• 1

Otvara se glavni pretres za četiri člana Šarićeve grupe: Svi se terete za krijumčarenje kokaina

Tužilaštvo je zimus tražilo da se Šariću poveća kazna, dok su optuženi i sam Šarić tvrdili da nema dokaza protiv njih

  • 1
Darko Šarić

Foto: Marko Todorović

Nakon razmatranja žalbi krajem februara ove godine, Apelacioni sud u Beogradu odlučio je da otvori glavni pretres u odnosu na četiri pripadnika grupe Darka Šarića, koja se tereti za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Pretres, odnosno drugostepeno suđenje, na kojem će Apelacioni sud sam izvesti dokaze koje smatra ključnim za presuđenje, ne odnosi se na Darka Šarića.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je za Tanjug da se pretres otvara u odnosu na Miloša Cajića, Vladimira Račića, Marka Račića i Bobana Stojiljkovića. U odnosu na ostale okrivljene pretres se ne otvara, a konačna presuda u odnosu na sve biće doneta po okončanju ovog pretresa koji je zakazan za 10, 11. i 12. jun, precizirala je Piljić.

Pretres će biti održan u sedištu Apelacionog suda u Nemanjinoj ulici u Beogradu i njemu će javnost moći da prisustvuje.

Apelacioni sud je zimus na višednevnoj sednici razmatrao žalbe tužilaštva za organizovani kriminal, optuženih i njihovih branilaca.

Tužilaštvo je tražilo da se Šariću poveća kazna tako da se osudi po strožem zakonu, dok su optuženi i sam Šarić tvrdili da nema dokaza protiv njih.

Darko Šarić

Foto: Marko Todorović

Specijalni sud u Beogradu je nakon ponovljenog suđenja, 10. decembra 2018. godine prvostepenom presudom osudio Darka Šarića na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora kao organizatora kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain, a njegove saradnike i pripadnike grupe na kazne od godinu do 15 godina zatvora, dok je dvojicu oslobodio od optužbi za pomaganje izvršiocima posle izvršnog krivičnog dela.

Pošto je postupak već jednom bio vraćen na ponovno suđenje, jer je 2016. godine ukinuo prvostepenu presudu, Apelacioni sud sada treba da donese konačnu-pravosnažnu presudu o ovom slučaju.

Pored Šarića na kaznu od 15 godina zatvora prvostepenom presudom osuđen je kao organizatoru grupe i Goran Soković koji je u bekstvu, dok je Željko Vujanovć, kao treći organizator, osuđen na 14 godina zatvora.

Prvostepeni, Specijalni sud je donoseći presudu, zaključio da je tokom postupka utvrđeno da su Šarić Soković i Željko Vujanovići sada pokojni Dragan Dudić Fric organizovali transport kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine tako što su pripadnicima grupe davali usmene naloge šifrovanom komunikacijom, a ovi su ih izvršavali.

Darko Šarić

Foto: Marko Todorović

Kao pripadnici grupe osuđeni su Marko Pandrc na 13 i po godina zatvora, Nenad Novaković na jedinstvenu kaznu od 13 godina, Boško Nedić, Darko Tošić i Nikola Dimitrijević osuđeni su na po 13 godina zatvora.

Petar Obradović dobio je 12 godina zatvora, Miloš Cajić i Milan Milovac osuđeni su na po 11 i po godina zatvora, a Rodoljub Radulović zvani Miša Banana 11 godina zatvora.

Na po 10 i po godina zatvora osuđeni su Mihajlo Đoković, Vladimir Račić Marko Račić, Borislav Tunjić kao i Nebojša Sretenović, a Živko Sibinski 10 godina zatvora.

Boban Stojiljković dobio je dve i po godine zbog neovlašćenog nošenja oružja, a Marko Dabović godinu dana zatvora zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave, dok su obojica oslobođeni od optužbe da su izvršili po jedno krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela i neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga.

Svedoci saradnici tužilaštva Draško Vuković, Radan Adamović i Nebojša Joksović osuđeni su na osam, 10 i pet meseci zatvora.

Mirko Knežević i Miloš Nikolić su oslobođeni od optužbi da su izvršili pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Sudsko veće Siniše Petrovića ovu presudu je u decembru 2018. godine donelo jednoglasno.

Osmorica optuženih su još u bekstvu. U ovom krivičnom postupku procesuirano je ukupno 37 okrivljenih.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra, a proces je u završnici.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    Darko je gospodin...nevin lezi u zatvoru...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima