Oglasilo se tužilaštvo nakon sudara u kom je poginuo vozač autobusa. Kamion prešao u suprotnu traku

Radnje vozača teretnog motornog vozila kvalifikovane su kao krivično delo "teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja"

  • 2

Osnovno javno tužilaštvo u Vranju oglasilo se povodom teške saobraćajne nesreće koja se dogodila u utorak ujutru na magistralnom putu u selu Ranutovac kod Vranja, kada je jedna osoba poginula, a druga teško povređena.

- Dana 26. 5. 2020. godine došlo je do saobraćajne nesreće u selu Ranutovac, u kojoj su učestvovali autobus, vlasništvo preduzeća „Kavim -Jedinstvo“, kojim je upravljao B.M. (60), koji se kretao iz pravca Vranja, prema Vladičinom Hanu, i teretno motorno vozilo, kojim je upravljao M.T. (24), a koje se kretalo iz pravca Vladičinog Hana prema Vranju.

Do nezgode je došlo tako što je vozač teretnog motornog vozila, iz sada neutvrđenih razloga, prešao u suprotnu kolovoznu traku, namenjenu za vozila iz suprotnog smera, nakon čega je došlo do direktnog čeonog sudara.

Vozač autobusa je kolima HMP prevežen na odeljenje PTO ZC Vranje, gde je kasnije preminuo.

Vozač teretnog motornog vozila je takođe prevežen na odeljenje PTO sa teškim telesnim povredama.

Radnje vozača teretnog motornog vozila kvalifikovane su kao krivično delo „teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja“. Tužilaštvo je naložilo da se izvrši uviđaj lica mesta, i da se nakon toga naknadno konsultuje tužilac - navodi se u saopštenju.

Branko Mitić (60), vozač autobusa “Kavim - Jedinstva” iz Vranja, trebalo bi da bude sahranjen u četvrtak na seoskom groblju. U Ćukovcu kod Vranja, gde je nastradali vozač autobusa živeo, vlada muk. Ukućani su u šoku i nisu želeli da razgovaraju sa novinarima.

U obližnjoj prodavnici za nastradalog vozača imaju samo reči hvale. Jedan od komšija Zoran Nikolić, kaže da je bio izuzetno vredan čovek.

- Domaćinska porodica, vidite i sami, non-stop su radili i kućili se. Pokojni Branko radio je u “Simpu”, pa je uzeo socijalni program, a u “Kavim Jedinstvu” je radio poslednjih godinu dana. Očekivao je penziju, ali eto sudbina je imala drugačije planove. Veoma dobra je to porodica, supruga i on su veoma vredni, kao i deca. Dočekao je i unuče. Deca su završila fakultete. Sve je bilo dobro, ali eto desila se nesreća, pa je tako nastradao - kaže komšija Nikolić.

Inače, mesto sudara autobusa i kamiona, jedna je od crnih tačaka na teritoriji grada Vranja, gde se veoma često dešavaju nesreće sa smrtnim ishodima.

Jedne od najdramatičnijih scena na putevima u Vranju dogodile su se poslednjih godina upravo u susednim selima Suvi Dol i Ranutovac, kroz koja prolaze autoput i magistralni put. Tu je u proteklih pet godina, prema podacima PU Vranje u proseku bilo 20 do 30 nesreća na godišnjem nivou. Tih dva-tri kilometra kroz ova sela, obeležena su spomen pločama u znak sećanja na one koji su tu stradali.

Pre četiri godine, na izlazu iz sela Ranutovac, ka Suvom Dolu, autobus “Kavim Jedinstva”, sleteo je s puta i završio u kafani, ali tada je bilo samo povređenih.

Takođe, na toj deonici puta, nastradao je još jedan vozač “Kamim - Jedinstva”, koji je upravljao svojim vozilom, ali se sudario sa kolegom koji je bio za volanom autobusa.

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    27. maj 2020 | 12:41

    Problem je sto je balavac od 24 god za volanom slepera od 40 tona!Velika opasnost na putu! Neiskustvo,mob.telefoni,verovatno izbegavanje placanja putarina,sve jedno,katastrofa u najavi. Sleper nije bio na auto putu u pozadini vec na magistralnom putu. Zalosno,unistio zivot i sebi i drugom,svojoj i tudjoj porodici...ubio coveka i morace sa tim da zivi ceo zivot. Dok nasi profesionalci voze po Sloveniji i zapadnim zemljama,kod nas ce da ginu neiskusna deca u teskim teretnim vozilima ili ubijaju druge jer niko nece da plati adekvatno za taj tezak rad.U srecno vreme profesionalni vozaci su bili dobro placeni i imali cak i benificije za svoj rad. Saucesce porodici poginulog ali nije momak kriv,kriva je drzava,sistem koji je dozvolio da se bez ozbiljne obuke i prakse na putu u udvojenoj posadi sa starijim i iskusnijim kolegom danasnja deca"igraju"velikim kamionima.Usled nedostatka vozaca kamiona,danas je dovoljno imati dozvolu,za koju je pitanje ko je i kako polozio,daju ti volan,tj.kamion u ruke i vozi! A posledice su nazalost katastrofalne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA