≫ 

Pokrenuta istraga nakon upadanja "Levijatana" u kuću porodice na Dorćolu i otimanja psa

"Levijatan" je 9. aprila objavio snimak kako grupa mladića upada na posed porodice i otima im psa. Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet

  • 12
Garip porodica Foto: Združena akcija Krov nad glavom

Nakon što je u javnost dospeo snimak kako grupa mladića upada na posed romske porodice Garip na  Donjem Dorćolu i uz  pretnje i psovke uzima psa, a koji je objavio pokret "Levijatan", Prvo osnovno javno tužilaštvo formiralo je predmet povodom ovog slučaja.

Kako je "Telegrafu" rečeno u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, u vezi sa ovim događajem formiran je predmet i provere su u toku.

Ko će se teretiti i za koje krivične delo tek će se utvrditi nakon prikupljanja dokaza.

Podsetimo, pokret "Levijatan" objavio je 9. aprila na svojoj Fejsbuk stranici snimak kako iz dva kombija izlazi grupa mladića i upada na posed porodice i odvodi staforda, preteći maloletnicima. U pitanju je porodica Garip sa Donjeg Dorćola.

"Levijatan" u opisu ovog okrutnog snimka navodi kako ovi ljudi, navodno, kradu pse po Beogradu, da ih vezuju i spremaju za borbe ili prodaju.

Saopštenjem se oglasila "Združena akcija Krov nad glavom", navodeći da "Levijatan" lažno tvrdi da je pas kraden.

Garip porodica Foto: Združena akcija Krov nad glavom

- Uprkos teškim uslovima života, ova porodica spasila je sa ulice veliki broj kučića i mačića, deca su redovni đaci osnovne škole i miljenici čitavog Donjeg Dorćola. Porodici Garip, posebno u ovakvoj situaciji, sada je potrebna pomoć svih nas. Pored javne osude nasilja i kažnjavanja nasilnika, tražimo i da se njihovo stambeno pitanje reši na duže staze. Opština Stari Grad i Grad Beograd moraju im obezbediti dom sa svim uslovima neophodnim za normalan život, dom u kojem će deca moći da uče, odakle će sutra moći da rade i u kojem će biti zaštićeni od nasilničkih hirova svakakvih siledžija i rasista, dom kakav zaslužuju svi - napisali su iz  Krova nad glavom.

Kako su kazali, u životu porodice Garip, ovo je samo još jedna u nizu nepravdi. Na zimu 2018. godine, baš pred bioskopsku premijeru nagrađivanog filma u kojem deca iz ove porodice igraju glavne uloge, Banditi u potrazi za mamom, izbačeni su iz kuće u kojoj su živeli, koju je potom investitor srušio i na njenom mestu izgradio luksuznu zgradu. Garipi su tu kuću, uz veliku pomoć roditelja njihovih školskih drugova, sredili, uveli vodu i struju, i od ruiniranog mesta pretvorili je u dom. Iz takvog doma, izbačeni su njih petoro i ostavljeni da se snalaze u nekoliko metara kvadratnih, u kontejneru sa improvizovanim produžetkom od starih dasaka i kartona, bez struje i vode i bez uslova za normalan život.

Njihovim mukama ni tu nije bio kraj, jer je i taj deo Dorćola došao na red za luksuznu, investitorsku gradnju, pa je opština krenula da ,,raščišćava” teren. Njihove prve komšije, porodica Osman, jesenas su uz pomoć policije izbačene iz svoje kuće koja je odmah potom pred njihovim očima porušena. Više puta od tada, porodici Garip je prećeno da će proći na sličan način, kažu iz Združena akcija Krov nad glavom.

Naši mali drugari Kristijan, Sunita, Edi, Emran, i njihov stari i bolesni otac Dina, ne zaslužuju život u nehigijenskim uslovima, u skučenom prostoru bez struje i vode i u stalnom strahu od izbacivanja na ulicu i iz takvog doma, dodali su oni.

Video: Levijatan: Svaka od ovih životinja ima tešku i tužnu priču

(M. Brkić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zexony

    17. april 2020 | 15:51

    Ipak Levijatan koristi silu. Smatram da se takvim poslom treba baviti veterinarska polivija kao u Americi,a ne kao ovde razjularena banda mafijasa koji se kriju iza imena nekog pokreta Levijatan. Oduzmite im pravo da upadaju na posed. Kako neko ko nije sluzbeno lice iz MUP-a moze da ti udje na posed? To je krivicno delo

  • Podhitno

    17. april 2020 | 14:48

    Stati na put levijatanu ,kriminalna organizacija koja se poxiva na policiji

  • Jelena

    17. april 2020 | 15:43

    E bas da vidim i taj postupak, kako ce tuzilastvo da reaguje...treba da ih zatvore lepo a ne da ljudima prete i rade sta hoce...a ovo je ponovljeno delo...pa da lepo u pritvoru oduzimaju nekom sta im padne na pamet...oni su sve sem spasioca zivotinja, a i pitam se ko su u ovoj prici zivotinje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA