• 5

Kako je gradilište na mestu nekadašnje američke ambasade u Beogradu odnelo dva života

Prva nesreća desila se 29. avgusta 2018. godine

 • 5
Stara americka ambasada, gradiliste

Foto: Marko Jovanović

Kada su kopani temelji na mestu nekadašnje američke ambasade za objekat Kneza Miloša Residence jednog radnika zatrpala je zemlja. Sada, kada je gradnja velikog kompleksa između ulica Kneza Miloša i Sarajevske unapredovala, još jedan radnik izgubio je život, pošto je pao sa visine.

Tako su, za godinu i po dana na istom gradilištu život izgubila dva radnika.

U jučerašnjoj nesreći poginuo je muškarac star 61 godinu, a on je najverovatnije pao sa šestog sprata.

Kako su nam kazali u kompaniji Energogroup, radnik koji je stradao na njihovom gradilištu bio je zaposlen u kompaniji koja je angažovana kao jedan od podizvođača radova.

- Imao je punovažan ugovor o radu i ostvarivao je sva prava zagarantovana zakonom - kažu u Energogroupu i dodaju da je radnik, kao i svi drugi na ovom gradilištu koristio zaštitnu opremu.

Ipak, o tome šta je uzrok nesreće pokazaće istraga.

- U toku je istraga nadležnih državnih organa koja jedino može da rasvetli svaki detalj u vezi sa tragedijom koja se dogodila. U ovom trenutku bi bilo neodgovorno prema porodici preminulog radnika da u javnost izlazimo sa bilo kakvim proizvoljnim procenama i interpretacijama. Ono što možemo da kažemo jeste da imamo sva uveravanja naših podizvođača u čijoj odgovornosti se to nalazi, da su sve mere preduzete kako bi se obezbedila puna bezbednost svakog radnika na gradilištu i da u tom smislu nije bilo nikakvih propusta - kažu u Energogroupu.

Gradiliste, stara americka ambasada

Mesto pogibije radnika 2018. godine: Masivni armirani zidovi bili su deo nekadašnje ambasade, Foto: Marko Jovanović

Prva smrt na ovom gradilištu dogodila se 29. avgusta 2018. godine, dok je u toku bilo tek kopanje zemljišta za izlivanje temelja. Nadničar T. N, star 58 godina poginuo je pošto se na njega obrušio zid i potom se survala zemlja.

Radnik koji je tada poginuo bio je zaposlen u firmi koja je podizvođač radova i on, kako je tada navela Inspekcija rada, nije imao ugovor o radu niti prijavu na obavezno socijalno osiguranje.

U Ulici kneza Miloša, na mestu nekadašnje ambasade SAD gradi se luksuzni stambeni kompleks. Iako će glavni ulaz biti iz ove uilice, čitav kompleks će se kaskadno spuštati sve do Sarajevske ulice, fuž Vojvode Milenka.

Radnik je poginuo na državni parznik

Kada je u pitanju tragični slučaj koji se dogodio u subotu na gradilištu u Ulici kneza Miloša, treba spomenuti i da se ona dogodila baš na Dan državnosti Srbije.

- Znate, u trenutku kada mi krenemo da se borimo za to da nedelja bude neradni dan, i da dan državnog i verskog praznika bude neradni, onda se onako na nas obruše, kako mi iz sindikata tražimo nemoguće, a onda, kada se ovako nešto desi, pokazuje se ispravnost naše inicijative - kazala je Ranka Savić iz Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata za Telegraf.

Ipak, rad na državni praznik postoji kao mogućnost i da li će da se radi, to je odluka poslodavca. U tom slučaju radnik dobija 110 odsto dnevice.

- Naravno da se ovakve stvari ne dešavaju samo za državni praznik, ne možemo mi s tim da ga vezujemo, nego ukazuje na to da su mere obezbeđenja i zaštite radnika na gradilištima neadekvatne i da inspekcijski nadzor nije dao željene rezultate. Ovde je bitna preventiva, a ne da onda kada se nešto desi svi krenu da traže propuste. Preventiva je suština, a da bi to bilo dobro, morate da imate neuporedivo veći broj inspektora. Dok je stanje ovakvo, nažalost, bićemo svedoci ovakvih događaja sigurno i u budućnosti - kazala je Savićeva.

Ona je dodala i da porodica poginulog radnika treba da traži obeštećenje, jer poslodavac ima obavezu da obešteti porodicu nastradalog, ne samo sa humane i humanitarne strane, nego i po slovu zakona.

Video: Poginuo radnik na gradilištu u Kneza Miloša

(M. B. / V. B.)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Grunf

  Za sada. Radovi nisu ni blizu kraja.

  6
  2

  Podelite komentar

 • Vlajko

  Ukleto, ne treba tu boraviti niti prolaziti blizu narednih 20 godina dok se ne saniraju posledice boravka nečastivih.

  42
  2

  Podelite komentar

 • Petar

  Nedejlom i drzavnim praznik Treba strogo zabraniti,nemoj da izmisjlate toplu vodi samo zakon I velike kazne za nepostovanjeu.

  10
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima