akcizni proizvodi, lekovi, zlato, plemeniti metali, oružje, a poslednjih nekoliko godina izraženija je i ilegalna migracija.

Migrant

Foto: Uprava carina

Knežević ističe da je samo ove godine na graničnim prelazima otkriveno skoro četiri tone različitih vrsta narkotika, čime je, dodaje, oboren rekord u odnosu na prethodne. Takođe, udvostručeni su i rezultati kada je u pitanju krijumčarenje lekova.

Putnici često pokušavaju da prokrijumčare i tekstil, obuću.

Ove godine, praznici su inspirisali i krijumčare parfema, pa su carinici na Gradini, nekoliko dana pred Novu Godinu, u dva slučaja zaplenili čak 150 parfema poznatih robnih marki.

parfemi, šverc, lekari, lekovi

Foto: Carina

Carinici su pre desetak dana, na prelazu Ðerdap, zaplenili prepariranog guštera vrste varan, koji se nalazi na listi zaštićenih vrsta, a 1. decembra su, na prelazu Srpska Crnja, sprečili pokušaj krijumčarenja deset papagaja i jedanaest paunova, među kojima je bilo 13 ptica zaštićenih CITES Konvencijom.

Preparirani guster, zaplena

Foto: Uprava carina

Plenili su i zlato i srebro - na Gradini, na primer, 23. decembra, više od pola kilograma zlata i srebra sakrivenog u žitu za kuvanje, a nekoliko dana pre toga na izlaznoj strani prelaza Horgoš sprečili su pokušaj krijumčarenja gotovo 25 kilograma raznih ruda i minerala.

Među zaplenama poslednjeg meseca ove godine bilo je i gotovo pet kilograma ljudske kose, rezervna guma puna steroida, a pred kraj decembra i više od 5. 600 tableta i ampula anaboličkih steroida i drugih lekova.

Krijumcarenje papagaja, Horgoš

Foto: Uprava carina

Na pitanje gde najčešće kriju robu, Knežević kaže da to zavisi od same robe koju krijumčare.

Jedan od poslednjih primera zaplene novca desio se na prelazu Gradina, kada su carinici otkrili 114.000 evra u - jastuku.

- Na njemu je strani državljanin ležao i odmarao se, misleći da carinici neće posumnjati na tako nešto. To su neki obrasci na koje smo mi navikli, znamo kako to otprilike izgleda i znamo kako se oni ponašaju kada nešto krijumčare. Onda je samo pitanje naše analize rizika u tom trenutku, na šta će carinik prvo posumnjati, šta će prvo otvoriti, pogledati, šta će u nekom slučaju i pocepati, ne bi li otkrili sakrivenu robu - objašnjava Knežević.

Zapljenjeni evri na Gradini

Foto: Uprava carina

Jedan od interesantnijih slučajeva zabeležen je početkom decembra, kada su carinici na Gradini spečili pokušaj krijumčarenja 70.000 neprijavljenih evra, koje su otkrili prilikom detaljnog pregleda kod putnice - u pojasu ispod grudnjaka.

Video: Jastuk pun neprijavljenih deviza

Video: ONil je razdragan pas u uniformi, njuška sve redom, a čim pronađe drogu dobija nagradu

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima