• 1

Uzela telefon od 1000 evra i kaže da je sve po zakonu: Socijalni radnik priznao lažiranje izveštaja

Postupak usvajanja dečaka (10) ubrzan je upravo zbog Dušana T, radnika Centra za socijalni rad u Bujanovcu

  • 1
Hapsenje, biznismen, korupcija, lisice

Foto: Shutterstock

Dušan T, radnik Centra za socijalni rad u Bujanovcu, priznao je na saslušanju u tužilaštvu da je lažirao izveštaj za usvajanje dečaka (10) zbog kojeg je ono odobreno u rekordnom roku - za nepuna dva meseca.

Kako saznajemo, osumnjičeni Dušan T, kao i njegova koleginica iz Vranja Dušanka M, koja se sumnjiči da je za "rešavanje slučaja dečaka" uzela mito, telefon od 1.000 evra, saslušani su u utorak pred Višim javnim tužilaštvom u Nišu.

Oboje su do detalja izneli svoje odbrane koje su se slagale samo u jednom segmentu - da je postupak usvajanja dečaka (10) ubrzan zbog Dušana T.

Na terenu nije video Ramiza S.

- On je pred tužilaštvom ispričao kako je napisao da se dečak uklopio u porodicu iako na terenu nije video budućeg usvojitelja Ramiza S. Kako je naveo, on je napisao da je uspostavljen dobar odnos roditelja i deteta, kao i da bi usvojenje od strane ove porodice bilo najbolje za dečaka - kaže izvor Blica upoznat sa istragom.

Osumnjičeni radnik Cenra za socijalni rad u Bujanovcu pred tužilaštvom je ispričao i da je on bio taj koji je zvao Dušanku M. i od nje tražio da napiše izveštaj.

- On se pravdao da je želeo da pomogne porodici Ramiza S. da usvoje dete što pre i da je zbog njegovog angažovanja na ovom slučaju postupak završen ubrzano, za nepuna dva meseca - kaže naš sagovornik.

Radila sve po zakonu?

S druge strane, njegova koleginica iz Vranja Dušanka M, iako je priznala da je uzela mito - telefon u vrednosti 1.000 evra, u svojoj odbrani tvrdila je da je u postupku usvajanja radila "sve po zakonu".

- Ona je ispričala da je još 2018. godine upoznala Ramiza S. Kako je rekla, sastanak je ugovorio Dušan T. u jednom restoranu u Vranju. Prema njenim rečima, na tom sastanku sve vreme se razgovaralo o ubrzanju postupka usvajanja. Kako je tvrdila, nju su ubeđivali da to može da se uradi i da im pomogne u tome - priča sagovornik.

Ona se branila da je njen odgovor uvek bio negativan i da nije želela da postupa mimo zakona. Takođe, ona je ukazala da je Ramiza S. videla nekoliko puta od tada.

Dečak, zlostavljanje, maltretiranje

Foto: Shutterstock

- Rekla je da je u junu 2019. godine, nakon večere na kojoj je bio i Dušan T. i još jedan kolega D. M. iz Bujanovca, na poklon od Ramiza S. dobila crnu kutiju u kojoj se nalazio mobilni telefon, navodeći da su isto to dobile i kolege iz Bujanovca. Sve vreme se pravdala da je uprkos poklonu ona sačinila izveštaj na osnovu Dušanovog i da je postupila po zakonu - navodi naš sagovornik.

Podsetimo, malverzacija oko usvajanja desetogodišnjeg dečaka dešavala se prošle godine.

U junu 2019. osumnjičeni radnici Centra za socijalni rad doneli su rešenje kojim su dozvolili porodici iz Bujanovca da usvoji dečaka iako za to nisu ispunili nikakve uslove.

- Ramiz S. i njegova supruga podneli su zahtev da usvoje dečaka i ušli u proces usvajanja. Kako bi se ispunili svi uslovi, dete je trebalo da prvo provede tri meseca na privikavanju, da se upozna sa članovima buduće porodice i vidi kako se usvojitelji ponašaju, da li mogu sa detetom. Međutim, čim je dečak došao u njihovu kuću, Ramiz S. otišao je na privremeni rad u Švajcarsku - kaže izvor upoznat sa slučajem.

Dečak nije nijednom video usvojitelja

Dečak je tako u porodici Ramiza S. proveo puna tri meseca, a da budućeg usvojitelja nije nijednom video!

- Uslov da se odobri usvajanje jeste da dete provede vreme sa oba usvojitelja, a ne sa jednim - ukazuje sagovornik.

Iako nisu ispoštovali proceduru, Ramiz S. i njegova žena na sve načine su pokušali da ostvare ono što su naumili.

Tako su, kako saznajemo, sklopili dogovor sa voditeljem njihovog slučaja.

kompjuter, mobilni telefon, posao, laptop

Foto: Pixabay

- Oni su njoj dali mito - mobilni telefon vredan 1.000 evra da im uprkos neispunjenim uslovima pomogne oko usvajanja. Njoj je u tome pomogao Dušan T., koji je napisao izveštaj u kojem je lažno napisao da je Ramiz S. sve vreme bio sa detetom u Srbiji i da se dete priviklo na njega. Takođe, on je napisao da postoje uslovi da se usvoji dete iako to nije bilo tačno. Švajcarsku ni na koji način nije pominjao - kaže sagovornik upoznat sa slučajem.

Ova sramna malverzacija oko usvajanja deteta otkrivena je prilikom provere rada Dušanke M. za koju se sumnja da joj ovo nije jedina zloupotreba i da je i ranije dobijala poklone i naknade.

Radnici Centra u pritvoru

Viši sud u Nišu odredio je po nalogu tužilaštva pritvor do 30 dana osumnjičenim radnicima Centra. Njima se na teret stavljaju krivična dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita pošto se sumnja da su dozvolili usvajanje dečaka (10) kada za to nije bilo uslova. Dušanki M. na teret se stavlja da je izvršila krivično delo primanje mita, dok će se protiv okrivljenog Dušana T. sprovoditi dokazne radnje zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    Drzava da pretrese sve ugovore o usvojenoj deci, to ce biti pocetak ciscenja u centrima za socijalni rad. Za pocetak ovu gospodu kazniti najostrije da zapamte da Srbi nisu na prodaju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima