≫ 

Nastavljeno suđenje niškom bankaru: Proneverio 250.000 evra, nije znao šta radi zbog depresije?

Neuropsihijatar je ukazao da je tokom tog perioda Aleksandar Arsenijević imao potpuno normalan i profesionalni i privatni život i da nema ni reči o ovoj bolesti

  • 4
Dinari, brojanje para, banka, pošta, menjačnica Foto-ilustracija: Shutterstock

Suđenje Aleksandru Arsenijeviću (35) bivšem šefu za odnose sa strankama jedne banke optuženom za proneveru 250.000 evra danas je nastavljeno saslušanjem neuropsihijatra koji je veštačio njegovo duševno stanje u vreme izvršenja krivičnog dela. Dok je njegov branilac Zoran Mitić inisistirao na tvrdnji da Arsenijević boluje od teške depresije, te da ovu činjenicu treba uzeti u obzir prilikom ocene njegove krivične odgovornosti, neuropsihijatar dr Dragana Ranđelović je ustvrdila da optuženi ne pati ni od kakvog duševnog oboljenja koje bi kompromitovalo njegove radnje.

- Pregledom veštaka evidentirana je klinička slika poremećaja prilagođavanja situaciono uslovljenog reaktivnog tipa. Sa sudsko psihijatrijskog aspekta, te dijagnoze ne predstavljaju biološki osnov i ne utiču na sposobnost rasuđivanja i odlučivanja u konkretnoj pravnoj stvari – objasnila je Ranđelović.

Ilustrujući tvrdnju da je tokom dve godine i pet meseci, koliko je trajala pronevera, Arsenijević dobro znao šta radi, neuropsihijatar je ukazala da je tokom tog perioda imao potpuno normalan i profesionalni i privatni život.

Zasnovao porodicu, dobio dete, napredovao na poslu

- On je u to vreme zasnovao porodicu, dobio dete, na poslu nije stagnirao, naprotiv od šalterskog radnika napredovao je do menadžera što ukazuje da je takvo stanje i postojalo u to vreme, nije uticalo na njegovo mentalno funkcionisanje – navela je sudski veštak.

Arsenijevićev branilac osporio je nalaz neuropsihijatra i zatražio novo veštačenje.

- Imam primedbe na veštačenje, prvenstveno jer nije jasno na osnovu čega je veštak ustanovila da moj klijent nije patio od stanja koja su na njega uticala tokom tog perioda – rekao je Mitić.

Sud Niš Sud u Nišu, Foto: Telegraf.rs

Danas je saslušan i Igor D, jedan od oštećenih klijenata banke koji je posvedočio da je imao manjak na tekućem računu po osnovu čekova koje nikada nije pustio.

U minusu 30.000 dinara

- Otišao sam na bankomat da podignem novac i ustanovio da sam u minusu 30.000 dinara. Kontaktirao sam banku koja me je obavestila da sam pustio čekove kojima sam zadužio svoj tekući račun. Objasnio sam da to ja nisam uradio, te da je moj potpis falsifikovan nakon čega mi je banka refundirala manjak – kazao je Igor.

Nalaz je izneo i veštak ekonomske struke Bojan Mitić koji je utvrđivao iznos za koji su oštećeni klijenti, ali su i Arsenijevićev i branilac drugooptuženog Zorana Stojkovića, advokat Gordana Nožica osporili njegove navode i insistirali na novom veštačenju.

Bio žrtva iznude?

Arsenijević je optužen za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave jer je od 18. juna 2014. godine do 9. novembra 2016. godine nezakonito prisvojio 196.560 evra i 5.345.392 dinara.

On je priznao da je novac uzeo, ali je isticao da je to činio jer je bio žrtva iznude.

Suđenje će biti nastavljeno saslušanjem dvojice svedoka od kojih je jedan grčki državljanin kojem je Arsenijević takođe "brknuo u džep". S obzirom na to da se do sada nije odazivao na sudske pozive, te da bi trebalo da bude saslušan preko međunarodne pravne pomoći što bi dovelo do daljeg odugovlačenja sudskog postupka, sudija Višeg suda u Nišu Milica Grujić je ostavila rok Višem javnom tužilaštvu da se izjasni da li ostaje pri zahtevu da i on bude saslušan.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    6. mart 2020 | 16:54

    Pustite čoveka na slobodu, osiguranje nek plati štetu i mirna Bačka ..

  • Marko

    6. mart 2020 | 19:37

    Burazer trebao je uzeti milion i ustekati.... A vaditi se da je bio u teskoj depresiji i da je sve prokockao i da se kaje za delo i da nece nikad vise

  • 🤣🤣🤣

    6. mart 2020 | 17:46

    Depresija! Baš je naivan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA