• 0

Veran Matić dobio odštetu zbog uvrede: Goran Kozić proglašen krivim, mora da plati 150.000 dinara

Bivši direktor B92 zadovoljan presudom

  • 0

Presuda Prvog osnovnog suda kojom je bi bivši savetnik glavnog i odgovornog urednika lista "Ilustrovana politika" Goran Kozić proglašen krivim za uvredu bivšeg direktora TV B92 Verana Matićapotvrđena je i u Višem sudu u Beogradu.

Kozić je prošle godine kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara. Postupak je vođen po privatnoj tužbi Verana Matića zbog navoda u tekstu "Verane, Verane, MAMOGRAFU jedan". Tekst je objavljen u listu u decembru 2018. godine "Ilustrovana politika".

Kozić se žalio na prvostepenu presudu. Međutim, Viši sud je njegovu žalbu odbio kao neosnovanu.

Goran Kozic

Goran Kozić Printskrin: Youtube/TVKopernikus

- Odluku suda kojom je pravosnažno potvrđena presuda Goranu Koziću, smatram ohrabrenjem da se u svim slučajevima traži pravda za uvredu, govor mržnje, pretnje i sve druge pojave koje su postala svakodnevica kada je reč o novinarskoj profesiji. U nekoliko tekstova "Ilustrovane politike" u decembru 2018. godine, načinjen je niz povreda kodeksa novinara i prekršaja, koji su predstavljali direktni povratak u retoriku devedesetih godina.

Veran Matić

Veran Matić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Verujem da će ova presuda biti pravilo sudske prakse, a ne izuzetak, kada je reč o suočavanju sa nekažnjivošću, uvredljivim govorom i govorom mržnje, opasnim hajkama i kampanjama prema profesionalnom izveštavanju i zastupanju interesa profesije, kao i prema istraživanju nasilja prema novinarima i nerazjašnjenim ubistvima novinara - rekao je ovim povodom Veran Matić.

(Telegraf.rs/ Danas)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima