≫ 

Socijalni radnici dozvolili gastarbajteru usvajanje: Lažirali da je bio sa detetom, dobili mobilni?

D. M. se sumnjiči za krivično delo primanje mita, a D. T. za krivično delo zlupotreba službenog položaja. Određen im je pritvor do 30 dana

  • 31
gej par usvajanje foto: pixabay.com

Viši sud u Nišu odredio je pritvor do 30 dana radnicima Centra za socijalni rad iz Vranja i Bujanovca D. M. i D. T, osumnjičenim za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja u vezi sa procesom usvajanja desetogodišnjeg dečaka.

Rešenjem sudije za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Nišu za suzbijanje korupcije od 19. maja, određen je pritvor protiv D. M. i D. T. zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da bi mogli da utiču na svedoke.

D. M. se sumnjiči za krivično delo primanje mita, a D. T. za krivično delo zlupotreba službenog položaja. Oni su uhapšeni 18. maja, zbog sumnje da su kao radnici Centra za socijalni rad doneli u junu prošle godine rešenje kojim su dozvolili albanskoj porodici iz Bujanovca da usvoji dečaka, iako za to nisu ispunili zakonom propisane uslove.

Javnost u Vranju je zaprepašćena slučajem da su socijalni radnici lažirali izveštaje u vezi usvajanja deteta, čak i da je jedan od njih to uradio dobivši za uzvrat mobilni telefon u vrednosti od 1.000 evra.

Propusti iz juna 2019.

Propusti i kršenje zakona oko usvajanja desetogodišnjeg dečaka odigrali su se u junu 2019. godine. Socijalni radnici D. M. i D. T. saslušani su u Višem javnom tužilaštvu u Nišu, nakon čega je podnet predlog za određivanje pritvora. Njima se na teret stavljaju krivična dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita, pošto se sumnja da su dozvolili usvajanje dečaka (10) kada za to nije bilo uslova.

Dečak, zlostavljanje, maltretiranje Foto: Shutterstock

Direktorka CSR se ne oglašava

Iako ovaj slučaj potresa srpsku javnost danima, direktorka Centra za socijalni rad Dragana Arsić u sredu nije odgovarala na pozive novinara.

Vranje nije nadležno?

Danijela Milosavljević, gradska većnica za socijalna pitanja, kaže da je za slučaj čula iz medija, kao i da o tome ne može da kaže gotovo ništa konkretno.

- To je porodično pravna zaštita i grad Vranje tu uopšte nije nadležan. Nemam uvid u te predmete ili bilo šta. Samo me je direktorka tog jutra obavestila da je došlo do hapšenja i da je reč o mitu i korupciji i to je sve što ja znam - kaže Milosavljevićeva.

Usvajanje i privremeni rad u Švajcarskoj

Sa druge strane, prema nezvaničnim informacijama, S. R. i njegova supruga iz Bujanovca, podneli su zahtev da usvoje dečaka i ušli su u proces usvajanja. Dete je trebalo da prvo provede tri meseca na privikavanju, da se upozna sa članovima buduće porodice, a nadležni da vide kako se usvojitelji ponašaju. S. R. je u međuvremenu otišao na privremeni rad u Švajcarsku, te se slučaj zakomplikovao.

Vranje Vranje / printscreen/youtube/VukanPhotography

Navodno su budući usvojitelji, jednom od radnika centra, dali mito mobilni telefon vredan 1.000 evra da im uprkos neispunjenim uslovima pomogne oko usvajanja. Jedan od radnika je napisao izveštaj u kojem je lažno napisao da je S. R. sve vreme bio sa detetom u Srbiji i da se dete priviklo na njega.

Ispunjeni uslovi da se usvoji dete?

Takođe, on je napisao da postoje uslovi da se usvoji dete, iako to nije bilo tačno, ne pomenuvši u izveštaju odlazak u Švajcarsku.

Za sada je nejasno ko je slučaj prijavio tužilaštvu i policiji.

Zbog svega ovoga reagovao je i republički ombudsman. Na osnovu saznanja da je dvoje socijalnih radnika iz Vranja, lažno prikazivalo činjenice u izveštaju Centra za socijalni rad u ovom mestu, u postupku za usvojenje deteta, Zaštitnik građana pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih državnih organa.

Zaštitnik građana traži nadzor nad radom CSR

U aktu upućenom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zaštitnik građana traži da ministarstvo izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u Vranju u vezi sa okolnostima navedenog slučaja i da izveštaj o izvršenom nadzoru dostavi Zaštitniku građana.

Ministarstvu ima rok od 15 dana da instituciji Zaštitnika građana dostavi zatraženo izjašnjenje i kopiju relevantne dokumentacije.

Oglasilo se Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Povodom izveštavanja većeg broja elektronskih i pisanih medija u vezi sa slučajem hapšenja stručnjaka organa starateljstva centara za socijalni rad grada Vranja i opštine Bujanovac, zbog eventualno učinjenih krivičnih dela primanja mita i zloupotrebe službenog položaja u predmetu usvojenja maloletnog deteta, želimo da javnost upoznamo sa sadržajem i postupkom realizacije ovog formalno pravnog i stručnog postupka, ulogama i nadležnostima organa koji su involvirani u njegovu realizaciju, napisal su iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u zvaničnom saopštenju.

roditelji, dete Oglasilo se nadležno Ministarstvo  / Pixabay.com

- Opštu podobnost potencijalnih usvojitelja po njihovom zahtevu utvrđuje centar za socijalni rad – organ starateljstva prema mestu prebivališta podnosioca zahteva. Sadržaj postupka je strogo utvrđen odredbama Porodičnog zakona i podobnost se dokazuje javnim ispravama kao i procenama stručnjaka organa starateljstva i to psihologa, pedagoga, socijalnog radnika, pravnika i posebnom procenom lekara. Pre utvrđivanja opšte podobnosti potencijalni usvojitelji su dužni proći i posebnu pripremu u kojoj razjašnjavaju sopstvene motive odluke i upoznaju se sa raznim aspektima usvojenja i specifičnim potrebama deteta.

Nakon okončanog postupka pripreme i drugih stručnih dokaznih radnji nadležni organi starateljstva-centar za socijalni rad spise predmeta sa svojom odlukom dostavlja ministarstvu nadležnom za porodičnu zaštitu radi upisa u Jedinstveni lični registar potencijalnih usvojitelja koji poseduju opštu podobnost. Pre upisa u Jedinstveni lični registar tim ministarstva vrši pregled kompletne dokumentacije dosijea potencijalnih usvojitelja i ukoliko je ispoštovana zakonom propisana procedura potencijalne usvojitelje upisuje u registar.

- Opštu podobnost deteta za usvojenje utvrđuje centar za socijalni rad – organ starateljstva prema mestu prebivališta deteta, odnosno on utvrđuje da li se radi o detetu koje je trajno lišeno roditeljskog i porodičnog staranja kao i da je usvojenje najpodobniji oblik dalje zaštite deteta, a sve u skladu sa odredbama Porodičnog zakona. U ovom postupku obavezno se formira tim stručnjaka organa starateljstva u sastavu: socijalni radnik, pravnik, psiholog i pedagog.

dečak Opštu podobnost deteta za usvojenje utvrđuje centar za socijalni rad / Foto-ilustracija: Pixabay.com

Nakon utvrđivanja opšte podobnosti deteta za usvojenje organ starateljstva spise predmeta dostavlja ministarstvu nadležnom za porodičnu zaštitu, radi upisa u Jedinstveni lični registar potencijalnih usvojnika. Na osnovu dokumentacije dosijea tim ministarstva vrši kontrolu da li su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi da se kod konkretnog deteta može primeniti institut usvojenja.

- Po upisu deteta u Jedinstveni lični registar usvojenja centru za socijalni rad-organu starateljstva koji je nadležan za dete, odnosno koji je utvrdio opštu podobnost deteta za usvojenje dostavlja se lista iz Jedinstvenog ličnog registra potencijalnih usvojitelja, kao i ceo Jedinstveni lični registar, sa kojim može rukovati samo ovlašćeno lice, radi izbora potencijalnih usvojitelja za konkretno dete. Za izbor konkretnih usvojitelja za konkretno dete isključivo je nadležan centar za socijalni rad-organ starateljstva, koji je utvrdio opštu podobnost deteta za usvojenje.

dete Ministarstvo u ovakvim i sličnim slučajevima uvek vrši nadzor nad radom po službenoj dužnosti / foto: pixabay.com

- Po izvršenom izboru usvojitelja za konkretno dete, centar za socijalni rad donosi odluku, u skladu sa Porodičnim zakonom, o upućivanju deteta na prilagođavanje u porodicu usvojitelja, koje može trajati najduže do 6 meseci. Praćenje prilagođavanja vrši, ukoliko su potencijalni usvojenik i usvojitelji sa iste teritorije centar za socijalni rad nadležan za tu teritoriju. Ukoliko potencijalni izabrani usvojitelji žive na drugoj teritoriji, praćenje vrši centar za socijalni rad nadležan za tu teritoriju i o toku i sadržaju adaptacionog perioda pisanim putem izveštava centar za socijalni rad nadležan za zasnivanje usvojenja.

- Po okončanom postupku adaptacije, ukoliko je adaptacija uspešno realizovana usvojenje zasniva centar za socijalni rad –organ starateljstva koji je utvrđivao opštu podobnost deteta za usvojenje i izvršio izbor usvojitelja za to dete. O zasnovanom usvojenju obaveštava se ministarstvo kako bi ta činjenica bila evidentirana u Jedinstvenom ličnom registru usvojenja.

Ministarstvo u ovakvim i sličnim slučajevima uvek vrši nadzor nad radom po službenoj dužnosti i nije potrebno da zaštitnik građana upućuje inicijativu.

(S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sumadinac

    20. maj 2020 | 16:43

    ime i prezime...nisu oni maloletni da se napokon pokrene nesto u Srbiji...

  • ja

    20. maj 2020 | 18:05

    Proverite CSR u Kragujevcu, tek je tamo magla

  • Kradja beba

    20. maj 2020 | 16:43

    E Srbijo, kada ces resiti kradju beba i pohapsiti "gospodu" iz centra za socijalni rad, bolnica i ostalih "institucija"?!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA