≫ 

Za mesec i po u Srbiji poginule 63 osobe u 4.000 udesa: Policija najavljuje pojačanu kontrolu

Iz Uprave saobraćajne policije ocenjuju da se ponašanje učesnika saobraćaja pogoršalo, "kao da su prestali da važe propisi"

  • 13
Saobraćajna nesreća

Foto-ilustracija: Shutterstock

U maju i junu u Srbiji se dogodilo oko 4.000 saobraćajnih nezgoda, 63 osobe su poginule, a oko 2.200 povređeno. Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije kaže za RTS da je nakon ukidanja vanrednog stanja deo vozača počeo da se ponaša kao da su prestali da važe i saobraćajni propisi. Naglasio je da će biti pojačana kontrola saobraćaja, ali da je važno da vozači shvate da je neophodno da poštuju pravila i da se ponašaju odgovorno i zbog sebe i zbog drugih.

Vladimir Vida je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da tokom vanrednog stanja i nije bilo toliko vozila na putevima, a nakon toga vozači su počeli više da koriste svoje automobile. Određen broj njih je počeo da se ponaša kao da je ne samo ukinuto vanredno stanje, nego i propisi o bezbednosti saobraćaja.

- Sada na ulicama imamo situaciju da veliki procenat njih ne koristi sigurnosni pojas, što pre nije bio slučaj, da znatno više njih koristi mobilne telefone tokom vožnje - rekao je Vida i dodao da vozači propise ne treba da poštuju zbog sankcija, već zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih.

Na pitanje šta se juče dogodilo u centru Beograda ispred Vlade u nesreći u kojoj je dvoje poginulo, a bebi se lekari bore za život, Vida kaže da su okolnosti same nesreće u nadležnosti tužilaštva, ali je objasnio da je došlo do bočnog sudara vozila i da su očigledno bile u pitanju velike brzine.

- Ono što mi stalno ističemo da je brzina definitivno najveći problem na našim putevima - naglasio je Vida i dodao da je verovatno bilo u pitanju drastično prekoračenje brzine, ali da će veštaci to utvrditi.

Pre neki dan je vozač koji je bio pod dejstvom alkohola automobilom ušao u pešačku zonu Knez Mihajlove ulice.

- Vozač je bio pod dejstvom alkohola od preko dva promila. Srećom, odmah je zaustavljen od strane patrole saobraćajne policije, a nakon trežnjenja odveden kod prekršajnog sudije koji je izrekao zaštitnu meru zabrane upravljanja od godinu dana, 25 kaznenih poena, 280.000 dinara novčane kazne i 360 sati kaznenog rada u javnom interesu - naveo je Vida.

Ukazao je na još jedan primer kršenja propisa, pre neki dan je na području Obrenovca vozač sa više od dva promila alkohola u krvi vozio dvoje dece i izazvao udes.

- Nažalost, to se završilo teškom nezgodom, jedno dete je i životno ugroženo - rekao je Vida.

Istakao je da je neophodno pojačati kontrolu saobraćaja. U maju i junu ove godine dogodilo se oko 4.000 saobraćajnih nezgoda, 63 osobe su poginule, a oko 2.200 povređeno.

Vladan Vida

Vladan Vida / Foto: RTS Printskrin

- Ako poredimo sa prethodnom godinom, u istom periodu su 62 lica poginula, oko 2.600 je povređeno. Ako predimo ove brojeve vidimo da nije pogoršano stanje, ali zaista su ove cifre sa kojima ne možemo biti zadovoljni - naglasio je Vida.

Kreće sezona godišnjih odmora, a Vida kaže da će i ovog leta na najvažnijim putnim pravcima i prilazima turističkim destinacijama biti pojačana kontrola saobraćaja.

Apelovao je na sve vozače da na put kreću odmorni i da prave češće pauze.

- I ove godine saobraćajna policija će sve učiniti da se smanji broj poginulih na našim putevima. Intenziviraćemo kontrolu, ali to pre svega zavisi od učesnika u saobraćaju. Treba oni da shvate da treba poštuju pravila i da se ponašaju odgovorno i zbog sebe i zbog drugih učesnika - zaključio je Vida.

Video: Snimak sa sigurnosnih kamera teškog sudara ispred Vlade Srbije

(Telefraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crazy

    19. jun 2020 | 10:08

    Vise nego od korone!

  • Nije nego

    19. jun 2020 | 10:00

    Policija kaznjava na mestima gde nema udesa samo zbog naplate.

  • trkac

    19. jun 2020 | 09:54

    Kada se pogledaju crne brojke, policija najavljuje pojacanu kontrolu. I svaki put tako. Da li postoji prevencija. Umesto ovih silnih politickih poruka da su bile poruke za bezbednost u saobracaju broj nastradalih bio bi mnogo drugaciji. Ali kome je to vazno.......?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA