Hteli da prevezu 800 kg kokaina iz Meksika: Podignuta optužnica protiv švercera iz Srbije

Za vođu kriminalne organizacije uzet Vladislav Funštajn, koji je za najbliže saradnike uzeo oca i sina iz Šida

  • 3
Vladislav Funštajn, Mirko Đanković, Dragan Đanković

Foto: Facebook

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Vladislava Funštajna i Mirka i Dragana Đankovića zbog sumnje da su pokušali da jedrilicom iz Meksika prevezu 800 kilograma kokaina, saznaje "Blic".

Prema informacijama koje poseduje, njima se na teret stavljaju krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, kao i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Pored njih, na optužnici se nalazi i Borislav I., koji je u bekstvu od raskrinkavanja kriminalne grupe.

- Optužnica je potvrđena od suda i ona je pravosnažna. Pripremno ročište zakazano je za početak juna - kaže izvor "Blica" upoznat sa slučajem.

Ova četvorka sumnjiči se da je početkom septembra prošle godine na jedrilici pokušala da prošvercuje 800 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Kriminalna grupa raskrinkana je u blizini Azorskih Ostrva sa tovarom narkotika.

Kao vođa ove grupe, kako je saopšteno u Tužilaštvu za organizovani kriminal nakon hapšenja, osumnjičeni je Vladislav Funštajn, inače skiper, koji je u trenutku zaplene bio na jedrilici.

Vladislav Funštajn

Vladislav Funštajn / Foto: Facebook

Kako se sumnja, on je osmislio čitavo delovanje, a kao svoje najbliže saradnike uzeo je oca i sina iz Šida, Mirka (66) i Dragana Đankovića (39). Ova dvojica uhapšena su u Srbiji, a kako se sumnja, oni su bili finansijeri kriminalne grupe.

Kako je "Blic" pisao, kokain je nabavljen od jednog od najjačih meksičkih kartela i ukrcan je na zapadnoj obali Meksika. Preko Panamskog kanala jedrilica se uputila ka Kanarskim Ostrvima, gde je, kako se sumnja, organizovan pretovar. Španska policija je jedrilicu, na kojoj su zatečeni Funštajn, Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kuevas (24) i Rus Sergej Rasohin (48), zaustavila između Azorskih i Kanarskih Ostrva.

Kokain je pronađen u prepravljenim šupljinama na brodu, a na pojedinim paketima bila je slika Gavrila Principa.

Tokom istrage, koja je vođena nekoliko meseci, srpski operativci prikupili su značajne informacije koje su presudile u hapšenju ove međunarodne kriminalne grupe. U Srbiji su, u Šidu, pali otac i sin Mirko (66) i Dragan (39) Đanković. Oni su, kako se sumnja, deo grupe koja je bila zadužena za logističku podršku, uplate novca neophodnog za finansiranje puta, kao i za transport.

Kako smo pisali, na osnovu dokaza koje je policija prilikom pretresa njihovog porodičnog doma pronašla, oni su obezbeđivali logističku podršku, uplatama novčanih sredstava neophodnim za finansiranje puta i transporta.

Upravo jedan od uhapšenih u Srbiji Dragan Đanković kroz niz fotografija na Fejsbuku koje je objavljivao od januara do aprila prošle godine raskrinkao je njihove mutne radnje. Štaviše, njegove fotografije ukazale su i na međusobnu povezanost ove kriminalne grupe.

Uhapseni srbi u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu, Dragan Đanković

Dragan Đanković / Foto: Facebook

Naime, on se na Fejsbuku hvalio svojim odlaskom u Meksiko, a čak je i na jednoj od fotografija na kojoj se vide jedrilice označio organizatora ove kriminalne grupe Vladislava Funštajna, uz opis: "Pa ti, kapetane, hrani mačke".

Inače, kako se sumnja, povod Đankovićevog odlaska u Meksiko bio je prepravljanje jedrilice kako bi kokain mogao da se sakrije u nju. Nakon toga, oni su čekali pogodan trenutak da svoje planove pretvore u delo. U međuvremenu, oni su počeli da sarađuju sa muškarcima iz Meksika i Rusije, koji su uhapšeni na jedrilici prilikom zaplene kokaina.

Nakon izvršenih prepravki, članovi ove organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, preuzeli ranije ugovorenu količinu od 800 kilograma kokaina u Latinskoj Americi, smestili ga u pripremljene konstrukcione šupljine i krenuli ka Evropi, gde su ih zaustavlili španski nadležni organi u blizini Azorskih Ostrva.

Komšije uhapšenih: Oduvek živeli na visokoj nozi

 

Kako su nakon hapšenja pričale komšije optuženih Đankovića, ova porodica oduvek je živela na visokoj nozi. Sa komšilukom se nisu družili.

Uhapseni srbi u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu, Mirko Đanković

Mirko Đanković / Foto: Facebook

Za starijeg Đankovića komšije su govorile da je uvek bio lepo obučen, "kulturan i otmen gospodin".

Kako kažu, Dragan je često putovao u Južnu Ameriku i vozio jedrilice. Dodaju da se jedno vreme bavio popravkom elektronskih i optičkih uređaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA