Kikinđanin koji je preminuo od virusa korona je imao i bolesti većine Vojvođana u njegovim godinama

Pored toga što ugrožava ljude koji već pate od drugih bolesti, korona virus se lako prenosi i širi

  • 1
Italija, korona virus Foto: Tanjug/AP

Juče je preminula prva žrtva korona virusa u Srbiji, reč je o muškarcu iz Kikinde koji je imao 59 godina. Ovaj čovek nije bio u grupi osoba preko 65 godina i iako se ona smatra najrizičnijom u ovom trenutku, sa virusom nije uspeo da se izbori. Prema analizi koju je Svetska zdravstvena organizacija sprovela u Kini, najugroženiji jesu pre svega stariji ljudi, sa bolestima srca i krvnih sudova, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i hroničnim oboljenjima disajnih puteva, kao i pacijenti sa kancerom,

Kako je navedeno, Kikinđanin koji je preminuo od posledica korona virusa, pored toga imao je hipertenziju, dijabetes i bio je gojazan.

- Imao je razne druge pridružene bolesti koje većina građana Vojvodine, u tom životnom dobu, ima - rekla je načelnica Klinike za infektivne bolesti KC Vojvodina Vesna Turkulov, gde se ovaj pacijent lečio.

Šta je sve ugrozilo prvu žrtvu korone u Srbiji

Budući da je sada već poznata ranija klinička slika preminulog pacijenta iz Kikinde, da je imao dijabetes i hipertenziju, kao i niz drugih bolesti, prema navodima SZO, muškarci češće oboljevaju od korona virusa. U Kini je među muškarcima sredinom februara bila 2,8 odsto, a među ženama 1,7 odsto. Slična raspodela je postojala još 2003. Kada je izbio SARS u Hong Kongu. Pa i normalan sezonski grip teže pogađa muškarce nego žene.

Imuni sistem žena je otporniji. Za to je odgovoran pre svega hormon estrogen koji podstiče rad imunosistema i snažno se bori protiv izazivača bolesti. Muški testosteron, za razliku od njega, blokira imuni sistem.

Statistika isto pokazuje i u Italiji koja je jedna od najteže pogođenih država korona virusom. Preko 4.000 ljudi umrlo je u ovoj zemlji od posledica korone, a o ukupnog broja preminulih 1.000 su bile žene.

Velika opasnost od virusa

Pored toga što ugrožava ljude koji već pate od drugih bolesti, korona virus se lako prenosi i širi. A , budući da spada u novootkrivene još uvek se ne zna sve o njemu i pacijenti se leče na osnovu dosadašnjih iskustava.

- Nažalost, nije virus tako bezazlen kao što se činilo, prvo su nam govorili da se ne prenosi tako lako kao grip, iskustva su pokazala da nije baš tako, sad ima veliki broj obolelih među kontaktima prvoobolelih pacijenata... Virus je nov, nama nepoznat - napomenula je Turkulov.

Pročitajte savete lekara šta sad moramo da radimo osim izbegavanja kontakata i koju namirnicu ste sigurno kupili da imate u izolaciji, a sigurno će vam uticati loše na imunitet - Srpski lekari objasnili: Ovu stvar odmah izbacite iz ishrane, jer ste tako podložniji korona virusu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baxter

    21. mart 2020 | 17:01

    Mi Lale smo svi lepi, debeli, rumeni i na to ponosni! 😄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA